HAZA RÉGIÓ Közösségi központ Harcsáson

Közösségi központ Harcsáson

929
hirdetés
kozossegi_kozpont_harcsas
Az építmény négy konténerből áll össze, amelyekre rá van kötve a víz-, csatorna-   és villanyvezeték. Az egyik részben irodahelyiség, a másikban szociális helyiség, férfi és női mosdóval van, a további két konténer pedig egybe csatolva szolgál közösségi központként.
A beépített terület: 58,98 m².
Az építkezés teljes összege:
47 432,50 €
Ebből:
11 800,00 € – A SzK Belügyminisztériuma, a roma kormánybiztos alapja
35 632,50 € – Komárom város
Kivitelező: Korekt Špeciálne cestné práce, s.r.o. Komárom
A központot a városi hivatal a roma felnőttek és gyerekek képzésére és integrálásásra is ki szeretné használni. A gyerekek esetén a fő cél az iskola előtti felkészítés, több pedagógiai és higiéniai szempontot is figyelembe véve. A felnőttek esetén is a beilleszkedési folyamat segítése a cél. Több Harcsáson élő roma felnőtt jelezte már a szociális munkásoknak, hogy szívesen venne részt írás-olvasás oktatáson. Ezen kívül más hasznos képzések is indulhatnak, az igényekhez igazodva, amelyek segíthetik a lakhatóbb környezet kialakítását, a munkavállalás esélyeinek növelését és az életkörülmények javítását.
 Az önkormányzat a 2016-os költségvetésében 5 ezer eurót különített még el a közösségi központ berendezésének megvásárlására. A jövő évi költségvetés tervezetben 31300 euró szerepel, amely a közösségi központ körüli kiadásokat fedezné, elsősorban két szociális munkás bérét.
 A jövőben a város a pályázati lehetőségeket intenzíven ki szeretné használni a központ fenntartására. Ennek hatékonyabb kihasználására a város civil szervezeteket is be szeretne vonni partnerként, amely nem csak a hatékonyabb munkát, de az eredményes pályázati merítést is segítené.
 „A roma közösség integrálására szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben, mivel a problémás területek figyelmen kívül hagyása és a nem őszinte hozzáállás csak tovább szítja az indulatokat. A roma lakosság lélekszáma emelkedik, ami egy további ok, hogy minél fiatalabb korban, de az idősebbeknél is segítő kezet nyújtsunk, és megpróbáljuk bevonni őket a hétköznapi életbe. Ehhez viszont az ő pozitív hozzáállásukra is szükség van és tudatosítaniuk kell azt is, hogy milyenek egy közösség elvárásai. Remélem, hogy ennek a központnak köszönhetően is, egyre több gyerek tanul majd szakmát vagy akár megy egyetemre, és a jó példák a közösség többi tagját is motiválják majd. Jövőre a város a roma polgárőrség indítását is betervezte, ami egy másik olyan jelzés, hogy a romáknak maguknak is felelősséget kell vállalniuk önmagukért, mert csak így tudjuk közösen építeni a városunk” – mondta el Stubendek László polgármester.
További fotókat ITT találnak.
komarno.sk
hirdetés
Previous articleMeghalt Fidel Castro
Next articleMeggyújtották az első gyertyát Gúta adventi koszorúján