HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Škoda Octavia Combi 2.0 TDI Business: Világszínvonal!

Komáromi autótesztelő: Škoda Octavia Combi 2.0 TDI Business: Világszínvonal!

1810
hirdetés

02Az Octavia kombi változata mindig is a cseh gyár legkomplexebb terméke volt, és ez a harmadik generációra is érvényes. Az autó minden esztétikai, kényelmi és biztonsági igényt képes kielégíteni – pontosabban elérhetővé teszi azokat –, rakodókapacitásban pedig a kategória legeslegszűkebb élmezőnyébe tartozik. S ha mindez még nem lenne elég: sportváltozata is van, 4×4-es meghajtással is kapható, és készül belőle egy attraktív szereltségű széria is. Legutóbb éppen a két utóbbi kombinációját, tehát az összkerekes Business modellt teszteltük.

Alaktan

Az Octavia három generációja jól példázza, hogyan lehet tűzijáték-szerű beavatkozások nélkül, mindössze néhány szolid ecsetvonással attraktívabbá tenni egy autót. Vonatkozik ez természetesen a kombira is, amely jobb esetben posta-, rosszabbikban halottaskocsiból vált egy dinamikus fazonú járművé. E téren vitathatatlanul a 2. nemzedék hozott áttörő változást, sokkal harmonikusabb maszkjával és szebben ívelő hátsó oszlopaival. Utóbbiak tövében viszont változatlanul a korábbi modell bumfordi lámpái virítottak; ezek eltűnésére még egy generációt kellett várni. Jó, tudjuk: a mostaniak picit audisak, de ez mért lenne baj? A Rapidnál bevezetett ferde hátsó élek is pengésebb külsőt eredményeznek, elöl pedig ott az új, immár családegyesítőnek nevezhető maszk – alatta egy akkora légnyelővel, amelyhez fogható korábban csak az RS sportmodellen láthattunk. Magyarán: kombi mivolta ellenére is szolid, kulturált, némi dinamizmust sem nélkülöző látvány az autó, amely alapon 16, esetünkben 17 hüvelykes alufelniken állt, rajtuk 225/45-ös gumikkal.

Belvilág

Az attraktív szereltség ebben az esetben egyértelműen a leggazdagabban felszerelt „civil” Octaviát jelenti. A standard típusok legmagasabb Elegance szintjéből építkezik, de néhány ottani opciós holmit – mosható bi-xenon fényszórók, külön kapcsolható elektromos fűtés – itt alapáron kapunk. Csakúgy, mint a fékenergia-visszatermelő start-stop rendszert, amely a standard árlistán csak a GreenTec és GreenLine modellek kiváltsága. Tény, hogy tesztautónkban is volt pár holmi, ami már nem adnak ingyen, de ezek valóban az autós hi-tech kategóriájába tartoztak. Például az adaptív, tehát önfékezős tempomat, háromféle beállítható követési távolsággal, vagy az aktív sávtartó asszisztens, amely, ha egy bizonyos sebesség felett indexelés nélkül érzékeli a záróvonalakat, puhán visszakormányozza az autót a menetsávba. S ha minderre záros határidőn belül kétszer kerül sor, a következő korrekció mellé egy tisztelettudó felszólítást is kapunk, miszerint lennénk szívesek végre átvenni a jármű vezetését… A 8 hangszórós Bolero rádiónak nemcsak SD és USB-bemenete, hanem klasszikus CD-lejátszója is van; igaz, ezt a kesztyűtartóba száműzték.  A Climatronic automata légkondi természetesen kétzónás, és elülső ülésfűtés is van, mint egy komoly businessman feneke alá illik.  A többi holmi közül jól jöhet még a 230 V-os csatlakozó, és – bajban – a standard biztonsági szett részét képező térdlégzsák is.

A végére hagytuk a minden kivitelű és szereltségű Octavia kombik legvonzóbb tulajdonságát, az imponáló térkínálatot. Tény, hogy az alapméretben 610 literes koffer pár hónapja már nem világelső (Honda Civic Tourer: 624 l), de még mindig a megosztott 2. helyen áll az új Peugeot 308 SW-vel közösen. Bővítve viszont továbbra is kategória-csúcstartó (Civic: 1668, Peugeot: 1660 l). További előnye a két oldalrekesz és a hátulról is dönthető üléstámlák, hátránya a bővítés után nem teljesen sík padló.

Az országúton

A kétliteres dízel erős és takarékos, főleg start-stop rendszerrel kombinálva. Nyomaték- és teljesítménygrafikonja csaknem egybefolyik, az erőleadás tehát egyenletes. A kézi váltó karja viszont elég nehezen jár – nemegyszer komoly erőkifejtés kell a kapcsoláshoz. Az áttételek is elég közel vannak egymáshoz, ami viszont 6 fokozatnál nem túl nagy baj. Sőt: dinamikusabb vezethetőséget eredményez, főleg ha SPORT üzemmódba kapcsolunk. Az autónak ugyanis rezsimválasztója is van, lásd a megfelelő ábrát.  Mindeközben a multilink hátsó futómű, a teljes körű elektronikus menetszabályozás, na és természetesen a 4×4-es meghajtás garantálja a kellő stabilitást – sőt az utóbbi már-már sínautó-effektust eredményez. Természetesen Haldex-rendszerről van szó, annak is a legújabb generációjáról, amely szükség esetén olyan gyorsan és simán küldi hátra a szükséges nyomatékot, hogy közben a legkisebb rántást sem érezni. Ezzel együtt terepre természetesen még összkerékhajtással sem való ez a bizniszklassz autó; ahhoz meg kell várni a Scout verzió érkezését…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1968 cm3
Teljesítmény: 110 kW (150 LE)/3500–4000min-1
Nyomaték: 320 Nm/1750–3000min-1
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 213 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 8,7 s
Csomagtér: 610–1740 l
Átlagfogyasztás (gyári adat): 4,9 l/100 km
Tesztfogyasztás:  5,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 124 g/km
Ár: 27 139 euró
Az Octavia 3 induló ára: 13 990 euró

[nggallery id=9]

 

hirdetés
Previous articleSandra Bullock és Robert Pattinson az MTV Movie Awards csúcstartói
Next articleEllentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége