HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Dacia Duster 1.6 LS Cool LPG: Gázt (is) bele!

Komáromi autótesztelő: Dacia Duster 1.6 LS Cool LPG: Gázt (is) bele!

1517
hirdetés

dust 01Ha valaki a nyolcvanas években azt mondja, hogy egy Dacia-modell sikertörténet lesz, alighanem rövid úton  elmegyógyintézetbe csukták volna illetőt. Pedig – így lett, még ha kellett is rá várni bő negyedszázadot… Mert az időközben francia kézbe vett román márkánál elkészült egy olyan autó, amely jobbkor nem is jöhetett volna. Beletrafált a „szabadidősök” terjedésének legintenzívebb korszakába, méghozzá úgy, hogy 1. Mindegyiküknél olcsóbb és igénytelenebb volt, 2. A hasonló méretűeket kivétel nélkül lepipálta, ha terepre vitték. Ez volt a Dacia Duster, amelyre Európa több országában még ma is hónapokat kell várni, és amelyet egy érdekes kombinációban (benzin+gázüzem, fronthajtás) kaptunk meg tesztelésre.

Alaktan

Az autó fényévekre van a kis SUV-k legújabb, csupa ív és domborulat fémjelezte formavilágtól (Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka, vagy az úttörő Nissan Juke). Nem: ez egy klasszikus terepjárós, mondhatni bakancsforma,  ennek megfelelő  stíluselemekkel kiegészítve (masszívan kiszélesedő sárvédők, függőlegesnek ható hátsó fal). Tényleg csak a szebb hátsó oldalablakok hiányoznak a kimondottan kedvező összképhez, mert ezek egyszerűen borzalmasak. Ja, és az a hasonlóan formátlan hátsó plasztikborítás… Értem én, hogy majd’ egy méter magasságig megvédi a sérülékeny sarkokat, de milyen vizuális áron?!  Viszont tegyük hozzá, hogy csúcsszerelt változatban tényleg csak a lökhárítók legalsó része műanyag, ami egészen más látvány. Ezt a középszerelt LS Cool verziót azonban legalább jóval kevésbé kell félteni a kisebb horzsolódásoktól-karcolódásoktól; az érdes fekete plasztikfelületen alig látszanak. A kocsi egyébként elöl is hasonlóan védett, csak jóval tetszetősebb módon. A külső mustra más terepbíró képességeket is elárul: lehetetlen elnézni a komoly orr- és farszöget, vagy a tekintélyes hasmagasságot.  Vagyis csupa olyan dolgot, amiben a Duster messze felülmúlja a bevezetőben felsorolt konkurenciát.  Ami pedig a gázüzemet illeti, kívülről semmi nyoma, bár lehet, hogy csak egy mosóban maradt az LPG-matrica…

Belvilág

Ha az enteriőrt egyetlen szóval kéne jellemeznem, azt mondanám: minimalizált. Ami azt jelenti, hogy a legeslegfontosabb dolgok megvannak – éppen csak a legolcsóbb, legigénytelenebb kivitelben. Nagyon-nagyon régen találkoztam már például kézi állítású külső tükrökkel; az elülső ablakemelők pedig elektromosak ugyan, de gombjaikat a spórolás jegyében a középkonzolra szerelték. A hátsó ablakok természetesen kallantyúsak, a volán kellemetlen tapintású, sőt kissé csúszós, az összes műanyag kopogós. Az ülések viszont tágasak és kényelmesek, sőt az elülsők még némi oldaltartással is bírnak. Az egybeszabott ülőlapú hátsón középütt sem inkvizíció az utazás, de azért ne legyen túl hosszú. A koffer kimondottan tisztes méretű, rolója is van, de – túlzottan nyakladozós lévén – fotózáskor inkább kiszereltem. Bővítéskor jókora fenékküszöb keletkezik, amit szintén kissé elcsaltam a képen… A gáztartály a kocsi alatt van, a rakodókapacitást tehát nem csökkenti, a pótkereket viszont be kellett érte áldozni. Ami pedig a szereltséget illeti, szintén minimalizált, ami a biztonság terén két-két front- és oldallégzsákot, komfortban pedig egyszerű légkondit jelent. A rádió itt még feláras; a képen látható MP3-as/USB-s/Bluetooth-os/volán alól kezelhető típus 200 euróért rendelhető meg.

Országúton, terepen

Szóval volt egy kombinált üzemű motorunk, amely csak ebben a szereltségben, és kizárólag fronthajtással rendelhető meg. Összesen 84 liternyi üzemanyaggal gazdálkodhat, ebből 34 liter a cseppfolyós LPG. Az autó mindig benzinnel indul, de ha legutóbb gázüzemben használtuk, rögtön a start után újra arra vált. Szintén automatikusan kapcsol át az alternatív üzemanyagra, ha az éppen használt elfogyott. A rezsimek a sebességváltó kar mögötti gombbal is megválaszthatók (7. kép); ugyanitt 4 zöld és 1 piros fénydióda jelzi a tankban levő gáz hozzávetőleges mennyiségét. Motorteljesítményben és nyomatékban jelentéktelen a különbség a két üzemanyag között, lásd a táblázatot. Ami pedig a fogyasztást illeti, benzinből 7,6 liter volt a tesztátlagom, a gáztartályból viszont, magam sem tudom, hogyan, de 410 kilométert sikerült kiautóznom; ez a gyári 8,9 helyett 8,3-as LPG-fogyasztásnak felel meg. Mindebből összesen 1050 km-es hatósugár adódik, ami ennél az autónál a mai átlagos hazai üzemanyag-árakon (95-ös benzin: 1,45 €, LPG: 0,67 €) 95,30 euróba került. Összehasonlításként: a 90 lóerős dízelmotoros típus gyári átlagfogyasztása 5 liter, a hatótávolság tehát papíron kerek 1000 kilométer; ezért a távért 1,40 eurós gázolajárat tekintve 70 eurót fizetünk, magáért az autóért pedig – pontosan ugyanebben a szereltségben – 12 490-et.

Ennyit gázról, benzinről, fogyasztásról és akciórádiuszról; következzen az, amiről a Dusterrel kapcsolatban még okvetlenül szólni kell. Ezek pedig a terepjáró tulajdonságok, amilyenekhez hasonlókkal ebben a kategóriában senki nem dicsekedhet – de még a közepes méretű SUV-k (Honda CR-V, Renault Koleos, Kia Sportage stb). közül is nagyon-nagyon kevesen. A terepszögek impozánsak, a hasmagasság  és gázlóképesség szintén, és ehhez jön még a robusztus építésű, strapabíró alváz… Meg persze az automatikus, de fixre is zárható összkerékhajtás, amely a „gázos” típushoz ugyan nem rendelhető meg, de 3 másikhoz igen. Az sem utolsó szempont, hogy ezzel a járgánnyal sokkal bátrabban csörtetünk egy szúrós bokrok szegélyezte mezei vagy erdei úton, mint a csupa metállfény díszpintyekkel. Szóval – tulajdonképpen egész szépen megmagyarázható, hogy a Dacia Duster miért sikertörténet úgyszólván egész Európában…

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1598 cm3
Teljesítmény (benzin/LPG): 77/75 kW (105/102 LE)/5750min-1
Nyomaték (benzin/LPG): 148/145 Nm/3750min-1
Sebességváltó: ötfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 167 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,5 s
Csomagtér: 475–1636 l
Orrszög/farszög/áthajtási szög: 30/36/23º
Hasmagasság: 205 mm
Gázlómélység: 350 mm
Gyári átlagfogyasztás (benzin/LPG): 7,1/8,9 l/100 km
CO2-kibocsátás (benzin/LPG): 165/145 g/km
Üzemanyagtartály (benzin/LPG): 50/34 l
Ár: 11 590 euró
Az azonos szereltségű 1,6-os benzines típus ára: 10 790 euró

dunataj.sk

[nggallery id=81]

hirdetés
Previous articleBüszke szülők sikeres gyermekei
Next articleZajlik a Tesco-feljáró felújítása