HAZA KÜLFÖLD Koszovó is jelezte részvételét az elnöki szintű pozsonyi csúcstalálkozón

Koszovó is jelezte részvételét az elnöki szintű pozsonyi csúcstalálkozón

821
hirdetés

Atifete Jahjaga, Koszovó államfője is jelezte részvételét a közép- és kelet-európai országok elnöki szintű csúcstalálkozóján, amely június 12-én és 13-án lesz Pozsonyban – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

    A csúcstalálkozón való részvételét már a koszovói fél is visszajelezte – közölte Marek Trubac, a szlovák államfő szóvivője. A rendezvényre mintegy húsz államfő hivatalos.
    A Szlovákia által továbbra sem elismert balkáni ország küldöttsége így már szinte biztosan részt vesz a pozsonyi csúcson, eltérően a délkelet-európai országok Macedóniába tervezett csúcstalálkozójától, ahová Atifete Jahjaga nem kapott meghívót, mivel Koszovó részvételét Szerbia és Bosznia is ellenezte. Az ohridi találkozót időközben lemondták.
    A szlovák elnöki szóvivő közlése szerint a koszovói küldöttség részvételét, a rendezvény házigazdájaként Szlovákia már korábban egyeztette Szerbiával. Hozzátette: részvételét időközben már Bosznia is visszaigazolta.
    A Szerbiától való függetlenségét 2008-ban kikiáltó Koszovó önállóságát Szlovákia mind a mai napig nem ismerte el. Bár Pozsony a témával kapcsolatos álláspontját többször is megerősítette, tavaly júliusban úgy döntött, hogy elismeri a balkáni ország által kiadott útleveleket. Bár ez a lépés nem jelenti Koszovó elismerését, elemzők szerint mégis előrelépést jelezhet.
    Koszovót öt EU-tagállam nem ismerte el: Szlovákia, Románia, Ciprus, Görögország és Spanyolország.

MTI

hirdetés
Previous articleBostoni robbantás – Az FBI által lelőtt csecsen férfi fegyvertelen volt
Next articleElutasította a pozsonyi törvényhozás az állampolgársági törvény módosító javaslatát