HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: BMW 320d xDrive Touring: Egy igazi sportkombi

Komáromi autótesztelő: BMW 320d xDrive Touring: Egy igazi sportkombi

1781
hirdetés

01A „hármas” BMW immár a hatodik generációjánál tart, és még soha nem változott annyit, mint most. A szedán hibrid változatával együtt négytagú az új család; mi ezek közül a márkánál Touringnak nevezett kombi összkerekes változatát teszteltük.

Alaktan

Hosszú motorháztető, rövid első túlnyúlás, késpenge-rajzolatú, keskeny lámpák, dinamikus tetővonal, erősen megdöntött hátsó szélvédő. Utóbbi egyértelműen a sportkombi-státust jelzi, a hosszú hátsó túlnyúlással együtt. A cápauszony-antenna és a tetőspoiler együttese is igen jól mutat, de tesztautónkat az M Sport optikai csomag dobta fel igazán. Tessék megnézni azokat az öblös légnyelőket, borotvaéles légterelőket, és összehasonlítani a látványt egy sima 3-as orrával… A Melbourne Red-nek nevezett vörös szín is kitűnően illett az autóhoz, csupán a szintén attraktív hátsó lámpák vizuális hatását gyengítette. Na és ide kívánkozik az említett nagyobb változások egyike is, éspedig a méretnövekedés.  Mert 10 centi egy generációváltás során – a hosszméretről van szó természetesen – nos, az tényleg nem semmi.

Belvilág

A hosszúság és a tengelytáv növekedése természetesen a belteret is kitágította: hátul például két 190 cm magas felnőtt is gond nélkül elücsöröghet. Érződik viszont az a méretbeli visszafogottság, amely a három német prémiummárkát megkülönbözteti például a Fordtól vagy az Opeltől. Míg ugyanis a két utóbbinál a középkategóriás Mondeo és Insignia a kínálat csúcsa, ezért elmentek velük a tágítás végső határáig, a Mercinél, az Audinál és természetesen a BMW-nél erre nem volt szükség. Ott az eladó udvariasan csak annyit mond, ha valaki szűkösnek találja az A4-est, a C-osztályt vagy a 3-as bömbit: szolgálhatok még 2 nagyobbal, uram/hölgyem… Ide – meg persze a sportkombi-státusra – vezethető vissza, hogy az új 3-as kombi koffere még 10 liternyi hízás után is „csak” 495 literes, de van egy praktikus,  többpozíciós osztófala,  a keresztlécből kihúzható hálója, a padló alatt egy dugirekesze, a küszöbe pedig jól védett és praktikusan alacsony. Szintén ügyes megoldás a laza érintésre síneken felfutó redőny és az elektromos nyitás-zárás. A saroglya maximális méretét viszont szerényen elhallgatja a gyártó, ám szemre megvan cirka másfél köbméter.

A méricskéléseket letudva következzenek az autó egyéb kellemetességei. Az elülső ülések oldalpárnái és deréktámaszai elektromosan állíthatók, az utóbbiak 4 irányban.  A felújított iDrive információs rendszer maga a tökély: megjelenítése áttekinthető és szép, kezelése logikus, kínálata elképesztő. Lehívható rajta például az autó fotógalériája, vagy a vezetés közben éppen felhasznált teljesítmény és forgatónyomaték, lásd a megfelelő ábrát. Momentán alighanem ez a legjobb ilyen rendszer a világon.  A tesztautó alap- és opciós szereltségéből pedig említsük meg legalább a kétzónás automata légkondit, a fűthető elülső/hátsó üléseket, a BMW Professional rádiót, az ütközésszenzort és a lassítás intenzitásával arányosan világító féklámpákat…

Az országúton

A nyomógombos indítást követő első tapasztalatok nem éppen a legkedvezőbbek: a motor hangja eléggé bántó, mondhatni kerregő. Magasabb fordulaton viszont már civilizáltabban szól a négyhengeres Twin Turbo dízel, amelynek tekintélyes erejét műszaki tökélynek számító automata váltó viszi át mind a 4 kerékre. A nyolcfokozatú, elektronikus kapcsolású  szerkezet beosztása példás: normális gázpedál-használattal 100-nál alig több, mint 1500-at, 130-nál nem egészen 2000-et mutat a fordulatszámmérő. Ha viszont 8-asban beletiporjuk a pedált a padlóba, akár ötösbe is visszavált egy töredékmásodperc alatt. Szemafor előtt pedig késlekedés nélkül leállítja a motort a start-stop rendszer, majd a fékpedál felengedését követően ugyanilyen gyorsan be is zakkantja. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a tényleges fogyasztást minden különösebb gond és odafigyelés nélkül bőven sikerült 6 liter alatt tartanunk. Aztán volt még elektronikus difizárunk, ECO PRO, COMFORT, SPORT és SPORT+ fokozatú rezsimválasztónk, mindkettő standard tartozékként.  Utóbbi minden pozícióban másként hangolja a gázreakciót, a kormányszervót és a menetstabilizáló rendszert, sőt SPORT + állásban az utóbbit ki is iktatja! Ekkor tehát kizárólag a vezető kezében van az autó, de a precíz kidolgozású futóműnek és a 4×4-es hajtásnak köszönhetően így sem vállalunk nagy kockázatot…

 

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1995 cm3
Teljesítmény: 135 kW (184 LE)/4000min-1
Nyomaték: 380 Nm/1750–2750min-1
Sebességváltó: nyolcfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 222 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 7,7 s
Csomagtér (alapméret): 495 l
Gyári átlagfogyasztás: 4,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 125 g/km
Ár: 39 990 euró
Az alapmodell ára: 30 900 euró

 

dunataj.sk

[nggallery id=88]

hirdetés
Previous articleCsaládi szórakoztatóparkot tervez a Vidám Park helyén az állatkert
Next articlePetíció a szlovák állampolgársági törvény ellen: Nem zárult le az eljárás az EP-ben