HAZA KULTÚRA Közhírré tétetik

Közhírré tétetik

1629
hirdetés

IMG_1612A komáromi Jókai Mór alapiskola egykori diákjai fergeteges szórakoztató műsorral ünnepelték meg alma materük 60. születésnapját

Tudom: a fő cím kicsit sántít, hiszen hajdan a kisbíró a dobpergést követően a „közhírré tétetik” szókapcsolattal nem a már elmúlt, hanem a majd elkövetkező eseményt zengte be, arra hívta fel a „nép” figyelmét. A ma már leginkább csak a színpadon elhangzó felhívást viszont jómagam is figyelemfelkeltésnek szánom. Ugyanis az történt, hogy a Komáromi Városi Művelődési Központ (Vmk) karöltve a Gaudium polgári társulással – amely egyben a helyi Jókai Mór Alapiskola egykori diákjainak énekkara – 2015. június 20-án KONTRASZTOK, avagy boldog 60. szülinapot Jókai Mór Alapiskola címen nagyszabású szórakoztató műsort rendeztek a Vmk színháztermében. Azonban annak ellenére, hogy a műsorra városszerte színes meghívók invitálták a nagyérdeműt, s lapjaink többsége (bár megcsonkítva) is közölte a meghívót, az valahogy mégis elkerülte az „írástudók” figyelmét, a műsorról mindmáig senki semmit nem írt. Így – bár kissé restellem – ennek okán megint nekem kellett tollat fognom. Úgy érzem, közhírré kell tenni, hogy az egykor II. Lakótelepi, később Béke Utcai, ma Jókai Mór Alapiskola fennállása óta „jó úton” jár. Mindenkori vezetése és tantestülete – a szülőkkel szorosan együttműködve, a gyermekek érdekében – mély hivatástudattal, becsületesen dolgozott és dolgozik. Közhírré kell tenni, hogy – a tanügyet mindmáig uraló lélekölő technokrata szemlélet ellenére – ebben az iskolában az indulásától mindmáig nagy súly helyeznek az érzelmi intelligencia fejlesztésére: a művészetekre és művészetekkel való nevelésre: az emberformálásra. Közhírré kell tenni, hogy ebből az iskolából indult például Kaszás Attila színművész, Csehi Ágota zongoraművész, Emmer Péter gitárművész, Korpás Éva a Népművészet Ifjú Mestere, s hogy egyikük sem tagadja meg alma materét. De azzal sem büszkélkedhet sok iskola, hogy három énekkara is van: a jövő tanévben 40 éves Kicsinyek Kórusa, melynek karnagya Pfeiferlik Annamária, az énekkar egykori tagja; a „nagyok” kórusa jövőre ünnepli fennállásának 50. évfordulóját és karnagya Juhász Mónika szintén a kórus egykori tagja. Az iskola harmadik kórusa a Gaudium vegyes kar, amelyet 13 évvel ezelőtt az iskola gyermekkarainak azon egykori tagjai alapítottak, akik gyermekként megszerették a közös éneklést, a kórusmuzsikát s felnőttként is örömmel, azaz gaudiummal énekelnek; innen a nevük is.

Közhírré kell tennem, hogy a Gaudium – mint főrendező – által megvalósított KONTRASZTOK című műsor hatalmas sikert aratott, s a szereplők (többségben az iskola egykori diákjai) a Gaudium vegyes kar s annak tiszteletbeli tagjai, a hangszeres jóbarátok – a Művészeti Alapiskola Kamarazenekara, Kulin Eduard hegedűtanár (szintén egykori jókais) koncertmesterrel az élen – az első hívó szóra jöttek, vállalták a szereplést. A műsor vendégszereplői, kedves jóbarátaink – karnagyukkal, dr. Szatmáry Péterné Rédei Margittával az élen –, a Pápai Éneklő Szülők Kara volt.

A műsor nyitányaként a jókais kórusok a Művészeti Alapiskola Kamarazenekara kíséretével a Kormorán együttes – Reményik Sándor Templom és iskola c. szerzeményét énekelték. Azt követően a vendégeket és a szép számban megjelent kedves közönséget szlovák nyelven Pipper László a Gaudium elnöke köszöntötte. Azután Ibolya Jolán, a Jókai Mór Alapiskola igazgatóhelyettese mondott rövid köszöntőt, és megköszönte az iskola „öregdiákjainak”, hogy ilyen formában is öregbítik egykori alma materük hírnevét. Majd e sorok írója mondta el rigmusokba szedett köszöntőjét, s kérte a jelenlévőket, hogy egy perces csenddel adózzanak azok emlékének, akiknek már nem adatott meg, hogy a 60. születésnapi ünnepségen jelen legyenek.

A műsor első szereplője a Pápai Éneklő Szülők Kara volt. A Gaudium kontrasztjaként – mindnyájunk örömére – hagyományos kórusmuzsikát énekelt. Utánuk mind a kivetítővásznon (hogy a műsor gördüljön, műsorközlő nem volt), mind a színpadon a 3 Peiferlik – Annamária, Anna, Lalika – jelent meg, klasszikus zenét muzsikáltak, énekeltek kedvesen. Őket a 3 Stirber – Péter, Bianka és Sebastian – követte; a Bohócról szóló daluk hallatán sokaknak könny szökött a szemébe. Majd ismét klasszikus zene következett, Kulin Eduard hegedűjátékát Kalmár Zsuzsanna, a helyi MAI tanára zongorakíséretével csodálta meg a közönség. Őket Grassl Ferdinánd nagy sikert aratott „kontrasztja” – népdal és pop szólóéneke – követte. Záhorská Kuczmann Renáta, a Művészeti Alapiskola énektanára, Kalmár Zsuzsanna zongorakíséretével egy régi táncdalt énekelt; gyönyörűen csengő énekét a publikum nagy tapssal jutalmazta. A következő szereplők szintén a művészeti alapiskola tanárai: Bakos Márta és Vágó Gyöngyi voltak. A két tanárnő humorral teli párbeszédén és bravúrosan előadott négykezesén – valódi show-műsorán nagyot derült a közönség; most sem spórolt a tapssal. A tanárnők után a Győri Nemzeti Színház tagja Jókai Ágnes színművésznő jött a színre. Azután, hogy köszönetet mondott a műsorba való meghívásért, Medveczky Szabolcs, a Győri Nemzeti Színház zenei munkatársa, a Komáromi Kamarazenekar művészeti vezetője zongorakíséretével, két régi magyar sanzont adott elő stílusosan, profihoz illően; az ő előadása is nagy sikert aratott. A műsor első részét Záhorská Renáta, Pfeiferlik Tamás, a Gaudium tiszteletbeli tagja – szólistája, a Gaudium vegyes kar és a Művészeti Alapiskola Kamarazenekara – három művet: a Van egy pipám, egy kalapom című magyar-roma népdalt, Barinkay belépőjét és Czipra jóslatát ifj. J. Strauss: Cigánybáró című operettjéből – egy „nagyjelenetté” ötvözve zárta.

A műsor II. részét az iskola kilencedikeseinek palotása nyitotta, akik Erkel Ferenc zenéjére Juhász Mónika koreográfiáját táncolták. A táncot követően Siposs Jenő, az Eötvös utcai alapiskola zenepedagógusa, a Gaudium gitárosa és Stirber Lajos, a Gaudium karnagya, valamint a kórus – hegedűn közreműködött Kulin Eduard, zongorán Grassl Ferdinánd – zenés jelenetén derült jót a publikum. Korpás Éva és Korpás Réka, a magyar népzene világából merítettek: „csúfolókat” énekeltek, nagy vígasságot teremtve, nagy sikert aratva. Azután ismét Peiferlik Tamás hangjában gyönyörködhetett a közönség, két részletet énekelt Kacsóh Pongrác–Heltai Jenő János vitéz című daljátékából a Gaudium és az MAI kamarazenekara közreműködésével. Majd egy újabb kontraszt: Nagy Ferenc költő, a Gaudium tiszteletbeli tagja saját humoreszkjének előadásával nevettette meg a jelenlévőket; ő is nagy tapsot kapott. Ezután ismét a Gaudium, ismét a János vitéz, de csak a dallam volt az eredeti, a jelenet már paródia volt, a kacagtató Kék tó vízió. Váltás: a vetítővásznon (mint minden szereplőnél) egy gyermekkori fotó, most éppen Preiner Tiboré, a színen pedig ő maga, s ahogy a kiváló basszusgitáros bemondta: ad hoc együttese: Kulin Eduard, Czifra Zsolt-hegedű, Siposs Jenő gitár. Az előbbiekkel „éles ellentétben” a hangszereken elindul egy kedves hízelgő dallam s a tagok bravúros improvizációi. A produkció után a közönség soraiból felhangzik a: bravó! Az előbbi örömzenét követően Nagy László alias Culó, s az őt billentyűs hangszeren kísérő MUDr. Zács Richard (m.v.) jönnek a színpadra. Culó is megköszöni a meghívást, kísérőjének a közreműködést, hogy aztán Kaszás Attila emlékére és önmaga nevéhez is méltóan, mély átéléssel énekeljen el két szép dalt Attilánk repertoárjából. A közönség érezhető meghatódottsággal fogadta a dalokat; az azokat megköszönő taps csak néhány másodpernyi csönd után csattant fel.

A műsor a végéhez érkezett, a világot jelentő deszkákra ismét a Gaudium vegyeskar és a MAI Kamarazenekara állt fel, hogy egy lírai, majd egy pergő kedves örökzöld sláger eléneklésével jutalmazza meg – a jó háromórás műsor – hűséges közönségét.

Pipper László kóruselnök és Kis Anita a kórus alelnöke színpadra kérték az est összes szereplőjét, hogy egy szál virág kíséretében megköszönjék munkájukat, s hogy vállalták a szereplést. Ezt követően Kis Lili, az iskola – jövőre már másodikos – tanulója lépett a mikrofonhoz, s így köszönt el a közönségtől: „Legyen ma mindenki boldog és vidám, hiszen 60. születésnapját ünnepli a Jókai Mór Alapiskola, az én kedves iskolám!” Majd a szereplők a közönséggel együtt zengték: Boldog, boldog, boldog születésnapot! – Bródy János kedves dalát.

Ez a műsor is ékes bizonyítéka volt annak, hogy városunkban milyen sok tenniakaró tehetséges fiatal van. Az arra hivatottak nekik kell, hogy fellépési lehetőségeket teremtsenek, őket kell, hogy támogassák!

A műsor támogatói voltak: Komárom Város Önkormányzata, Lehár Ferenc Polgári Társulás, a város magánvállalkozói: Csicsó Péter mérnök, Pfeiferlik Lajos mérnök, Barthalos István, Földes István, Kis Zoltán; Praliné Cukrászda (Menház). Hálás köszönet érte!

Stirber Lajos
a Magyar Kultúra Lovagja

dunatajonline / dunataj.sk

hirdetés
Previous articleKarel Schwarzenberg Gombaszögön!
Next articleJáték játék hátán a MartFeszt kísérőprogramjaiban