HAZA DUNATÁJ Komáromban hol van még ilyen anomália?

Komáromban hol van még ilyen anomália?

3975
hirdetés

Egy érdekes közúti baleset arra hívta fel szerkesztőségünk figyelmét, hogy Komáromban nem egyértelmű a város közútjainak besorolása. Sok esetben nincs feltüntetve az, hogy hol van főút, és hol lép érvénybe a „jobbkézszabály”, ami könnyen becsaphatja a gépjárművezetőket.

Június 20-án 18 órakor a komáromi Belső körúton (Vnútorná okružná) a Klapka tér felől a Sportcsarnok felé haladt egy személygépkocsi, amikor jobbról, a fürdő felől egy svájci tulajdonosú autó áthajtott a szemben levő parkoló irányába. A két autó összeütközött, a komáromi kocsi eleje telibe találta a másik autó bal hátsó ajtaját és kerekét. A baleset is elég sokkoló volt a sofőrök számára, de talán még jobban meglepődtek, amikor a helyszínelő rendőr közölte, hogy nagy valószínűséggel a komáromi kocsi tulajdonosa okozta a koccanást! Kiderült, hogy semmilyen tábla sincs kint egyik irányból sem, ami jelezné a főút – mellékút viszonyát (sem a fürdő, sem a Klapka tér felől), így a jobbkéz-szabály szerint előnyt kellett volna adni a fürdő irányából jövő gépkocsinak. Tény, hogy ez a „kereszteződés” nem teljesen egyértelmű, ezért nem hibáztatható a másik autó vezetője sem (aki egyébként svájci lakos, tehát nem ismeri Komáromot). Érdeklődtünk egy autóiskolát vezető oktatótól is, hogy vajon ők miként oktatják, hogyan ismerik ezen az útszakaszon a szabályt? Amire egyértelműen azt a választ kaptuk, hogy: mivel a strand felől levő „útszakasz” nem közút, hanem parkoló (ahogy a szembenlevő is), ezért mindig annak kell előnyt adnia, aki a parkolóból hajt ki. Ha ez kereszteződésnek számít – ahogy azt a rendőr állította –, akkor ezt egy táblának kellene jeleznie. Ilyen tábla viszont sehol nincs! Ez a tény felvet több kérdést is. A városi közúti jelzőtáblák hiányossága máskor is okozhat ennél súlyosabb balesetet. Nem kellene esetleg egy közúti rendőrségi szakértővel átvizsgálni a veszélyes útszakaszokat? Miért nem raktak ki a fürdő felől egy „adj előnyt” táblát, hogy egyértelmű legyen a helyzet? Az egész útszakasz a Kristály sarkán lévő 1,5-2 m-es bokortól teljesen beláthatatlan mind a főúton közlekedőnek, mind a strand felől érkezőknek. Érdekes módon ezt a bokrot, hirtelen – amíg a helyszínelés folyt –, egy idősebb úr gyorsan lemetszett.
Sok panasz van másutt is, a kereszteződések beláthatóságát akadályozó díszbokrokra, cserjékre, amelyek ugyan szépítik a várost, de fokozzák a balesetveszélyt. Ez ellen is tenni kéne valamit…

 

DUNATÁJ HETILAP 31/2020

hirdetés
Previous articleA lángok martaléka lett…
Next articleTűzvész pusztított Csallóközaranyoson