HAZA RÉGIÓ Komáromi Családnap: Élet a Holt-Vágon

Komáromi Családnap: Élet a Holt-Vágon

879
hirdetés

53638Napsütés, festői környezet, gyermekzsivaj. Hatalmas fák árnyékában pihenő családok, vakítóan kék ég, itt-ott fehér bárányfelhőkkel tarkítva. A Holt-Vág vizének aranyos csillogása, rendezett, tiszta gyep körös-körül. Ez a kép keretezte a negyedik alkalommal megrendezett Felvidéki magyar óvodák és iskolák napját, a Családnapot Komáromban, a Holt-Vág mellett. Május 8-án kora délután ezúttal kegyes volt a természet. Élettel, zenével, nevetéssel telt meg környék. A rendezvénynek helyet adó Apáli csárda udvara zsúfolásig megtelt a családnapra kilátogató gyermekekkel, szüleikkel és nagyszüleikkel.
A családnap célja, hogy a felvidéki magyar szülők tudatosítsák az anyanyelvi oktatás fontosságát. Mindezt csodálatos helyszínen, barátságos, szép környezetben, sok játékkal, meghitt családi hangulatban. A gyermekek számára a kézműves foglalkozásokat a rendezvénybe bekapcsolódó óvodák pedagógusai biztosították. Volt gyöngyfűzés, trükkös papírhajtogatás, virágkészítés, pet palackból ötletes tárgyak készültek. Az óvónénik még arcfestést is vállaltak. Zsapka Attila gyermekdalokat énekelt, Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas színművész karcos hangján délutáni mesét olvasott fel a játékban elfáradt gyerekeknek. A kihangosítást az Egy jobb Komáromért polgári társulás csapata biztosította, de ők gondoskodtak az éhes szájakról is: bográcsban főtt a gulyás. A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre, a Via Nova ICS és a komáromi Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata szervezésében évente megrendezésre kerülő családnapot idén nagy siker koronázta.

Magáról a rendezvényről és előzményeiről Michac Szilviát – a szervezők egyik segítőjét -a Víz utcai Tulipán Óvoda igazgatónőjét kérdeztük. „Első alkalommal 2012-ben szervezték meg a felvidéki magyar óvodák és iskolák napját a Via Nova ICS kezdeményezésére, civil szervezetek összefogásával. Remek időnk volt és sokan eljöttek. A következő években viszont rendre meghiúsult az igyekezetünk: 2013-ban a Duna tetőzése miatt maradt el a rendezvény, tavaly pedig olyannyira rossz idő volt, hogy nem tudtuk megtartani a családnapot. Ahogy minden évben, most is széles összefogással sikerült megvalósítanunk ezt a rendezvényt, sokan bekapcsolódtak a lebonyolításba. A komáromi óvodák közül eljött az Eötvös utcai Bóbita Óvoda, a Ferences barátok utcai óvoda és az Örsújfalusi óvoda. Az óvónénik ötletes kézműves foglalkozásokat tartanak, illetve különböző programmal készültek az idei családnapra” -foglalta össze Michac Szilvia. „Mivel hagyományőrző óvoda a miénk, ezért a népmesékből táplálkozva a Hétpróbát hoztuk ide ki, a mai napra. Azok a gyerekek, akik kiállják a hét próbát, elnyerik méltó jutalmukat”-árulta a Tulipán óvoda igazgatónője. „Fontosnak tartom kiemelni, hogy a játék és szórakozás mellett küldetése is van ennek a délutánnak: az anyanyelvi oktatás fontosságát nem győzzük eleget hangsúlyozni. Ezen a délutánon is bebizonyosodott: jó magyarnak lenni, egy közösséghez tartozni”-összegezte a családnap közösségformáló jelentőségét Michac Szilvia.

A fő szervezők közül megszólítottuk a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Körének elnökét, dr. Viola Pált, aki portálunknak elmondta, hogy küldetésként tekintenek erre a kezdeményezésre. „A kezdet kezdetén a Via Nova Ifjúsági Csoport járta az iskolákat, óvodákat, igeként hirdetve az anyanyelvi oktatás fontosságát. Jó kezdeményezésnek, fontos küldetésnek tartottuk akkor is, hogy bekapcsolódjunk ilyen alkalmak, délutánok szervezésébe is akár”. A Baráti Kör elnöke figyelmeztet: „A 2011-es népszámlálást figyelembe véve elmondható, hogy egyértelműen valami hiba van ezzel a közösséggel. A számok magukért beszélnek: rövid időn belül több, mint 100 000 magyar tűnt el”- hangzanak el súlyos szavai. „Ezért fontos, kell, létszükség, hogy ez a közösség tegyen a maga érdekében, a saját regenerációnk érdekében. A közös gondolatot teremtő erő kövesse. A saját sorsunkat próbáljuk meg mi magunk irányítani, mert ha ez nem sikerül, akkor nagyon gyors tempóban felemészt bennünket az asszimiláció” – folytatja Viola Pál. „Szükség van a jövő számára olyan emberekre, akik tovább viszik ennek a közösségnek az értékeit. Ezért támogatjuk mi is azt a kezdeményezést, hogy magyar anyanyelvű gyerekek magyar iskolákba kerüljenek. Igyekszünk aktívan kivenni részünket a szervezési munkálatokból is. Nagyon szeretnénk, ha a jövő öregdiákjai előtt példával szolgálnánk, és hagyományt teremtve követnék a jövőben is a példánkat, hogy az idősek a fiatalabb generációkkal összefogva egy célért, közös célért munkálkodjanak. Jóleső érzés, hogy akiket megszólítottunk, legyen az civil szervezet, óvoda, iskola vagy az önkormányzat, szívesen és készségesen segítettek „- fejezte be gondolatait dr. Viola Pál. „ A mi megítélésünk szerint a magyar közösség hanyatlóban van a közvetlen környezetünkben is, de Szlovákia szerte probléma ez. Reméljük, hogy ezzel is hozzájárulunk a felvidéki magyarság megmaradásához” – tette hozzá.

A szervezők töretlen lelkesedése, kitartása meghozta a gyümölcsét. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények megmutatják a magyar közösség összetartó erejét, értelmet nyer az igyekezet. Azok a szülők, nagyszülők, akik május 8-án kihozták gyermekeiket, unokáikat a negyedik alkalommal megrendezett Családnapra, biztosan nem bánták meg. Az önfeledten játszó, vagy éppen tevékenyen alkotó gyerekek látványa szívet melengető érzés. Ők a mi büszkeségünk, jövőnk, megmaradásunk záloga Felvidéken.

A Családnapon készült felvételek hamarosan a Képgalériánkban ITT tekinthetőek meg.
Szalai Erika, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleVI. Édes Gergely-emlékverseny Madaron
Next articleA projekt terepmunkái befejeződtek