HAZA RÉGIÓ Kossányi Napok Szentpéteren

Kossányi Napok Szentpéteren

1106
hirdetés
BALRÓL SZIGETI LÁSZLÓ, JOBBÁGY JÓZSEF ÉS BUKOVSZKY JÁNOS
BALRÓL SZIGETI LÁSZLÓ, JOBBÁGY JÓZSEF ÉS BUKOVSZKY JÁNOS

A Kossányi József Alapiskola és Óvoda igazgatósága az iskola névadója születésének 105. évfordulója tiszteletére egész heti ünnepség sorozattal adóztak a neves pedagógus és költő emlékének, valamint annak, hogy az iskola felvette e nevet.

Az ünnepi napok megnyitása és az iskola névadója szobrának megkoszorúzása után diák- tanár- szülő tollaslabdaversenyre került sor az alapiskola tornatermében. Szerda délután húsvétváró kézműves foglalkozást tartottak az alapiskola folyosóján. Csütörtökön tartották a hagyományos asztalitenisz-versenyt a helyi és környező iskolák diákjai számára.
Kossányi Kupa asztalitenisz verseny győztesei. Lányok: Viktória Szabová ( Dulovce), második Varga Kinga ( Marcelháza), harmadik Sándor Karina ( Szentpéter). A fiúk kategória győztese Kajtár Nikolas ( Marcelháza), második Kevin Turner ( Komárom), harmadik Kianek Imre ( Szentpéter). A versenyen 12 leány és 25 fiú vett részt. Ezt követte a diák- tanár- szülő asztalitenisz-verseny.
Már hagyományosan pénteken tartották meg a Kossányi Szavalóversenyt és a műveltségi vetélkedőt.
Kossányi Szavalóverseny eredményei: I.kategória (Vers): 1.Gyóni Gergely – Perbete, 2.Bresztyák Jázmin – Szentpéter, 3.Zsidek Orsolya – Szentpéter. Különdíj: Zsitva Ákos – Perbete, Breznovits Karola, Kántor Kata – Szombathely ( Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola). Próza: 1.Simon Boróka – Szombathely, 2.Pinke Kitti – Perbete, 3.Zsidek Réka – Búcs. II. kategória (Vers):1.Pivoda Vivien – Szentpéter, 2.Thanh Barbara – Perbete, 3. Zalacko Balázs – Dunamocs. Különdíj: Jakab Viktória – Perbete, Szűcs Liza – Búcs. Próza:1.Majtán Flóra – Szentpéter, 2.Dékány Ádám – Szentpéter. III. kategória (Vers): 1. Sándor Karina – Szentpéter,2.Horváth Johanna – Szentpéter.
Műveltségi vetélkedő eredménye ( 6 csapat): 1.Kossányi József Alapiskola és Óvoda, Szentpéter,2.Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda, Ógyalla, 3.Katona Mihály Alapiskola, Búcs, 4.Dunamocsi Alapiskola.

A Kossányi Napok péntek délután, március 22-én ünnepi kultúrműsorral ért véget a helyi kultúrházban, amelyen megjelent Szigeti László, volt iskolaügyi miniszter,a Magyar Közösség Pártjának országos tanácsának elnöke, Kossányi Katalin – Kossányi József lánya, Vörös Ágnes – a Szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános iskola pedagógusa, Jobbágy József polgármester, Bernáthné Holop Krisztina ref. tiszteletes asszony, Dóczé Bálint baptista tiszteletes, Szabó Gabriella Csemadok elnöknője és magyar szervezetek képviselőit.
RNDr. Bukovszky János, a Kossányi József Alapiskola és Óvoda igazgatója ünnepi beszédében elmondta immáron jubileumi 10. alkalommal ünnepeli az iskola névfelvételét és vele együtt névadójuk születésnapját. Minden egyén vagy intézmény számára fontos, hogy megemlékezzen jeles napjairól, hiszen ilyenkor számba veheti az elmúlt év történéseit, bennük a jó de a rossz dolgokat, döntéseket is. Ez a nap azonban nem az elmúlt év számbavételéről szólt,arra ott van az iskolaévvégi értékelés. Beszélt az intézményről, a hitvallásról és arról milyennek szeretné, hogy legyenek és milyennek szeretné látni végzős diákjaikat. Ez az esemény az, ahol évről évre az iskola értékrendjéről kell, hogy beszéljenek.
Amikor ezt teszik, eszükbe kell, hogy jusson ki is iskolájuk névadója, milyen volt munkássága, emberi magatartása, hiszen nem véletlenül választották az ő nevét iskolájuk tiszteletbeli nevévé.
„Kossányi Józsefről tudnunk kell, hogy mindent megtett azért, hogy a felvidéki magyar közösség megmaradjon szülőföldjén magyarnak lenni. Ezért nekünk is meg kell tennünk mindent, hogy a szülők a diákok és az itteni közösség érezze érdemes anyanyelvű magyar iskolát választani, hogy intézményünk képes a diákjait úgy felkészíteni az életre, hogy később sikeresen vegyék az akadályokat a középiskolákon, főiskolákon és az úgynevezett nagybetűs életben. Én hiszen, és vallom, hogy intézményünk biztosítani tudja az előbb említetteket, és az iskolánkból kikerülő diákok tudással vannak felvértezve, megállják helyüket szülőföldjükön és a nagyvilágban. Ennek bizonyítékai az országos felméréseken és versenyeken évről-évre ismétlődő kimagaslóan jó eredményeink, és az iskolánkat kijáró diákokról kapott pozitív visszajelzések” – mondta továbbá az igazgató.

Kossányi számára nagyon fontos volt a kultúra a néphagyományok ápolása. Nem véletlenül volt alapító tagja több felvidéki kulturális szervezetnek.
„Ezért kell nekünk is az elkezdett úton továbbhaladni, és az iskolánk által szervezett kulturális rendezvények, mint a mesefesztivál, a mai Kossányi szavalóverseny, a tegnapi kézműves foglakozás és még sorolhatnám, segítségével meg kell ismertetni diákjainkkal vidékünk sajátosságait, őseink kultúráját. Ezt folytatnunk kell az elkövetkező években is. Ez mellett természetesen nem szabad elfeledkezni a község többi szervezete által megrendezésre kerülő rendezvényekről. Ezekbe iskolánk diákjainak továbbra is aktívan be kell kapcsolódniuk. Sosem szabad elfelednünk, hogy őseink tisztelete, hagyományaink továbbadása, kultúránk ápolása nemcsak összetartó erő, amit minden embernek magáénak kell tudnia, de ezen felül egy olyan dolog, ami megtanítja diákjainkkal becsülni múltat, a történelmünket. Így később majd ők is becsülni tudják a jelent és tervezni tudják jövőjüket. Mint Móricz Zsigmond írta:
A história nem arra való, hogy az ember csak éppen megismerje, mi volt s hogyan, hanem arra való, hogy ami már egyszer megtörtént, tanúságul legyen a későbbi időkben mindenkinek, aki hasonlatos sorsra jut.
Kossányi sosem felejtette szülőföldjét. Verseiben rengetegszer előbukkan a vágyakozása szülőföldje után és az iránta érzett szeretete. Bár rengeteg megpróbáltatáson megy keresztül és kénytelen elhagyni szülőföldjét a vágyakozás, hogy hazatérjen és a hiányérzet, hogy nem láthatja a szeretett vidéket és a benne élő embereket egész életén keresztül elkíséri.
A mai globalizált világunkban ahol szinte minden a pénz körül forog, ahol akinek pénze engedi szinte oda utazik ahova akar, nem nagy divat a szülőföld megbecsülése. Nekünk mégis mindent meg kell tenni, hogy diákjaink szeressék ezt a földet, hogy ha valaha kikerülnek a nagyvilágba megtapasztalni a világ dolgait, ami mai információs korban nagyon fontos, visszatérve boldogulásukat ezen a vidéken álmodják tovább. Céljuk mindig az legyen, hogy a megszerzett tudást maguk és az itt élő emberek hasznára az itteni vidék felvirágoztatására használják fel. Meg kell velük tanítani, hogy lehet bár vagyona valakinek a család a barátok a szülőföld szeretete nélkül az ember élete nem lehet teljes.
Ha ezeket a dolgokat sikerül velük megértetni, akkor mint ahogy a maga korában Kossányi is hitt benne, szülőföldünknek és az itt elő embereknek igenis van jövője.
Mondandómat egy Goethe idézettel fejezném be, amely talán a legjobban fejezi ki az előbb elmondottakat: „A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”

Szigeti László egykori oktatási miniszter, az MKP Orászgos Tanácsána elnöke arról beszélt, az elmúlt egy-másfél évtizedben több hazai magyar alapiskola használta ki azt a lehetőséget, hogy az iskolát egyedivé tegye egy olyan személy nevével, aki valamilyen módon kötődik az adott településhez vagy a környékhez.
A Szentpéteri Magyar Tannyelvű Alapiskola számára nem volt kétséges, hogy Kossányi József a legmegfelelőbb, akinek a nevét büszkén viselheti. Hiszen ő nemcsak hogy Komáromszentpéter szülötte, de itt is tanított, és ismert közéleti személlyé, valamint neves költővé vált. Beszédét a hely szellemének és a tanulás fontosságának hangsúlyozásával zárta.
A kultúrműsorban felléptek a Kossányi szavalóverseny győztesei és a Kossányi József Alapiskola és Óvoda diákjai.
Kossányi Katalin megköszönte a Kossányi Napok megrendezését és ismét felhívta a jelenlévők figyelmét édesapja munkásságának a mához szóló üzenetét: Mindenekelőtt a szülőföld szeretete és a korszerű magyarságtudat. Kossányi és a szentpéteri táj elválaszthatatlanok egymástól. Költői látását és tematikáját ez határozta meg egy életen keresztül.
Az ünnepségsorozat a Csavar Színház ( Gál Tamás és Bodonyi András) Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon c. darabjának előadásával ért véget.

Miriák Ferenc, Felvidék.ma

Az ovisok kultúrműsora
Az alapiskola tanulói Lacza Aranka pedagógus összeállítását adták elő
Kossányi Katalin megköszönte a Kossányi Napok megrendezését, és ismét felhívta a jelenlévők figyelmét édesapja munkásságának a mához szóló üzenetével.

hirdetés
Previous articleKönyvajánló
Next articleHabi szívesen játszana hazai pályán!