HAZA SJG Kiteljesedett a négy év munkájaA legjobb nyelvművelő a középiskolások közt ismét selyés...

Kiteljesedett a négy év munkájaA legjobb nyelvművelő a középiskolások közt ismét selyés diáklány lett

627
hirdetés

Lénárt Dóra négy évvel ezelőtt lett a tanítványom. Bár elsősként a 2019-es év legjobb esszéírója lett a középiskolások közt, közös utunk elég döcögősen folytatódott. A járvány minden olyan lehetőséget megakasztott, ahol a tehetségét megmutathatta volna. Az elmúlt tanévben aztán a Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjébe jutva – igaz korlátozott létszámban, és korlátozások mellett – kategóriájának országos győztese lett. Idén kissé tartva az esetleges hátráltató körülményektől vágtunk bele a legrangosabb anyanyelvi versenyre való felkészülésbe. Dórival Nyitra megye győzteseként indultunk április 19-én Kassára, ahol minden eddiginél nagyobb létszámban voltak jelen a középiskolás nyelvművelő diákok. A versenyzési kedv hál Istennek töretlen maradt, a zsűritagok szavait idézve: „A verseny történetében soha nem találkoztak ennyi felkészült versenyzővel, igényes szövegalkotással, sokszínű előadásmóddal, mint ebben az évben.”

A díjatadáson a zsűri elnökével, Mihályi Molnár Lászlóval.

Végzős diáklányom a három forduló összesítése után másodízben lett a szlovákiai magyar szakközépiskolások és gimnazisták közt a verseny országos győztese.

Márai Sándor szülővárosa másodszor kényeztetett bennünket sikerrel, ehhez pedig az Óváros hangulata, a Szent Erzsébet-dóm látványa olyan adalék volt, melyek a közös élményeinket még emlékezetesebbé tették.

Dóri május végén a szóbeli érettségivel lezárja a Selye János Gimnáziumban eltöltött négy évet. Azt a négy évet, ami tele volt buktatókkal. Ezért példa az ő sikere arra, hogyan lehet újrakezdeni, a megkezdett utat folytatni, következetesen dolgozni.

Nem utolsósorban pedig olyan diák, aki céltudatosan, erős akarattal küzd, de alázattal, tisztelettel vállalja a megmérettetéseket.

Dóri! Köszönöm az élményeket, a felkészülés óráit, az együtt töltött időt! Tanítód voltam, de Te is tanítottál! Sok más mellett arra, hogy tanárodként is lássam, hogy a sok veszélynek kitett magyar nyelvet hogyan lehet ápolni és művelni már fiatalkorban, gimnazista diákként. Ez pedig legyen példa korosztályod minden tagjának! Hogy mindannyian megértsétek: ,,A magyar szó nekünk a legnagyobb ereklye. Kegyelet, hűség és becsület illeti őt.” (Tamási Áron).

Farkas Adrianna, felkészítő tanár

Fotó: A díjatadáson a zsűri elnökével, Mihályi Molnár Lászlóval.

hirdetés
Previous articleMegkezdődött a legjobb hét a városban!
Next article2023-ban több mint 6000 euró a parlamenti képviselők fizetése