Kezdőlap DUNATÁJ Komáromban megszűnik az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) hivatala

Komáromban megszűnik az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) hivatala

1811
MEGOSZTÁS

Hatszáz több, mint a kilencszáz?

Minden előzetes bejelentés nélkül, az elmúlt napokban érkezett a hír, hogy Komárombasn a mezőgazdasági minisztérium döntése alapján megszüntetik a jogos földalapú támogatást kifizető ügynökség tevékenységét. Ez a régióban mintegy kilencszáz olyan gazdálkodót érint, akik a felmérések szerint jogosultak a támogatásra. A komáromi ügynökség tevékenységét az érsekújvári hivatalhoz csatolják, amely napjainkban mintegy 600 gazdálkodó támogatását biztosítja. Adódik a kérdés: A minisztérium szerint a hatszáz több, mint a kilencszáz?

Az eset annál is felháborítóbb, mivel az Érsekújvári járásnak nincs parlamenti képviselője, ezzel szemben Bastrnák Tibor és Vladimír Matejička személyében a Komáromi járás érdekeit kettőnek is védenie kellene. Mindketten kormánypárti színeket képviselnek, ráadásul Bastrnák Tibor a Most-Híd parlamenti frakciójának vezetője is, miközben 2016 szeptemberétől a földművelésügyi minisztérium államtitkára az ugyancsak a Most-Híd sorait erősítő, dunaszerdahelyi illetőségű Csicsai Gábor. Érdekes, hogy ilyen fontos és egyben felháborító döntések esetében a komáromi parlamenti képviselők nem hallatják szavukat, ami nagy valószínűség szerint két dolgot jelenthet:
1. Az államtitkár nem jelezte nekik a komáromi agrárkifizető iroda megszüntetését,
2. Tudtak róla, de bölcsebbnek tartották ez esetben is a hallgatást.
Az Agrárkifizető Ügynökséggel (a továbbiakban AÜ) kapcsolatban korábban is sok kétes ügy merült fel. Az első, nagy botrányt kiváltó ügy amiatt pattant ki, hogy az olasz „mezőgazdászok” olyan területre is kaptak pénzügyi támogatást, amelyet nehezen lehetett volna megművelni, mivel azon évtizedek óta lakótelep áll. Legutóbb az okozott felháborodást, amikor Rošková „grófnő” úgy kapott 180 hektárra járó támogatást, hogy arról elfelejtették tájékoztatni a termőföld jelenlegi művelőit. Ez év elején valamennyi támogatottnak igazolnia kellett vagy a tulajdonjogát, vagy a tulajdonossal kötött bérleti szerződését. Ezek legjobb esetben is 5-10 hektáros parcellák voltak. Szerencsére az ÁÜ komáromi irodájának alkalmazottai segítettek a bürokrácia útvesztőjében eligazodni a többnyire idős embereknek. Ezentúl minden ügyes-bajos dologgal Érsekújvárba kell majd utazniuk.
Ha így megy tovább, akkor a gázgyár és a hajógyár után lassan a hivatalok is megszűnnek a komáromi járási székhelyen…

 

DUNATÁJ HETILAP 35/2018

hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..