HAZA KULTÚRA Komáromot népszerűsítik a Marianum gimnazistái

Komáromot népszerűsítik a Marianum gimnazistái

993
hirdetés

Lezárult a Marianum Egyházi Iskolaközpont kétéves Erasmus+ projektje, melybe az 2019/20 –as tanév szeptemberétől kapcsolódtak be az intézmény gimnazistái spanyol, német és luxemburgi középiskolákkal karöltve. A német nyelvű projekt „A múlt nyomai a jelenben – Európa felfedezése határok nélkül” (Spuren von Gestern im Heute – Europa grenzenlos neu entdecken) címmel azt vizsgálta, miképp hatottak a múlt történelmi eseményei, sorsfordító viharai a mai emberek életére Európa más-más szegletén. A projekt elsődleges célja volt, hogy a résztvevő diákok és tanárok minél többet tudjanak meg a partnerországok kultúrájáról és történelméről, megtapasztalják az európai értékek gazdagságát, valamint átéljék az európai összetartozás érzését.

A kétéves projekt során a résztvevők egyhetes projekttalálkozókon vettek részt a partnerországokban. A projekt első nemzetközi találkozójának a németországi Waldkraiburg gimnáziuma adott otthont, ahol a résztvevők műhelymunkák keretén belül megismerték a közép-európai bevándorlók által alapított város érdekes történelmét. A luxemburgi projekttalálkozón a diákok ismereteket szereztek az Európai Unió megalakulásáról és működéséről, német és angol nyelvű csoportokba osztva személyesen is végigjárták a fővárosban azokat a helyszíneket, melyek az EU létrejöttéhez köthetőek. Sajnos a pandémia miatt a spanyolországi és a szlovákiai projekttalálkozó nem valósult meg, ezért az online térben folytatódott a projektmunka. A kétéves projekt záróakkordjaként került sor 2021. május 4-én a Marianum szervezésében a német nyelvű „Die Spuren von Gestern im Heute in Komorn” („A múlt nyomai a mai Komáromban”) elnevezésű nemzetközi Erasmus+ konferenciára. Az online rendezvény keretén belül a
gimnazisták a német partneriskola diákjaival együttműködve bemutatták Komárom gazdag történelmét, illetve nagy- és dédszüleik életútjáról rövid podcastokat készítve szemléltették, miként nyomta rá bélyegét a világháború, a trianoni békedikátum és a kitelepítés az itt élő emberek életére. A magyar-német diákcsapatok feldolgozták többek között a komáromi németség és a zsidóság történelmét, a Simor zárda történetét, valamint Lehár Ferenc életútját. A találkozó egy Kahoot kvízjátékkal zárult Komárom történelmével kapcsolatban. A leleményes komáromi gimnazisták a partnerdiákok számára online útikönyvet készítettek német nyelven, melyben 27 diák rövid videók által mutatta be Komárom fő látványosságait. A résztvevő diákok rengeteget tanultak a nemzetközi projekt során, nemcsak angol és német nyelvtudásuk, hanem történelmi és kultúrtörténeti ismereteik is bővültek, de ami a legfontosabb, életreszóló barátságokat kötöttek. Az Erasmus+ projektnek köszönhetően kinyílt előttük a világ, más országokból érkező és más kultúrkörhöz tartozó diákokkal találkozhattak, s ezáltal nyitottabbak lettek más nemzetek és kultúrák iránt. Tudatosították, mekkora a felelősségük abban, hogy a jövő generációjaként megőrizzék a békét Európában.

Galo Lukács Tímea
projektkoordinátor

 

DUNATÁJ HETILAP 32/2021

hirdetés
Previous articleRetro utcabál Csicsón
Next articleA fizikum viseli majd dr. Ipóth Barnabás nevét