Kezdőlap DUNATÁJ Komáromban miért titkos az, amit a polgárok adóiból fizettek ki?

Komáromban miért titkos az, amit a polgárok adóiból fizettek ki?

1130
MEGOSZTÁS

Úgy tűnik, hogy a KOMVaK-nál végzett mélyreható ellenőrzés olyasmit is feltárt, amit egyesek szőnyeg alá akarnak söpörni…

„Meggyőződésem, hogy Komárom számára az hozhat egy új időszámítást, ha a képviselő-testületbe  többségben olyan emberek kerülnek, akik számára ez a munka nem megélhetés kérdése, hanem az elhivatottság és a tenni akarás hajtja őket. Csupán egy nagyarányú vérfrissítés hozhat igazi változást.” Ezeket a mondatokat a Komáromi figyelő című választási propagandalapból idéztük, és Keszegh Béla jelenlegi alpolgármester szavai.

Nagyon szépen hangzottak akkor, ám a sors fintora folytán, valamint Stubendek László polgármester elvtelen és önmaga választási programját is megcsúfoló személyes döntése alapján Keszegh Béla független képviselőből függő alpolgármester lett. Így ezek a gondolatok nagyon hamar feledésbe merültek. A vérfrissítés megtörtént és nyolc független képviselő kezdhetett dolgozni az igazi változáson, ami azonban úgy látszik, valamiért elmaradt. Legalábbis nem sok minden változott, főleg nem a városi cégek gazdálkodásában. Így az elmúlt három év alatt a hangzatos képviselői kijelentések ellenére az összes városi tulajdonú cég és szervezet folytatta azt az átláthatatlan és a gazdaságosság elveibe ütköző működési módot, ami előfeltétele a városi vagyonon való további élősködésnek. Mivel az átláthatóság a korrupció elleni harc egyik fő feltétele, így nem meglepő, hogy a városi szervezetek gazdálkodása inkább hasonlít egy hírszerzési iroda gyakorlatához, mintsem egy közpénzekkel gazdálkodó szervezetéhez. Az egyik legjobb példa erre a KOMVaK esete az úgynevezett due dilligence-szel. Nagyon nehezen született meg a testületi döntés a vízművek alapos átvilágításáról, nyilván mert nagyon sok képviselő már a gondolattól is elborzadt, hogy mi minden derülhet majd ki. Amikor pedig végre megszületett a nagy „mű”, gyorsan titkosították azt. Nincsenek illúzióink a vízművek gazdálkodásával kapcsolatban, hiszen évek óta tudósítunk arról a példátlan rablógazdálkodásról, ami ebben a városi cégben folyik. Viszont mi is kíváncsian vártuk a jelentés nyilvánosságra hozatalát. Hasztalan. Így a törvények értelmében írásban kértük a hivatalt, hogy küldje meg szerkesztőségünknek a jelentést, de mindmáig nem kaptuk meg, pedig a határidő lejárt. A Transparency International nevű szervethez fordultunk segítségért, ahonnan megerősítették, hogy már volt példa hazánkban ilyen jellegű titkolózásra, de végül bírósági döntés alapján a jegyzőkönyv nyilvánosságra került.

Most tehát várunk, hogy megkapjuk-e a jegyzőkönyvet, vagy újra bírósághoz kell fordulnunk. Addig azon morfondírozunk, hogy a Keszegh Béla által ígért igazi változás vajon hol történt? Véleményünk szerint a nyolc független képviselő ment át igazi és nagy változáson, amikor elveiket feledve és megtagadva beálltak az úgynevezett régi gárda tagjai mellé, folytatni azokat a praktikákat, amelyeket annó elítéltek.

 

DUNATÁJ HETILAP 25/2018

kép: pixabay.com

hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..