HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autóteszelő: Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Ambition: Ideális családi autó

Komáromi autóteszelő: Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Ambition: Ideális családi autó

1415
hirdetés

01A Škoda legújabb modellcsaládja még csak kéttagú, de máris komoly nevezéktani kavarodást okozott. Mert van ugye az alaptípus, amely szedánnak néz ki, viszont ötajtós. Utána megérkezett a Spaceback, amely kiköpött kombi, viszont hivatalosan EZT titulálják ötajtósnak. Szerencsére létezik analógia: egyrészt a szintén szedánnak festő, ám szintén ötajtós Octavia, másrészt az Audi A3 Sportback, ahol még az utónév is majdnem stimmel. A szedános ötajtós Rapidot korábban már teszteltük, most a kombis ötajtós került sorra.

Alaktan

Kezdjük a méretekből eredő besorolhatósággal. A gyár – nyilván a 4,3 méter hosszúságból eredően – belépő C-szegmensbeliként aposztrofálja az autót, de egyéb méretei (elsősorban szélessége) ezt erősen megkérdőjelezik. Nem is beszélve arról, hogy lényegében az aktuális Fabia platformjára épült. Tekintsük hát egyfajta résmodellnek a kompakt és az alsó középkategória között, ebből biztos nem lesz baj. Nem is beszélve arról, hogy honi viszonyaink közepette éppen ezek a méretek predesztinálják ideális családi autóvá az ötajtós-kombis Rapidot.

Ami pedig a külsejét illeti – arányos, tetszetős formájú autó! Talán a hatalmas ködlámpák zavar óak kissé, egyébként harmonikus a látvány. Különösen jól oldották meg a tulajdonképpeni újdonságot jelentő farrészt, lásd a karcsú D-oszlopokat, az erősen megdöntött szélvédőt és a diszkrét tetőspoilert. Ha mindenképpen kekeckedni akarnánk, itt is a lámpákba köthetnénk bele: ez a szigorúan szögletes forma jól mutat az új Octavián, itt valamivel kevésbé. Bár az is ráfogható, hogy ízlés dolga…

Belvilág

Az enteriőr szintén egyfajta átmenet a Fabia és az Octavia között, legalábbis ami az anyagok minőségét illeti. Ugyanakkor még C-szegmensbeli mércével mérve is tágas az autó, lásd a hátsó lábteret vagy a 415 literes koffert. Sok az apró, praktikus megoldás: szemüvegtok, rakodóteres középső kartámla, hátsó flakon- és pohártartó, szatyorfülek a kofferben, a tanksapka fedelébe rejtett jégkaparó. A csomagtérpadló egyébként 2 szinten állítható be; a felső emelet bővítés után sík padlót eredményez, az alsó már nem, viszont nagyobb lesz a raktér.

A szereltségről szólva: a tesztelt Ambition szint eggyel magasabb az alapfoknál, és standardja az elektronikus menetszabályozás, a kézi légkondi, valamint a 4 hangszórós BLUES rádió. Tesztautónkban a légkondi automata, a rádió pedig 6 hangszórós, digitális bemenetű SWING volt. Utóbbikért – egy alufelniket, tempomatot, hátsó parkolószenzorokat és egyebeket is tartalmazó akciós csomag keretében – 399 eurót kell fizetni.

Az országúton

Tesztautónkat az 1.2 literes TSI benzines turbómotor gyengébbik verziója mozgatta, ötfokozatú kézi váltóval kombinálva. Fürge turbinájának köszönhetően a kis négyhengeres hihetetlenül mélyről szállítja a nyomatékot, lásd a műszaki adatokat; sűrűn volt olyan érzésünk, hogy jóval öblösebb motor dolgozik a jármű orrában. Teljesítménye is elegendő a sofőröstül 1150 kiló tömeghez, fogyasztása pedig imponáló: simán be lehet férni 6 liter alá! A Rapid Spaceback menettulajdonságairól és a vezethetőségről pedig, átlagos mivoltuk okán, nincs sok mondanivaló: a futómű hangolása jó kompromisszum, a kormányszervó picit túlméretezett, de sokan éppen ezért fogják szeretni, a kanyartűrés határáig átlagos sofőr soha nem fog eljutni. Aki pedig mégis, annak azonnal segítségére sietnek az elektronikus őrangyalok…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)
ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1197 cm3
Teljesítmény: 63 kW (86 LE)/4800min-1
Nyomaték: 160 Nm/1500–3500min-1
Sebességváltó: ötfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 180 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,7 s
Csomagtér: 415–1380 l
Átlagfogyasztás (gyári adat): 5,1 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 119 g/km
Ár: 13 730 euró
Az alapmodell ára: 11 430 euró

dunataj.sk

[nggallery id=16]

hirdetés
Previous articleÁlmaink Afrikája
Next articleRECEPTEK: Francia hagymaleves