HAZA KULTÚRA Kristóf Réka vasárnap este bibliai dalokat énekel a Szent András Bazilikában

Kristóf Réka vasárnap este bibliai dalokat énekel a Szent András Bazilikában

961
hirdetés

A X. Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj október 15-i komáromi díjátadó gáláján a németországi szereplése miatt személyesen nem lehetett jelen, ezért a fődíjat az édesanyja vette át Kristóf Réka operaénekes helyett. Amikor azonban pár nappal később hazaérkezett, Lakatos Róbert, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója külön fogadta őt, hogy személyesen is gratuláljon neki. A díjazott tehetség november 13-án 18 órától a Tóka Ágoston budapesti orgonaművésszel közös, Bibliai dalok című koncetjével, a Szent András-bazilikában köszöni majd meg a méltán megérdemelt elismerést.

Lakatos Róbert kuratóriumi elnök és VMK-igazgató virágcsokorral fogadta Rékát

A Harmónia-díja és a Compositio Comorra Polgári Társulás által szervezett ingyenes hangversenye kapcsán beszélgettünk a 2017-es évi, magyarországi Virtuóz klasszikus zenei tehetségkutató verseny abszolút győztesével, Kristóf Rékával alias Kucival.

„Nagyon sajnálom, hogy a díjátadó gálán személyesen nem lehettem jelen, de nem hiányozhattam a betervezett németországi előadásból. A Ma7 médiacsalád élő közvetítéséből értesültem az örömhírről, hogy a nyolctagú szakmai kuratórium nekem ítélte meg a fődíjat, aminek szívből megörültem. Ez ugyanis egyfajta visszaigazolása annak, hogy a Jóisten segítségével a megfelelő úton haladok. Az is jóleső érzéssel töltött el, hogy a hazautazásom után Lakatos Róbert VMK-igazgató, a kuratórium elnöke személyesen fogadott, és virágcsokorral gratulált a sikeremhez. Az eltelt három héten pedig szabadúszó operaénekesként budapesti és újabb németországi fellépéseim is voltak, folyamatosan sokat utazgatok“ – nyilatkozta portálunknak Réka.

Azután kérésünkre rátért az egyórás vasárnapi hangversenyük részleteinek ismertetésre: „November 13-án este hat órától végre ismét a szülővárosomban, illetve annak csodálatos Szent András-bazilikájában léphetek fel a sok díjjal jutalmazott, Tóka Ágoston budapesti orgonaművésszel együtt, akinek a neve a komáromi zenebarátok előtt sem ismeretlen, hiszen már több alkalommal koncertezett a városban. A vasárnapi közös fellépésünk során a következő művek hangzanak majd el: A. Dvořáktól a Bibliai dalok Op. 99 Nr. 3-5,10 (Figyelj imádságomra Uram; Az Úr az én pásztorom; Dicsőítlek téged, Istenem; Énekeljetek az Úrnak), J. Brahmstól az Egy német requiem Op. 45 N. 5. Ihr habt nun Traurigkeit (Ti is azért most nagy szomorúságban vagytok), a kortárs szerző Virágh András Gábortól a 4. zsoltár, F. Mendelssohn-Bartholdytól az Éliás Op. 70, Nr. 21. Höre, Israel (Halld, Ízrael), Ch. V. Stanfordtól pedig a Bibliai dalok Op. 113, Nr. 1,4,6 (A szabadság éneke, A béke éneke, A bölcsesség éneke)“.

Hangsúlyozta: a hangversenyre életkortól, vallási és nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül szeretettel várnak minden érdeklődőt: „ Az általunk tolmácsolt muzsika ökumenikus lesz, hiszen majd nem csak katolikus, hanem protestáns egyházzene is elhangzik. Bízunk abban, hogy sokan leszünk a sajátos hangulatú bazilikában, ahol majd együtt imádkozhatunk és dicsőíthetjük az Urat“. Kérdésünkre, hogy igény esetén ezzel az összeállítással esetleg további helyszíneken is megörvendeztetnék-e a hallgatóságot, így felelt: „A programszervezőkkel történő egyeztetés után szívesen tennénk eleget további meghívásoknak is. Persze, az időpontokat elsősorban a németországi opera-előadásimhoz kellene igazítanunk, mert továbbra is ott kapom a legtöbb fellépési lehetőséget. 2023 tavaszán pedig ismét jópár budapesti és hazai hangversenyem is lesz, s igyekszem mindenütt a lehető legjobban megfelelni az elvárásoknak. Találkozzunk minél többen vasárnap a Szent András-bazilikában, ahol a szakmabelieknek és a hallgatóságnak is igyekszem meghálálni a Harmónia-díjat…!“

A komáromi születésű Kristóf Réka 2018-ban szerzett diplomát a müncheni August Everding Színiakadémián. Az elmúlt évadban debütált a Magyar Állami Operaház színpadán Susanna szerepében, de vendégszerepelt már a Bajor Állami Operaházban, az esseni Aalto Operában, a mainzi és karlsruhei Állami Operaházban, a szentmargitbányai kőfejtő fesztiválján, Koblenzben, Bregenzben. Trierben három évig volt a színház társulatának tagja. Énekelt operaszerepei közé tartozik többek között Contessa, Arminda, Donna Elvira, Poppea, Euridice, Mimì, Feldmarschallin, Frau Fluth, Hanna Glawari, Agathe, de Poulenc La voix humaine c. monooperájának címszerepe.
Munkásságában kiemelekdő szerepet kap a régi zene. Bach, Händel, Vivaldi, Albicastro, Hasse, Pergolesi, Telemann szólókantátáinak és oratórikus műveinek rendszeres előadója. Joachim Tschiedel vezetése alatt 2017 őszén a historikus hangszereken játszó Accademia di Monacoval F. X. Sterkel Il Farnace című operájának címszerepét énekelte az aschaffenburgi színházban. Az előadást a Bajor Rádió is közvetítette. 2021-ben Alceste címszerepére kérték fel a Gluck Festspiele keretein belül Nürnbergben.
Az Accademia di Monacoval 2019 elején megjelent „In furore” című debütáló lemeze, amelyen Antonio Vivaldi és Georg Friedrich Händel motettái hallhatóak. A lemezt a megjelenés évében a Deutsche Schallplattenkritik Klassisches Lied / Vokalrecital kategóriájának díjára nevezték.
A közönség Kristóf Rékát az operaszínpad mellett koncerténekesként is hallhatja. Pályafutása egyik csúcspontjaként szólóestet adott a new yorki Carnegie Hallban 2018-ban. Visszatérő szólista a MüPa színpadán, a Kaposfesten, illetve Németország oratorikus zenei életében.
Kristóf Réka több díjat tudhat magáénak. 2018-ban a Nemzetközi Anton Rubinstein Verseny első helyezettje, a Bundeswettbewerb Gesang finalistája, középdöntőse a Nürnbergi Mesterdalnokok énekversenynek. Egy évvel korábban a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny abszolút győztese. 2017-ben a Richard Wagner Társaság és a Deutsche Bühnenverein, az ENOA, a Lo-Eitle-Stiftung, a Hasse Társaság ösztöndíjasa volt, s elnyerte a Gasteig Musikpreis különdíját.

Tóka Ágoston budapesti orgonaművész már többször koncertezett Komáromban

Tóka Ágoston a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses minősítésű orgonaművészi diplomát 2013-ban Pálúr János, Ruppert István és Fassang László növendékeként. Az orgona mellett zongorát Prunyi Ilonánál, csembalót és barokk kamarazenét Spányi Miklósnál tanult.
2012-ben Köztársasági Ösztöndíjat, 2013-ban Junior Prima Díjat, 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben Fischer Annie Ösztöndíjat kapott. Rangos nemzetközi orgonaversenyek díjazottja: 2011-ben 3. díjat nyert a Weimari Bach-Liszt Nemzetközi Orgonaversenyen, 2016-ban 4. díjat Bethune-ben (Franciaország), 2017-ben pedig 2. díjas és Bach-különdíjas lett St. Albans-ban (Egyesült Királyság), a világviszonylatban is legjelentősebb orgonaversenyek egyikén.
Egyházzenészként az Újpesti Baptista Gyülekezet és a Baptista Központi Énekkar orgonistája, mindkét tisztségben a neves orgonaművész, Beharka Pál utódja. Tanárként a Baptista Teológiai Akadémián és az Újpesti Erkel Gyula Zeneiskolában tanít orgonát. Rendszeres közreműködő olyan prominens együttesek koncertjein, mint a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, az Angelica Leánykar vagy a Nyíregyházi Cantemus Kórus. Szólistaként hazai templomok és hangversenytermek mellett fellépett Szlovákiában, Ausztriában, Norvégiában és Svédországban is.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleTörténelmi komáromi kupasiker!
Next articleElutasította a parlament a Smer háborúval kapcsolatos két határozati javaslatát