HAZA BELFÖLD Kritizálta a Most-Híd vasúti nyelvhasználattal kapcsolatos javaslatát a Kerekasztal

Kritizálta a Most-Híd vasúti nyelvhasználattal kapcsolatos javaslatát a Kerekasztal

776
hirdetés

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet szerint hiányos és „nem feltétlenül alkalmas” a magyar feliratok megjeleníttetésére a Most-Híd szlovák-magyar pártnak a vasúti kétnyelvűséggel kapcsolatos törvényjavaslata – közölte a hirek.sk szlovákiai magyar hírportál pénteken.

    A Most-Híd párt által a pozsonyi törvényhozás elé áprilisban beterjesztett, a vasúti kétnyelvűség megteremtését – azaz a vasúti feliratok, köztük a vasútállomások neveinek két nyelven való feltüntetését – célzó törvénytervezettel kapcsolatos kritika a civil szervezet és a Most-Híd között csütörtökön lezajlott egyeztetés során hangzott el.
    Tokár Géza a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője az egyeztetés kapcsán elmondta: kritikával illették a szlovák-magyar párt tervezetét annak alkalmazhatósága kapcsán. Véleményük szerint a javaslat „nem feltétlenül alkalmas” arra, hogy segítségével valóban „alkalmazzák a vasúti kétnyelvűséget.” Hozzátette: hiányolják a Most-Híd javaslatából azt a mechanizmust, amely bármit is kötelezővé tenne.
    „Minden a vasút vagy a hivatalnokok jóindulatától függ. Az eddigi nyomásgyakorlási küzdelem mindig azt jelezte, hogy ezek a megoldások nem bizonyulnak elegendőnek. Ha a magyar nyelvű táblák léte a hatóságok vagy a hivatalnokok jóindulatán múlik, akkor egész egyszerűen nem lesznek ilyen táblák” – mondta Tokár Géza. Az MTI-nek nyilatkozva hozzátette: az ernyőszervezet a jövő héten részletesen megfogalmazza, hogy a vasúti kétnyelvűséggel kapcsolatban mit tartanának kívánatosnak.
    Az MTI-hez eljuttatott közleményében az egyeztetés kapcsán a Most-Híd sajtóosztálya azt írta: pártjuk mindig is nyitott volt arra, hogy egy asztalhoz üljön mindenkivel, aki hajlandó a konstruktív párbeszédre.
    A szlovák-magyar párt törvénymódosító javaslatát korábban a Magyar Közösség Pártja (MKP) is bírálta, és visszavonására tett javaslatot, azt állítva, hogy a jogszabály káros precedenst teremthet, elfogadása esetén visszalépést jelentene a joggyakorlatban.
    A vasúti kétnyelvűség érdekében a Felvidéken már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek, eddig érdemi eredmény nélkül.

MTI

hirdetés
Previous articleGyorsult az új lakossági hitelfelvétel növekedése Szlovákiában
Next articleTalálkoztak a gombaszögi és martosi szervezők