HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Ford B-MAX – az Év motorjával

Komáromi autótesztelő: Ford B-MAX – az Év motorjával

2089
hirdetés

bmax 03Hogy ma már egy márka kínálatában  nem lehet elég egyterű, arra a legjobb példa a Ford. Ott van nekik ugyebár a C-MAX, az S-MAX meg a Galaxy, és mégis előrukkoltak egy negyedikkel. Időközben ugyanis rájöttek, hogy a kompakt szegmensből sem szabad kimaradni, és teljesen átengedni a terepet a konkurenciának (Honda Jazz, Hyundai ix20, Kia Venga, Opel Meriva, Citroën C3 Picasso, Škoda Roomster)… E megvilágosodás eredménye a B-MAX, amely, túl azon, hogy létrejött, még ebbe az egyre népesebb minivan-méretosztályba is tudott újat hozni. Az Év motorjával és a legjobb szereltségben kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

„Olyan, mint egy egészségesen felhizlalt Fiesta, amelyet még a vasorrú bába is elfogadna cégautónak” – írja egy magyarországi kollégám a B-MAX külleméről. Nos, lényegében igaza van; legfeljebb annyit tennénk hozzá, hogy tesztünk tárgya még nem a legeslegújabb, „aston martinos” Fiestával hasonlítandó össze. Egyterűnek mindenesetre így is kimondottan szép, sőt bizonyos szögből dinamikus fazonú. Fényszórói hatalmasak, szélvédőjét erősen megdöntötték, övvonala sportosan emelkedik. Az oldalablakok vonalvezetését látva pedig aligha mondaná bárki, hogy a hátsó utasszektorba tolóajókon keresztül lehet bejutni; azt a vájatot a hátsó lámpa csücske alatt akár dizájnelemnek is vélhetné az ember… Pedig jobb- és baloldalt egyaránt tolóajtói vannak az autónak. Fix középső oszlopai viszont NINCSENEK; ezt a szerepet az egybezáruló ajtók oszlopai töltik be!   Hát ez az a bizonyos újdonság, amivel eddig senki nem mert próbálkozni, mert mi lesz majd a törésteszten? Nos, a B-MAX köszöni szépen a kérdést, és válaszként – hiányzó oldaloszlop ide vagy amoda – elénk tesz egy ötcsillagos minősítést.  Amiben természetesen benne van az oldalütközés eredménye is…

Belvilág

Az oldaloszlopok nélküli koncepció olyan komfortos bejutást tesz lehetővé az autóba, ami megint csak példa nélküli.  Az egyazon oldalon kinyitott két ajtó között ugyanis másfél méter (!!!) széles nyílás keletkezik, így a hátsó traktusba gyakorlatilag besétálhatunk.  Sőt, ez a megoldás nagyobb cuccolásnál is jól jöhet, ha például helyszűke miatt nem tudjuk felnyitni a hátsó falat. A pakolhatóságot segíti a ledönthető anyósülés is; így akár 2,34 méter hosszú tárgyak is beférnek a kocsiba.

Magáról a beltérről: kisautóhoz képest igen kényelmesek az elülső ülések, és vékony lapjaik ellenére a hátsókon is elég kellemes üldögélés esik. Hasznos a szemüvegtok, meg a „gyerekvigyázó” belső panorámatükör, de kisebb pakolóhelyből több is lehetne az utasok körül – főleg hogy családbarát járműről van szó.  A két síkban állítható volán jó fogású, a „szárnyas” rádiópanel a tengernyi gomb ellenére is könnyen megtanulható, hasonlóan az alatta elhelyezett klímapulthoz. S ha már a szereltségnél tartunk, a SYNC rendszerű (értsd: hangvezérlésű) rádió és Bluetooth rendszer, valamint az automata légkondi ezen a szinten standard, csakúgy, mint a tempomat, a fűthető elülső ülések/szélvédő és a gazdaságos vezetést is feltüntető fedélzeti számítógép. Van viszont az információs rendszernek még egy igen hasznos tartozéka, éspedig a vészhelyzet-asszisztens. Ez balesetkor automatikusan felhívja a mentőszolgálatot, sőt a GPS-koordináták alapján megadja az autó tartózkodási helyét is.

Az országúton

Kevés olyan kellemes szakmai meglepetésben volt részem mostanában, mint a 2013. év legjobb motorjával való találkozás. Főleg, hogy az eddigi hasonló produktumok (Fiat Twinair, Renault 0.9 TCe)  nem igazán nyűgöztek le. A Ford háromhengerese viszont – más. Könnyű kis turbótöltője már a gázadás pillanatában beindul, és ha kell, akár 245 ezret is pörög percenként; mindez azonnal jelentkező erőt és egyenletes teljesítmény-leadást jelent. A mindössze 97 kg súlyú masina más trükköket is felvonultat: osztott hűtőkör (értsd: gyorsabb felmelegedés), különleges öntöttvas blokk (megint csak gyorsabb felmelegedés), energiapazarló tengelyek helyett más kiegyensúlyozó módszerek (eltolt súlypontú  lendkerék, ékszíjtárcsa) alkalmazása. Tovább is sorolhatnánk, de szakmázásból ennyi bőven elég. A végeredmény a lényeg: ez a motor, teljesítmény és nyomaték szempontjából minimum egy szívó 1,6-ossal egyenértékű, természetesen jóval kisebb fogyasztás és károsanyag-kibocsátás mellett. Ráadásul 125 lovas kivitelben is készül; tesztautónkat ugyan a gyengébbik verzió hajtotta, de az 1,3 tonna alatti önsúlyhoz ez is bőven elég volt. A kézi váltó pontosan járt, ami pedig a menettulajdonságokat illeti: a futómű kifejezetten jó, a jármű úttartása, kanyartűrése messze meghaladja a mini egyterűek átlagát. Az elektromos szervót is jól méretezték, egyszóval kellemes élmény a B-MAX vezetése.  S ha a környezettudatosság, plusz a csúcstechnika tudata is jelent számunkra valamit, akkor ezzel a motorral kétszeresen is az…

 

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         999 cm3
Teljesítmény: 74 kW (100 LE)/6000min-1
Nyomaték: 170 Nm/1400S–4500min-1
Sebességváltó: ötfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 175 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 13,2 s
Csomagtér: 326–1293 l
Fogyasztás (városi/országúti/vegyes):6,6/4,3/5,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 119 g/km*
Ár: 15 280 euró
Az alapmodell ára: 13 332 euró

*Start/Stop rendszerrel 114 g/km

dunataj.sk

[nggallery id=83 template=caption]

hirdetés
Previous articleAkik a városért tettek…
Next articleA túszok kiszabadultak, fogvatartóik kezére bilincs került (Interjú a kommandó parancsnokával)