HAZA BELFÖLD Követendő példának tartja a magyarországi rezsicsökkentést egy szlovák honatya

Követendő példának tartja a magyarországi rezsicsökkentést egy szlovák honatya

865
hirdetés

62322_1286303097724_8049918_nKövetendő példának tartja a rezsicsökkentés irányába tett magyarországi lépéseket egy szlovák ellenzéki honatya, aki kampányt kíván indítani Szlovákiában, hogy 20 százalékkal csökkenjen a lakossági villanyáram ára.

    Alojz Hlina, aki a tavalyi választásokon az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom listáján jutott be a szlovák parlamentbe, hétfőn Pozsonyban újságírók előtt ismertette célkitűzéseit.
    „Ihletet kellene meríteni a magyar példából. Az az érzésem, hogy ott kevésbé félnek a nagy vállalatoktól és jobban szem előtt tartják polgáraik érdekét” – mondta az MTI-nek nyilatkozva Hlina, aki szerint jelenleg minden „tisztességes országban” csökkennek az energiaárak, tekintettel a csökkenő keresletre, és ahol ez nem így van, az csak a politikusok tétlenségének vagy érdekösszefonódásoknak tudható be.
    A szlovák ellenzéki képviselő a téma kapcsán hangoztatta: Szlovákia az Európai Unióban a legrosszabb helyet foglalja el az  „energiaszegénységi listán”, azaz átlagban egy háztartás itt költi pénzének legnagyobb hányadát az energiaszámlák kifizetésére. Hlina szerint ez többek közt annak tudható be, hogy Szlovákiában az energetikai cégek árbevételének maximalizálása folyik a parlament hallgatása mellett.
    Hozzátette: ha meglenne rá a politikai akarat, akár már holnaptól 20 százalékkal olcsóbb lehetne például a villanyáram, csupán egy intézkedés kellene hozzá. Ezzel összefüggésben rámutatott: Szlovákiában a fogyasztók nem csupán a villanyáram valós árát térítik meg, amikor kifizetik a villanyszámlát, hanem különböző pótlékok formájában rájuk terhelik például az alternatív energia előállításának többletköltségeit vagy akár az atomerőművek fűtőanyagának elszállításából adódó költségeket is.
    „Ezek a többletköltségek évi 300 millió euróba kerülnek a háztartásoknak” – hangsúlyozta a képviselő a Hálózati Ágazatokat Felügyelő Hivatal (ÚRSO) adataira hivatkozva. Hozzátette: elképzelése szerint a fennálló „nem normális” állapotot a vonatkozó törvényi szabályozások átírásával kellene megváltoztatni. Az ötlet megvalósítása érdekében Hlina a közeljövőben aláírásgyűjtést is magában foglaló kampány indítását tervezi.

MTI

fotó: facebook

hirdetés
Previous articleIsmét Komáromban a Mediawave
Next articleHavazás – Korlátozzák a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmát Győr megyében