HAZA BELFÖLD Kolíková: Csak parlamenti határozattal lenne lerövidíthető a választási ciklus

Kolíková: Csak parlamenti határozattal lenne lerövidíthető a választási ciklus

407
hirdetés

Mária Kolíková (SaS) képviselő, volt igazságügyi miniszter javaslata szerint csak parlamenti határozattal lenne lerövidíthető a választási ciklus, az ilyen javaslat beterjesztését legalább a törvényhozás ötödének, vagyis 30 képviselőnek kellene támogatnia. Kolíková az alkotmánymódosításról szóló vitában terjesztette elő a javaslatot, rajta kívül még 20-an jelentkeztek felszólalásra, több módosító indítvánnyal.
„Ez jobb megoldás, mint az eredeti előterjesztés, amely szerint népszavazás útján is lerövidíthető a parlamenti ciklus. Az pedig megfelelő biztosíték a politikai visszaélések ellen, hogy a képviselők legalább ötödének kell támogatnia a javaslat beterjesztését” – érvelt Kolíková. Javaslata szerint a határozatnak azt is tartalmaznia kellene, mikor kerül sor az új választásra, és azt a határidőt, ameddig a házelnöknek azt ki kell hirdetnie.

FOTO TASR – Martin Baumann

Kolíková javaslata a jelenlegi választási rendszer Alkotmányba foglalását is tartalmazza, eszerint marad az arányos választási rendszer és az országos választási lista.
Ľuboš Blaha (Smer-SD) szerint mindez a demokrácia megcsonkítása, kifogásolja, hogy népszavazással nem lenne lerövidíthető a választási ciklus. Erik Tomáš (frakció nélkül) szintén ezt, valamint a választási rendszerre vonatkozó javaslatot bírálta. Tomáš szerint a kormánykoalíció be akarja betonozni magát és ignorálja a régiókat.

TASR

hirdetés
Previous articleKiosztották a (Dél) Komárom Város Kultúrájáért Díjakat
Next articleMegajándékozták a Komáromi Kórház gyermekosztályát