HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Dacia Duster 1.5 dCi 4WD Exception: Kívül-belül megszépülve

Komáromi autótesztelő: Dacia Duster 1.5 dCi 4WD Exception: Kívül-belül megszépülve

1545
hirdetés

01Ezt az autót egy korábbi teszt alkalmával világsikernek neveztük, mégpedig teljes joggal. Három év alatt 820 ezer darabot adtak el belőle, és egyebek között Szlovákiában is a legkeresettebbek közé tartozik. Nemrég kívül-belül megújult; ezt a verziót teszteltük nemrég, csúcsszereltségben, összkerékhajtással és a legjobb motorral.

Alaktan

Igaz ami igaz: a Duster még a frissítést követően is fényévekre van a kis SUV-k legújabb, csupa ív és domborulat fémjelezte formavilágtól (Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka, vagy az úttörő Nissan Juke). Magyarán: megőrizte klasszikus terepjárós bakancsformáját, a retusálások viszont nagyon jól sikerültek. Gondolunk itt elsősorban a „landroveres” rácsozatú hűtőmaszkra, a modernebb belső tagolású fényszórókra, a tetősín feliratára (lásd még: Nissan Pathfinder), vagy a jobb hátsó lámpa melletti „4WD” címkére (természetesen csak az összkerekes verziókon). A 439 euróért megrendelhető oldalküszöbök is erősen javítják az autó megjelenését, csakúgy, mint az az elülső-hátsó védőlemezek. Amelyek mellesleg – az e kategóriában egyedülálló orr-és farszögekkel, valamint a puszta ránézésre is látható tekintélyes hasmagassággal – sejtetni engedik az autó komoly terepjárási képességeit. De ezekről majd később…

Belvilág

Itt is érzékelhető javulás történt: igényesebbé és tagoltabbá vált a műszerfal, jobb oldalán kialakítottak egy praktikus polcot, az ablakemelők végre a normális helyükre költöztek a klímapult alól, és némi kárpitozás is megjelent az ajtók belső felületén. Az ablaktörlő immár intelligens (mosás után +2 utántörlés), a vezetői oldalablak pedig egyérintős. Változatlanul rossz helyen – értsd: túl mélyen – van viszont a Media Nav multimédia-rendszer érintőképernyője; ha odanézünk, még perifériális rálátásunkat is elveszítjük az útra. S ha már a szereltségnél tartunk, úgy általában szintén jól illusztrálja az előrelépést. Például, hogy immár 4 szint közül választhatunk, amelyek mindegyikénél alapáras az ESP, a légkondi pedig csak a legalsón nem. Legfelül ugyanakkor már a parkolószenzorok, az említett Media Nav rendszer (USB-s, de CD-lejátszó nélküli rádióval), sőt – végre – az alufelnik is az alaplista részét képezik! További piros pont, hogy a tekintélyes méretű koffert nem egy nyakladozós, semmit el nem bíró roló, hanem egy masszív, kétrészes, terhelhető kalaptartó fedi, amelyen még praktikus kádakat is kialakítottak.

Országúton, terepen

Személygépkocsiként – tehát közúton, sztrádán – a Duster személygépkocsiként viselkedik. Magyarán: 1,7 méteres magassága ellenére sem lengedez-bólogat a kanyarokban, rugózása is jó kompromisszum a kemény és a komfortos között. Másfél literes dízelmotorja 109 lovas kivitelben – a választható legpotensebb erőforrásként – kellően erős, és ezúttal a hangszigetelése is tökéletes. A váltót hatfokozatúra cserélték, ami jótékonyan hatott a fogyasztásra. Az öt egész kettő persze nem jött össze a teszt során, de bőven közlekedtem aszfalton kívül is.

Ahol pedig a Duster változatlanul legalább három klasszissal veri valamennyi kategóriatársát, de jó néhány közepes méretű „szabadidőst” is. Elsősorban is van egy automatikusan működő, de fixre is zárható összkerékhajtása (ami, ha valakinek nem kell, nélküle is megrendelheti az autót), másodsorban olyan terepszögei, amelyekért a legkeményebb off-roadoknak sem kéne szégyenkezniük, továbbá 21 centis hasmagassága és 35 cm-es gázlóképessége. Ha ehhez hozzávesszük még a csupa metáll díszpinty kollégáinál sokkal masszívabb építést, strapabíróbb karosszériát és alvázat, bízvást kimondhatjuk: ez tényleg egy terepjáró! Tényleg csak a sziklamászást nem próbáltam vele, mert arra azért nem való, minden mást – kavicsot, homokot, dagonyákat – bőségesen. Összezárt, 50:50%-os első-hátsó hajtással, a megszakítatlan vonóerő érdekében kikapcsolt elektronikus menetstabilizálással soha egy pillanatig nem éreztem magam veszélyben, magyarán nem tartottam az elakadástól. Egy szó, mint száz – bár lehet, hogy már mondtam – ez tényleg egy pöpec kis terepjáró…!

Vas Gyula

(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1461 cm3
Teljesítmény: 80 kW (109 LE)/4000min-1
Nyomaték: 240 Nm/1750min-1
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 168 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 12,9 s
Csomagtér: 475–1636 l
Orrszög/farszög/áthajtási szög: 29,3/34,9/23º
Hasmagasság: 210 mm
Gázlóképesség: 350 mm
Átlagfogyasztás (gyári adat): 5,2 l/100 km

Tesztfogyasztás: 6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 135 g/km
Ár: 16 490 euró
Az alapmodell ára: 9990 euró

[nggallery id=18]

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Csirkemájas muffinok
Next articleKalasnyikovval tesztelik látásukat a sztárok