HAZA Egyéb Kövér László: A kárpát-medencei magyarság az egységes nemzet része

Kövér László: A kárpát-medencei magyarság az egységes nemzet része

1031
hirdetés

A magyar nemzetpolitikai kormányzat célkitűzése, hogy egymillió új állampolgárt szerezzen a ciklus végére.  Elérkezett az ideje a határon túlra befektető magyar vállalkozók támogatásának is, mondta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke a hét végén a New York-i Magyar Házban.

Kövér László kijelentette, hogy a határokon átnyúló nemzetegyesítés politikájába olyan praktikus megközelítéseket kellene végre belevinni, „amelyek a mindennapi valóságban is érzékeltetik a világon, különösen a Kárpát-medencében élő magyarsággal, hogy egy egységes nemzetnek a részei, függetlenül attól, hogy melyik országnak az állampolgárai még, kényszerűségből, a magyaron kívül”. Megítélése szerint Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő nemzetpolitikájának a legnagyobb kártétele a kettős állampolgárságról megtartott népszavazás mellett az volt, hogy a Kárpát-medencei magyarság gazdasági integrációjának alapját húzta ki azzal, hogy a csőd szélére juttatta az országot.

„2002-ben ott jártunk, hogy azon gondolkodtunk, hogyan lehet nagyságrendileg növelni a támogatáspolitikára szánt költségvetési forrásokat, illetve, ami ennél fontosabb, hogy hogyan lehetne olyan támogatásokat, olyan forrásokat kitalálni, hogy az akkor már izmosodófélben lévő magyar vállalkozói réteg képes legyen befektetni a határ túloldalán lévő magyarlakta, illetve nem csak magyarlakta területeken – fogalmazott az Országgyűlés elnöke. – Ahogy Európa egységesedéséhez is nagyban hozzájárult a gazdasági szálak sűrűre szövése, ugyanígy a magyar nemzet összetartozását is erősítette volna. És ez gyakorlatilag nyolc évre, illetve, figyelembe véve a mi első négy évünket is, tizenkét évre lekerült a napirendről. […] Most jutottunk el oda, hogy talán az előttünk álló időszakban, az új ciklus európai uniós forrásait is ide véve, lehetséges lesz ennek az akkor ejtett programnak a folytatása.”

Az amerikai magyar szervezetek képviselőit arról is tájékoztatta, hogy a kedvezményes honosítással és a szavazati jog magadásával jelentős mértékben sikerült enyhíteni azt a fájdalmat, amelyet az a „gyalázatos” kampány okozott a 2004. december 5-ei népszavazás előtt, „amely úgy döntött, hogy nem adjuk meg a határon túl rekedt testvéreinknek az állampolgárság megszerzésére a lehetőséget”.  Eddig 750 ezren adtak be honosítási kérvényt, és 700 ezren már le is tették az állampolgársági esküt. A nemzetpolitikai kormányzat célkitűzése az, hogy „egymillió új állampolgárt szerezzünk vissza a ciklus végére”.

mti/ BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKomáromi sárkányhajósok az olasz EB-n
Next articleKomáromi győzelem a Hungaroringen!