HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: BMW 120d xDrive: A szám véletlenül stimmel…

Komáromi autótesztelő: BMW 120d xDrive: A szám véletlenül stimmel…

1384
hirdetés

bmw 120d 03A bajorok nem kevesebb, mint 8 évig csak sminkelték-púderezték-pamacsolták legkisebb modelljüket, míg tavaly végre elérkezettnek látták az időt a generációváltásra. Viszont most sem a „kő kövön nem marad” filozófiájából indultak ki, de a különbség azonnal látható. És akkor még nem beszéltünk a technikáról… A nemrég tesztelt háromajtós 114-es után most az ötajtós 120d-t próbáltuk ki.

Alaktan

Elsőként a maszk rántja oda a szemet: sarkosabbak az élek, agresszívebb metszésűek a fényszórók, a 3731 eurós  M optikai sportcsomag légnyelői és szögletes spoilerei pedig egyenest’ félelmetesek. Ugyanennek a csomagnak a részei a 17 hüvelykes könnyűfém keréktárcsák is. A „muscle car” méretű motorháztető négyes bordázata erőt sugall, az oldalfelületet is hasonló törésvonalak tagolják, de a fekete karosszérián nem igazán érvényesülnek. A hátsó részt – az ugyancsak M csomagos krómozott kipufogón túl – a lámpák sarkait összekötő perem teszi dinamikussá, túl azon, hogy két, egymástól vizuálisan jól elkülönülő részre osztja a hátsó falat. Az autó egyébként 8,5 centivel megnyúlt és nyomtávja is elöl-hátul nagyobb lett, tehát jóval „terpesztősebb” benyomást kelt.

Belvilág

A volán mögött elfészkelődve a megszokott BMW-műszerfalat látjuk magunk előtt: nagyméretű, jól olvasható „órák”, hosszú, keskeny szellőzőrostélyok, klíma- és rádiópult, mozivászon-szerű színes kijelző. A középkonzolon a nyomógombokkal körülvett ismerős tárcsa dominál, de itt jóval kevesebbet tud – értsd: kevesebb funkció vezérelhető vele –, mint a nagyobb modellekben.  Az utastér fekete alapszínét hatásosan oldják az ezüstszínű betétek, igaz, jobbára csak az elöl ülők látókörében. Ők egyébként ebben az autóban az „M pack” részét képező, kitűnő oldaltartású ülésekben utazhatnak, míg hátul az a helyzet, mint a legtöbb C-szegmensbeli autóban: némi  kompromisszumot kell kötni az elöl ülőkkel. Legalábbis ha picit nagyobbra nőttünk. A koffer elfogadható méretű és jól pakolható, bővítése is egyszerű. A sportcsomag egyébként az üléseken kívül is hangsúlyosan jelen van körülöttünk: „M” emblémás, vastag volánnal, ugyanilyen díszt viselő váltókarral, pihenőpedállal és küszöbökkel dobja fel az enteriőrt.

Az országúton

A BMW-típusjelzésekben ne keressük a megszokott kódokat: az 1-es családban például a 116d, 118d, 120d és 125d ugyanazt a kétliteres, de különböző teljesítményre hangolt dízelmotort jelenti. Hogy esetünkben történetesen stimmelt a dolog, az nem több puszta véletlennél; pontosabban oda vezethető vissza, hogy a második legerősebb dízelhez volt szerencsénk. Viszont higgyék el, ez is éppen eléggé brutális jószág. Főleg hogy rezsimválasztó kapcsolója nem háromlépcsős volt (ECO PRO – NORMAL – SPORT), hanem az M csomag keretében megkapta a SPORT+ fokozatot is. Márpedig éppen ez az, amely igazán kőkeményre és pengeélesre állítja/hangolja az autót, extrém módon felgyorsítja a reakcióit, sőt még az ESP-t is kikapcsolja. Magyarán: ilyenkor a sofőr kezében van a jármű, és nem megfordítva.  Ehhez jött még az eleve sportos alváz (M), valamint a BMW hírhedt gyorsasággal reagáló xDrive összkerékhajtása. Az eredmény olyan fokú stabilitás és kanyartűrő képesség, ami normálisan működő életösztönnel ki sem aknázható. Ami pedig a fogyasztást illeti – nos,lehet hogy hozható az a gyári négy egész hét. Akkor, ha elfelejtjük, vagy legalábbis megvonjuk magunktól mindazokat az örömöket, amit ennek az autónak a vezetése jelent. Ha szöget verünk a rezsimválasztó gombja mellé, hogy még véletlenül se kapcsolhassuk ECO PRO-on kívül más állásba; ha legkésőbb ezerkétszázas fordulaton váltunk; ha egy lassúbb jármű katapultálásszerű megelőzése helyett elvett gázzal vitorlázunk mögötte, boldogan pislogva közben a fogyasztásmérőre. Vagyis: ha mindent pont ellenkezőleg csinálunk, mint amire egy BMW-t kitaláltak. Na de akkor – minek vettük meg? Négy egész hét tized literes fogyasztást más autók jóval kevésbé fájdalommentesen tudnak produkálni…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1995 cm3
Teljesítmény: 135 kW (184 LE)/4000min-1
Nyomaték: 380 Nm/1750–2750min-1
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 228 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 7,2 s
Csomagtér: 360–1200 l
Gyári átlagfogyasztás: 4,7 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,6 l/100 km
Ár: 32 000 euró

Az alapmodell ára: 22 800 euró

dunataj.sk

[nggallery id=47]

hirdetés