Kezdőlap DUNATÁJ Komárom polgármesterének azonnali feljelentést kell tennie a munkabiztonságot sértő, szakszerűtlen palabontás miatt!

Komárom polgármesterének azonnali feljelentést kell tennie a munkabiztonságot sértő, szakszerűtlen palabontás miatt!

904
MEGOSZTÁS

Ha nem teszi, bűnrészességgel vádolható

Lapzárta után, csütörtökön tartottak rendkívüli képviselő-testületi ülést Komáromban. Az ülés, amely a megszokott rendben (interpellációk, beszámolók a feladatok teljesítéséről, beszámoló az ellenőrzésekről) történik, szó lesz az örsújfalusi kultúrház tetőszerkeszetének felújításáról, a Selye János utcai multifunkciós játszótér kiépítéséhez szükséges önrész megszavazásáról, a komáromi idősek otthona költségvetésének módosításáról, illetve a Gazda utcai gondozási központ lakóházzá való átalakításához szükséges önrész megszavazásáról. Igaz, a programpontok között szerepel majd a nagy port (azbeszport) felvert romalakókkal teli ház lebontásának ügye. Az utóbbi hetek folyamán ugyanis egyre több helyről érkezett jelzés arról, hogy a városvezetés mindent elkövet annak érdekében, hogy elbagatelizálja a bontáskor elkövetett hibákat. Értesüléseink szerint a városházán tiszteletét tette az egyik magasrangú munkabiztonsági tisztviselő, aki ígéretet tett az ügy „elsimítására”, s ennek alapján a városháza jogi osztályáról kiadott okmány tanulsága szerint egy bizonyos paragrafus szerint nem kellett külön bontási engedélyt szerezni a felében palatetős épületre. Pedig kell, mert az illető törvény előírja, hogy veszélyes hulladék, illetve aztbeszt(!) tartalmú tetőzetek bontására kell!

Baloldali felvételünk nem a komáromi ház bontásánál készült, hanem abból a tanulmányból való, ahol a szakképzett munkaerő a munkabiztonsági
előírásoknak megfelelő védőöltözékben bontja a sima palából készült tetőzetet. Jobb oldali képünkön az ominózus bontásból származó hullámpala-törmeléket távolítják el a munkások védőmaszk és védőfelszerelés nélkül. Ez a munkabiztonsági előírások bűncselekménynek
is minősíthető megsértése. Ki adott ilyen feltételek mellett engedélyt a munka elvégzésére?

Többen biztosak voltak abban, hogy a nyári szabadságolási idő alatt erejét veszti a felháborodás és elcsitulnak a (jogos) panaszok. Mint ismeretes, április utolsó napjaiban a város polgármestere és a KOMVaK igazgatója a kereskedelmi JOJ TV híradójában számolt be arról, hogy azonnali hatállyal lebontatja a bástyasor mellett levő családi házat, amelyben egy normális beilleszkedésre alkalmatlan roma család lakott. A bontást a kamera is megörökítette, s látni lehetett, hogy a tetőzetről jelentős mennyiségű hullámpala esik a földre. Tudni kell, hogy a pala és palaszármazékok a nemzetközi egészségügyi tiltólista elején áll, ugyanis rákkeltő és súlyos tüdőelváltozásokat okozhat. Ma már tudjuk, hogy sem a városvezetésnek, sem pedig a KOMVaK-nak nem volt bontási engedélye. Igaz, az épület korábbi tulajdonosának volt bontási engedélye, ám ebben sincs nyoma az ilyenkor szokásos kitételnek, miszerint a bontást csak arra szakosodott cég végezheti. A dokumentumok dátumozásánál arra a megdöbbentő tényre figyeltünk fel, hogy hetekkel az épület lebontása után (!) végeztette el egy palabontásra engedéllyel rendelkező cég a „bontást”, egy másik céggel, amelynek dolgozói nem rendelkeztek arra kellő szakbizonylattal. Azt három közegészségügyi laboratórium igazolta, hogy napjainkban is az épület után visszamaradt törmelék is a megengedett palamennyiség többszörösét tartalmazza. A nem az előírásoknak megfelelő bontás miatt, az ide vonatkozó rendeletek és törvények alapján, a város egészsége érdekében azonnali feljeslentést kell tenni, és közveszélyeztetés miatt elkezdeni a bűnvádi eljárást.
Természetesen (?) mindez nem vonatkozik Komárom városára, ahol a kézkezet mos, illetve a felejtsük el elv alapján eurószázezrek tűnhetnek el, ahol senkit sem zavar, hogy az új Duna-híd miatt megbénulhat a városi közlekedés. Információink szerint a belügyminisztériumban már felfigyeltek a járási székhelyen történő furcsa eseményekre, feljelentés érkezett a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Hivatal) illetékeseikhez. A szakszerűtlen palagyűjtés miatt Komárom polgármesterének hivatali kötelessége az azonnali feljelentés.
Különben lásd a felső címet…

 

DUNATÁJ HETILAP 33/2019

hirdetés