HAZA KULTÚRA Kristóf Rékával indult a Szinnyei József Könyvtár Zenés beszélgetések című sorozata

Kristóf Rékával indult a Szinnyei József Könyvtár Zenés beszélgetések című sorozata

578
hirdetés

Nagy érdeklődés övezte a komáromi Szinnyei József Könyvtár főépületében január 17-én indított Zenés beszélgetések című sorozat nyitányát, amely során a 2017-es Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny abszolút győztesével, Kristóf Réka Harmónia-díjas operaénekessel beszélgetett Demčik Norbert főszervező. A zsúfolásig megtelt, multimediális teremben tartott rendezvény végén a meghívott vendég dedikálta az In furore című, debütáló lemezét.

” Kristóf Réka már nem szorul különösebb bemutatásra…”

A házigazda bevezetőjében hangsúlyozta: Kristóf Réka már nem szorul különösebb bemutatásra (a felfelé ívelő pályája alakulását a médacsaládunk is kezdettől fogva figyelemmel kíséri – a szerző mj.), viszont egy kifejezetten zenei jellegű, zenehallgatással is egybekötött beszélgetéssel újat akartak adni a hallgatóságnak.

Dugig megtelt érdeklődőkkel a multimediális terem

A Rékához, azaz Kucihoz kötődő, olykor humoros történetekkel, anekdotákkal, színházi élménybeszámolókkal… együtt hallhattuk azokat a dalokat, zeneszámokat is, amelyek bizonyos okokból kifolyólag fontosak voltak az életében, illetve meghatározóak a pályafutásában. A javarészt komolyzenei felvételek mellett az általa autóvezetés közben is előszeretettel hallgatott, nívós metálzene szintén helyet kapott. Azokat a teljeskörű épület-felújítás után nemrég megnyitott zenei osztály új hifi-berendezésének köszönhetően csúcsminőségben élvezhettük. Demčik Norbert a jelenlevők figyelmét több olyan témábavágó zenei kötetre is felhívta, amelyek kikölcsönözhetők a könyvtárból.

„Igazán csak az működik, ha őszinte, lecsupaszított érzelmeket viszünk színpadra.“

Egyebek mellett azt is megtudtuk, hogy egy-egy opera színre vitelét általában hathetes próbafolyamat előzi meg, amely során a szereplők a rendezővel megbeszélik a saját nézőpontjaikat, elképzeléseiket, vagyis optimális esetben ez mindvégig gyümölcsöző párbeszéd. „Minden előadó, minden produkció, minden est egyedi“ – szögezte le Réka, hozzáfűzve: „Igazán csak az működik, ha őszinte, lecsupaszított érzelmeket viszünk színpadra“. Megszívlelendő a hangverseny-látogató tízparancsolata is, amit Norbert olvasott fel. Kiemelte: nagyon zavarólag hat, ha egy néző az előadás közben köhög, tüsszög, az orrát fújja, cukrot bont ki a papírból, a programfüzetet lapozgatja, hang- vagy képfelvételeket készít és az is, ha hangos ajtónyitással késve érkezik, netán túl korán, a kellő hatásszünetet meg sem várva tapsol.

A humorral átszőtt sztorizgatás egyik pillanata

Bár Réka mögött már sok sikeres bel- és külföldi fellépés, szerep van, valamint több díj birtokosa birtokosa, mégis az eddigi pályája csúcsának az Accademia di Monacoval 2019-ben megjelentetett In furore (Haraggal) című, debütáló lemezét tartja. Az első hanghordozóján felcsendül az a két Vivaldi- és Händel-szerzemény, amelyeket a korhű barokk hangszereken játszó, müncheni Accademia di Monaco együttessel korábban a komáromi református templomban is bemutattak. Továbbá a motettákat és zsoltárt tartalmazó lemez anyaga kiegészül egy Händel-kantátával.

Az említett CD borítója

„Az eddigi életem legszebb négy napja volt az, amikor e lemez anyagát felvettük. Végig szeretetteljes légkörben, nagyon koncentrált munka folyt. Nagyon fontosnak tartottam, hogy a CD tájékoztató füzetecskéje a német és angol szövegen kívül magyar nyelvű információkat is tartalmazzon“ – mondta el a tavaly ősszel a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban megrendezett X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj ünnepélyes díjátadó gáláján, németországi távollétében Harmónia-díjban, a hazai magyar zenei élet legrangosabb elismerésében részesült művész. E CD-ről a könyvtárban a Gloria című Händel-motettából hallhattuk az első tételt.

Többek között Klemen Terézia, a Lehár Ferenc PT elnöke és Stubendek István karnagy is tiszteletét tette

Végül Réka minden érdeklődőt meghívott a február 11-én 18 órától a Tiszti Pavilon dísztermében, a Kisebbségi Kultuális Alap támogatásával megvalósuló Die Nacht (Az éj) című, romantikus dalestjére, ahol a komáromi zenebarátok által már a korábbi közös fellépésükről is ismert Patkoló Anikó zongorán kíséri őt. Ez alkalommal Richard Strauss, Joseph Marx, Sergej Rachmaninov és Alban Berg zeneszerzők szerzeményei kerülnek terítékre. Belépőjegyek 7 euróért az „Egressyben“, az intézmény ticket@mskskomarno.sk e-mail címén, illetve a +421 905 892 579-es telefonszámon szerezhetők be.

„Kuci” az első CD-je dedikálása közben

A helyszínen árusított Kristóf Réka-lemezek dedikálása előtt a főszervező meghívása a Zenés beszélgetések február 27-én 17 órától a „Szinnyeiben“ megtartandó, következő részére is szólt. Akkor Bősze Ádám zenetörténész, zenei antikvárius, a Bartók Rádió műsorvezetője, több kulturális rendezvény és zenei közvetítés, például a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny műsorvezetője lesz a vendége. Nem érdemes kihagyni…!

Fekete Vince, a Komáromi Művészeti Alapiskola volt igazgatója sem maradt aláírt CD nélkül

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés