HAZA RÉGIÓ Komárom a komáromiaké, s nem 25 képviselőé, adjuk vissza a régi hírnevét!

Komárom a komáromiaké, s nem 25 képviselőé, adjuk vissza a régi hírnevét!

3056
hirdetés

Az október 29-i helyhatósági választások kapcsán a komáromi polgármesteri székért öten harcolnak. A velük készített interjú-sorozatunk második részében a jelenlegi városvezető, Keszegh Béla egyik független riválisa, Tímea Etheykatz nyilatkozott portálunknak.

  • Korábban nekem azt állította, hogy csak képviselő-jelöltként szeretne indulni a helyhatósági választásokon, polgármester-jelöltként nem. Miért változtatott e szándékán?

Ez ügyben sosem volt módomban hivatalosn nyilatkozni, egy újság sem keresett meg a kérdéseivel. A városvezetés által „uralt“ sajtó ezidáig mindig a megkérdezésem nélkül cikkezett rólam, a beleegyezésem, megkérdezésem nélkül közöltek le, szinte mindig hamis információkat, így félrevezetve a lakosokat. A komáromiakért tett lépéseimről vagy mélyen hallgatva, vagy úgy beállítva, mintha én lennék a főgonosz a városban.
Mivel a várost és lakosait érintő ügyekben már öt éve aktívan részt veszek, a problémáival nagyon sok komáromi fordul hozzám bizalommal. Azokra, mint lakos igyekeztem számukra megoldást keresni. Az ő kérésükre, két hét gondolkodási időt kérve, átbeszélve ezt a családommal, döntöttem úgy, hogy elindulok én is az idei választásokon. Én nem ragaszkodom tíz körömmel a hatalomhoz, sosem volt ez a célom, csupán a lakosok érdekeit szeretném képviselni, s ezt mint polgármester, a funkció által még hatékonyabban tudnám megtenni.

  • Eddig a Nec Arte Nec Marte Komárom–Komárno Polgári Társulás facebookos oldalán bírálta a jelenlegi városvezetést, s petíciókat indított, önkormányzati ügyekben több feljelentést tett. Ezen „ellenzéki“ megnyilvánulásai közül mit tart a legnagyobb sikerének?

Mint lakosnak nincs sok lehetőségem, csakis kérvények, illetve petíciók által felhívni a figyelmet a komáromiakat érintő problémákra. Azok, akik engem emiatt bírálnak és a bársony foteljaikból támadnak, csak választások előtt „ereszkednek“ le a lakosokhoz.
A legnagyobb sikernek a komáromi kórház osztályainak a megmentését emelném ki. Az interneten ez ügyben petíciót indítottam, majd amikor Anyukám azt mondta, sok az olyan idős ember, akik számára az internetes aláíras idegen, így papírformában is kinyomtattuk azt. Megszólítottam a járás minden polgármesterét. Mindannyian segítettek, kivéve Komárom, Gúta és Naszvad polgármesterét. Politikai pártok is szerettek volna „beállni“ a már javában tartó aláírásgyűjtésbe, de a „segítségükre“ nem tartottunk igényt. Ezúton is szeretném megköszönni minden aktivistának, akik fáradthatatlanul segítettek és annak a majdnem 19.000 lakosnak, akik azt aláírták. A minisztérium munkatársaival tárgyalásokat folyattunk, így azt hiszem nagy mértékben hozzájárultunk ahhoz, hogy a komáromi kórház nem került leépítésre.

  • Milyen többletet jelenthet a komáromiak számára egy női polgármester győzelme, s nem tartja-e hátránynak azt, hogy az említett társulás elnöke is harcba száll a polgármesteri posztért, megosztva az erejüket? Továbbra is jóban vannak egymással?

Szerintem mindegy, hogy nő vagy férfi vezeti e a várost, nem ezen múlik, hanem azon, mennyire szereti Komáromot. A társulásunk minden tagjával jó a kapcsolatom, Robival töretlen a több évnyi barátságunk. Évek óta azt látom, hogy nem haladunk, elszürkült a város, eltűnt belőle az élet. Ezen változtatni kell minél hamarabb. A városban a lakosok érdekei legyenek az első helyen, ne egy szűk haveri csoport érdekeit „szolgálja ki“ a városvezetés.
A komáromiak október végén eldöntik, hogy ki mellett teszik le a voksukat, kinek szavaznak bizalmat az elkövetkező négy évre. Én nem szeretném fényezni magam, akik ismernek, tudják, hogy egy egyszerű, az igazságért, Komáromért harcoló ember vagyok, s azt állítom, hogy Komárom a komáromiaké, s nem 25 képviselőé. Adjuk vissza Komáromnak a régi hírnevét! Mint olyan sok minden, együtt a lakosokkal, ez is sikerülni fog. A polgármester a lakos szolgálója, nem pedig az önkényeskedő uralkodója legyen. Számomra egyformán fontos minden ember, aki itt él. Mindenkivel tudni kell elbeszélgetni, nem elfordulni egyetlen lakos problémája elől sem.

  • Az időszerű választási programjában konkrétan mely´ prioritásokra, területekre fókuszál, s élvezi-e több képviselő-jelölt bizalmát, támogatását?

A legfőbb céljaim közé tartoznak a következő pontok:

I. A komáromi római katolikus temető gondozását vállalja át a város, mivel 2023-ban lejár a mostani szerződés a jelenlegi bérlő és az egyház között! Ez ügyben már megtettem a szükséges lépéseket, a kérvény ezen a linken elérhető: https://www.peticie.com/iados_o_zmenu_najomcu_rimskokatolickeho_cintorina_v_komarne-.
II. Körforgalom kiépítése az úgynevezett „izsai letérőhöz“. Erre a kérvényemre már választ is kaptam a minisztériumból, a petíciónk hatására projektdokumentáció fog készülni, majd pedig sor kerül a körforgalom kialakítására.
III. A felnyitható híd járda részének a megjavítása is folyamatban van, az is elérhető az interneten a következő linken : https://www.peticie.com/iados_o_opravu_chodnika_pre_chodcov_na_sklapacom_moste_v_komarne.
IV. Komárom zöldterületeinek megóvása. Több éve foglalkozom ezzel a témával, példa erre a volt Nemzeti Front, közismertebb nevén a „Piramis” előtti terület parkká nyilvánítása. Mindent megteszek azért, hogy a lakótelepeken ne csökkenjenek tovább a zöldterületek, mint például a Klapka utcában, az Erzsébet-szigeten stb.
V. A képviselőket a városunkat érintő döntéseik kapcsán terhelje anyagi felelősség!
VI. A lakosok többsége nem tudja, ki az a 12 képviselő a körzetükben, akikhez gondjaikkal fordulhatnak, ezen mindenképpen változtatni kell. Hiányolom a lakosokkal való megbeszéléseket, erre nagy szükség lenne lakossági fórumok keretében.
VII. Felmérni, hogy miért állnak évek óta üresen városi lakások, miközben nagyon sokan igényelnének lakhatást.
VIII. A műemlékvédelem számomra nagyon fontos. Mindent megtettem a VII. Bástya melletti történelmi út és a lőporraktár megmentéséért, valamint a volt „Poliklinika” épületét is sikerült műemlékké nyilváníttatnunk. Az épületet a Manevi SK vásárolta meg, amely csakis műemlékké nyilvánított ingatlanokat vásárol meg.
IX. Alapiskoláknál ismeretszerzésként, az idősek otthonánál gondoskodó elfoglaltságként, igény szerint zöldséges kertek létrehozása.
X. A játszóterek gyakori ellenőrzése, vigyázzunk a gyerekek biztonságára!
XI. Áttekinthető, nem túlárazott invesztíciók, melyekre legyen meghirdetve közbeszerzés, kapjanak teret az eddig mellékvágányra kényszerített vállakozók is!
XII. Transzparens, jól áttekinthető közbeszerzések.
XIII. Ami természetes és mindenkit zavaró probléma, az a járdáink és az utak állapota, ezeket is mihamarabb orvosolni kell, spórolni úgy is lehet, ha például egyesek nem felesleges önreklámokra költik a lakosok pénzét.
XIV. Átértékelni a városi cégek működését, mint kiadások és bevételek, valamint a cégek számláinak átláthatóságát is.
XV. Megállítani a városi vagyon áron aluli eladását bizonyos érdekcsoportoknak.
XVI. A kutyosok utáni adót kizárólagosan a kutyafuttatók létrehozására, rendbentartására, valamint a menhely támogatására felhasználni.
XVII. Befektetők megszólítása, munkahelyek teremtése. Sok, ide letelepülni szándékozó cég a városvezetés önös érdekei miatt inkább hátat fordított városunknak? A lakosok érdekeit kell szem előtt tartani, új munkahelyeket biztosítani ezekben a nehéz időkben.
XVIII. A gyermekbántalmazás problematikájáról beszélni kell, és minden lehetőséget megragadni, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat az iskolákban és az utcán is.
Igen, nagyon sokan támogatnak, de nem szeretném elárulni a névsort, mivel én és a családom évek óta támadásoknak vagyunk kitéve a mostani vezetőség és bizonyos érdekcsoportok által. Sok furcsa eladásról, beszerzésről sikerült lerántanunk a leplet, s így a fenyegtések sem maradtak el. Megtettem a feljelentést a legfelsőbb ügyészségen, hiszen a családom biztonsága számomra mindennél fontosabb.

  • A választási kampánya során a polgárokat milyen úton-módon, illetve eszközökkel kívánja meggyőzni arról, hogy önre szavazzanak? Elsősorban a társulás tagjainak a voksaira számít?

Nem szeretném meggyőzni a lakosokat, hiszen a választás az ő szabad döntésük. Azt gondolom, hogy az elmúlt öt évben a lakosok megismerhettek, nem árulok zsákbamacskát, kimondom az igazságot: a szülővárosomért és annak lakosaiért harcolok. Mint egyszerű komáromi igyekszem megvédeni a történelmi múltat, a városi vagyont, képviselni az embereket érdekeit. Engem bármikor megszólíthattak, nekem a lakosokkal való találkozásokra nem csak a választások előtt lett időm. Eddig is a lakosok voltak a családom után a legfontosabbak számomra, s alakuljon is bárhogyan az októberi választás, ez nem fog változni, mert szeretem az embereket, és szeretek segíteni.

Önéletrajzom röviden:
Komáromban születtem, itt tanultam, és itt élek a családommal. Nagyapám egyike volt a helyi szekeresgazdáknak. 2022 tavaszáig együtt dolgoztam Morovič Lajos főszerkesztő úrral a Dunatájnál. Mióta Lajos elhunyt, igyekszem folytatni a munkásságát. A nevem szüleim családneveinek összefonódásából keletkezett, melyet hivatalosan és mint fotós, illetve publicista már egy évtizede használok. A városunk ügyeivel behatóbban 5 éve kezdtem el foglalkozni. Azóta több lehetséges bűncselekményre hívtuk fel a figyelmet, köztük az Erzsébet-szigeten megtörtént környezetszennyezésre. Arról, hogy a hivatalos szervek a vezetőséget érintő tetteket nem hajlandóak kinyomozni, arról hosszan tudnék beszélni.
2020-ban jótékonysági koncertet szerveztem a Klapka téren a „Poliklinika“ megmentése érdekében, az épületet sikerült műemlékké nyilváníttani, amit olyan cég vásárolt meg, amely csakis műemlékeket vásárol fel. Előadást szerveztem a Duna Menti Múzeumban Feszty Árpád munkásságáról, több alkalommal takarítottuk ki az Erzsébet-szigeti Jókai-filagóriát. Mivel a Covid-járvány miatt a temetők nem voltak látogathatóak, így november elsején gyertyás megemlékezést szerveztem a lakosok számára. A kórházi osztályok megmentése érdekében aláírásgyűjtést indítottam. Kérvényezetem az izsai kereszeteződéshez körforgalom kiépítését, aminek a hatására folyamatban van a projektdokumentáció elkészítése. Ugyanígy folyamatban van a VII. Bástya melletti lőporraktár műemlékké való nyilvánítása és a történelmi út feltárása, valamint az Izsa melletti „török híd“ műemlékké való nyilvánítása. Felügyeljük az aluljárót a gyerekek biztonsága érdekében, kamerák kihelyezését kértem. Kiálltam a zöldterületek miatt, a „Piramis“ épülete előtti területet sikerült megóvnunk, de tovább harcolok a Klapka utcai parkért is. Négy alkalommal szerveztem Mikulás-délutánt a gyerekeknek a Klapka téren, tavaly több, mint 200 csomagot osztottunk szét. És még sorolhatnám … De akik ismernek, ismerik a munkásságomat is.
Gyerekkorom óta kedvelem a kultúrát, koncerteket, kiállításokat, nagyon sok Komárommal kapcsolatos történelmi elbeszélést publikáltam az évek alatt. Fiam 3 éves kora óta a Jókai Színház álladó látogatója. Szabadidőmben a kutyusommal nagyokat sétálunk a városban, valamint ingyen fotóztam a koncerteket és színielőadásokat, így segítve, hogy a kultúra élménye minél több emberhez eljuthasson.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous article500 perc után szerzett akciógólt és fordított a KFC
Next articleTurul-emlékművel és Szent Koronával erősíteni a magyar egységet