HAZA HÍR-MIX Komáromban a kórház gyógyszerészei képesek egyes hiányzó gyógyszerek előállítására

Komáromban a kórház gyógyszerészei képesek egyes hiányzó gyógyszerek előállítására

622
hirdetés

Az utóbbi hetekben egyre több gyógyszer vált hiánycikké. Ez a helyzet annak ellenére folytatódik, hogy a gyógyszergyártók és -elosztók, valamint az állam igyekszik megoldani a problémát. Nehézségekbe ütközik egyes, a múltban könnyen hozzáférhető, nem vényköteles gyógyszerkészítmények beszerzése is. Jó hír azonban, hogy Komáromban a kórház gyógyszerészei képesek egyes, jelenleg hiányzó gyógyszerek egyéni előállítására.

Míg a múltban főként a kórházban használatos gyógyszerek (például az antimikrobiális gyógyszerek, anesztetikumok, citosztatikumok), továbbá a vényköteles gyógyszerek (például a kis molekulasúlyú heparinok és antimikrobiális gyógyszerek) számítottak hiánycikknek, jelenleg hiány mutatkozik a teljesen hétköznapinak számító szabad forgalmazású készítményekből (láz- és fájdalomcsillapító kúpok gyerekek számára, torokfájást enyhítő tabletták). A gyógyszerhiánynak sok esetben objektív, előre nem látható okai vannak. Az egészségügyi tárca bizonyos gyógyszerek rövidebb vagy hosszabb ideig tapasztalható hiányának lehetséges okai között említette például a gyártási és logisztikai nehézségeket, az adott gyógyszerek külföldre történő szállítását, a betegek részéről tapasztalható értelmetlen felhalmozást, vagy a rendkívüli helyzet miatt egyes gyógyszertípusok iránti hirtelen megnövekedett keresletet. A minisztériumnak több lehetősége is van a hiányzó gyógyszerek pótlására, például azok generikumokkal történő helyettesítésével, külföldi csomagolású gyógyszerek behozatalával, vagy regisztrálatlan gyógyszerek terápiás alkalmazásának engedélyezésével.

Az AGEL-csoporthoz tartozó Komáromi Kórház gyógyszerészei igyekeznek szaktudásukat, képességeiket kihasználva segíteni a betegeken, s a lehető legnagyobb mértékben elérhetővé tenni számukra a hiányzó készítményeket. „Egyénileg biztosítjuk egyes hiánygyógyszerek elkészítését. A recept nélkül kapható gyógyszerek közül készítünk gyerekek számára paracetamolt és ibuprofént tartalmazó kúpokat, továbbá egyes szemcseppeket, például az Ophtalmo-septonex int opo pótlására, vagy az Imazol helyett. A vényköteles gyógyszerek közül készítünk prednizontartalmú kúpokat, homatropin- és povidontartalmú szemcseppeket és nitrofurantoin-, vankomicintartalmú kapszulákat és egyebeket. Jelenleg naponta több mint száz egyénileg készített gyógyszert biztosítunk“ – közölte a Komáromi Kórház vezető gyógyszerésze, PharmDr. Komjáthy Hajnalka, PhD.

A gyógyszerek készítése mellett a kórház gyógyszerészei mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betegek hozzájussanak a gyógyszerükhöz mind a kórházban, mind pedig receptre a kórház melletti gyógyszertárban. Napi kapcsolatban vannak a gyógyszergyárakkal és -elosztókkal, hogy a betegek ne érezzék meg a gyógyszerhiányt. ,,Sajnos nem lehet minden hiányzó gyógyszert egyéni előállítással pótolni, viszont a betegek érdekében minden tőlünk telhetőt megteszünk“ – tette hozzá Komjáthy Hajnalka.

agel, (N.ZS.)

hirdetés
Previous articlePellegrini szerint az SaS és Kollár új parlamenti többség létrehozásán dolgozik
Next articleMPSVR: Novemberben 5,83%-ra csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma