HAZA vélemény Komáromi paktum: a Most-Híd még jobban jár

Komáromi paktum: a Most-Híd még jobban jár

719
hirdetés

A komáromi Most-Híd – MKP együttműködés végleges formája még több borús felleget fújt az egyébként is megkérdőjelezhető hátterű és szándékú összefogás fölé. A hetekkel ezelőtt bemutatott tervhez képest mindkét alpolgármestert a Most-Híd adja, a hivatalvezető személyét pedig az MKP.

Mindez nem csak számban aránytalan és hátrányos az MKP-ra nézve, de a funkciók ismeretében ismét az MKP engedett a Hídnak. Tudvalévő, hogy az alpolgármesterség politikai poszt, miközben a hivatalvezetői szigorúan szakmai. A mindennapi teendők a hivatal révén az MKP-ra hárulnak, amiből azonban nem lehet jó értelemben vett politikai tőkét kovácsolni. Ezzel szemben az alpolgármesterek révén a Híd jelentősen tudja ellenőrizni a Városháza munkáját, az esetleges pozitív eredményeket maguknak és Most-Híd többségű képviselő-testületnek tudhatják be, de kínos helyzetben a felelősség minden esetben az MKP-jelölt polgármestert, Czíria Attilát terhelné.
A tisztségek elosztásának azonban ismét további következményei vannak, amelyek tovább rontják az egész összefogás így is megtépázott hitelét, és erősítik azokat a véleményeket, hogy a komáromi MKP nem tud vagy nem akar a Most-Híd befolyásától szabadulni.
A két alpolgármesteri poszt megfelelő eszköz lehetett volna arra, hogy a pártok közötti együttműködést kiszélesítsék, és tükrözzék, valóban egyenlő felek megállapodásáról van szó. Az eredmény viszont ennek az ellenkezője. Ráadásul ha az MKP egy helyettesi széket szerez, kézenfekvő lett volna, hogy a legnépszerűbb helyi politikust, Stubendek Lászlót úgy integrálják az összefogásba, hogy nyilvánosan megnevezik, mint az MKP jelöltjét az alpolgármesteri székbe, legitimálva így az összefogást a Stubendek szimpatizánsai előtt, és növelve az összefogás támogatottságát. Mindezt még akkor is megjátszhatta volna az MKP-s polgármesterjelölt, ha Stubendek végül függetlenként indul, ezzel is jelezve, hogy pártszínezettől független az együttműködés, ügyesen megszerezve ezzel a szavazók egy részét.
Berényi József pártelnök egy komáromi lapban megjelent írásában elismeri Stubendek érdemeit, de arra kéri, fogadja el az összefogást, amely viszont hátrányos az MKP-ra nézve. Tudatosítani kell, hogy az ingoványos talajra akkor lépett az MKP, amikor egy olyan embert jelöltek polgármesternek, aki ismertsége folytán egyedül aligha tudna nyerni, így a Híd gyakorlatilag bármit kérhetett a támogatásért cserébe. Berényinek Stubendek kérlelése helyett inkább arra kellett volna felhasználnia pártelnöki tekintélyét, hogy Czíriát meggyőzze, ne menjen bele olyan alkupozícióba, ahol a városi MKP-fölény ellenére kisebbségbe kerül a párt, és az MKP egyik legfontosabb szárnyát kihagyják az összefogásból.
Ha az MKP nem tudta kiharcolni a Most-Híddal szemben az egyik alpolgármesteri széket a kettő közül, vagy Czíria eleve lemondott az egy helyettesről, egyértelműen jelzi a Most-Híd hegemóniáját az együttműködésben, és nem sok jót tartogat a békés és kiegyensúlyozott városvezetésben és fejlődésben hívőknek. Azt, hogy a város összes tisztségét darabra felosztották egymás között, de még a függetlenséget igénylő szakmai szerepet, a hivatalvezetői posztot is, erősen jelzi, hogy inkább politikai érdekek alapján szerveződő alkuról van szó, mintsem érték mentén kötött valós összefogásról. Mert ha valami megkülönbözteti az együttműködést és az alkut, az a célja: pártszínezettől függetlenül összegyűjteni a városért tevékenykedő embereket egy csapatba, tükrözve a választói szimpátiát és az elért eredményeket, vagy rövidlátó módon szétosztani egymás között minden lehetséges pozíciót, és erővel kizárni mindenkit, aki más véleményen van.

Harmat István

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleNemsokára kiderül, hányan szálltak ringbe az önkormányzati választásokon
Next articleIskola a múltban