HAZA KÜLFÖLD Korrupcióval vádolják a szlovák külügyminisztert

Korrupcióval vádolják a szlovák külügyminisztert

857
hirdetés

lajcak miroslav

A montenegrói választáson vesztes ellenzéki Demokrata Front egyik képviselője, Nebojša Medojevič közvetve korrupcióval – kenőpénz elfogadásával – vádolta meg Miroslav Lajčák szlovák külügyminisztert.

Arra szólította fel az Europol európai rendőri szervezetet, hogy vizsgálja át Lajčák bankszámláit csakúgy, mint azokét, akik Milo Djukanovič montenegrói miniszterelnök „maffia-rezsimjét” támogatták. Erről a Vijesti című montenegrói lap számolt be, melyet a SITA szlovák hírügynökség idézett.

A történethez hozzátartozik, hogy a Lajčákot vádoló párt jelöltje alulmaradt a montenegrói elnökválasztásokon, melynek eredményét az ellenzék nem ismeri el. Ráadásul a megválasztott elnök, Filip Vukanovič a „maffia-rezsimet” működtetű Djukanovič igen szoros szövetségese.

Miroslav Lajčák 2007 és 2009 között az ENSZ boszniai főképviselőjeként tevékenykedett a régióban, 2007-ben egy szerb és egy bosnyák lap is az év emberének választotta a karrierdiplomatát.
Boris Gandel szlovák külügyi szóvivő szerint a mostani vádaskodásokat az válthatta ki, hogy Lajčák a demokratikus intézmények tiszteletben tartására szólította fel Montenegrót. Magát a korrupciós vádat Lajčák nem is kívánja kommentálni, azt a „balkáni politikai kultúra” részének tekinti, melynek alapvetése, hogy „ha nem vagy velem, akkor ellenem” – nyilatkozta Boris Gandel.
A külügyi szóvivő felidézte az elmúlt évek hasonló vádaskodásait, amelyek a Lajcák terhére hangzottak el: volt már szó 10 millió eurós kenőpénzről és 15 milliós tengerparti villáról, volt már szerb kém s ugyanakkor szerbellenes kém is.

sita nyomán Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleForgalomnövekedésre számítanak a szlovákiai autógyárak beszállítói
Next articleIsten hozott a dzsungelben !