HAZA BELFÖLD Kiska győzhet az elnökválasztás második fordulójában

Kiska győzhet az elnökválasztás második fordulójában

780
hirdetés

ddA márciusi szlovák elnökválasztás első körében Robert Fico kormányfő szerezné a legtöbb voksot, a második fordulót viszont már a független jelöltként induló Andrej Kiska nyerné – derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amelynek eredményét kedden tette közzé a TASR közszolgálati hírügynökség.

Ez az első olyan közvélemény-kutatás, amelynek eredménye nem Robert Fico győzelmét valószínűsíti a szlovák államfőválasztás második körében.
A reprezentatív mintán, január végén és február első napjaiban készült felmérés szerint a választás első, március 15-i fordulójában Robert Fico végezne az élen, a voksok 38 százalékát szerezve meg. A második legjobb eredményt a független jelöltként induló tehetős vállalkozó, Andrej Kiska érné el, a szavazatok 17,3 százalékával, és így a kormányfővel együtt ő jutna a választás második fordulójába.
A felmérés szerint a második fordulóban a szavazati arány már a független jelölt javára billenne, a második körben Andrej Kiska a voksok 53,7 százalékát gyűjtené be, míg Robert Ficora a választóknak csak 46,3 százaléka szavazna.
Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, az a 2004-es elnökválasztáshoz hasonló szituációt jelentene. A tíz évvel ezelőtti választáson ugyanis az első körben legtöbb voksot szerző Vladimír Meciar a második körben alulmaradt, az oda meglepetésre bekerült Ivan Gasparoviccsal, akit elemzői vélemények szerint sokkal inkább a Meciar ellen leadott protesztszavazatok juttattak az államfői székbe, mint saját támogatóinak voksai.
A mostani felmérés szerint a választás első körében Robert Ficóra leadott szavazatok arányát egy másik jelölt sem közelítené meg. Az első körben Kiska után, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) listáján a parlamentbe jutott, ám a pártból később kilépett és most függetlenként induló Radoslav Procházka szerezné a harmadik legtöbb voksot, a szavazatok 10,8 százalékát. A felmérés szerint a sorban negyedikként Milan Knazko színművész (9,5 százalék), majd a KDH által indított Pavol Hrusovsky (9,3 százalék), Bárdos Gyula (5,6 százalék) a szlovák elnökválasztások történetének első magyar jelöltje, valamint a miniszterelnöki és igazságügy-miniszteri tapasztalatokkal is rendelkező Ján Carnogursky (3,7 százalék) végezne. A többi jelölt a felmérés szerint nem szerezné meg a voksok 3 százalékát sem.
A közvélemény-kutatásban résztvevők csaknem 19 százaléka azt mondta: nem megy el szavazni, 16,7 százalékuk pedig még nem döntötte el, kire voksoljon.
Szlovákiában ötévente választanak államfőt, erre az ország 1993-as önállósodása óta eddig négy alkalommal került sor, az utóbbi három esetben a választópolgárok közvetlen szavazása által. A második hivatali idejét töltő, távozó államfő, Ivan Gasparovic mandátuma júniusban jár le.
Az új államfő első körben való megválasztásához a leadott voksok több mint felének megszerzésére van szükség. Ha ez nem sikerül, második fordulóra kerül sor, amelybe a két legjobb eredményt elérő jelölt jut be. Az eddigi felmérések mind azt valószínűsítik, hogy az elnökválasztás kétfordulós lesz.

MTI

hirdetés
Previous articleNem fogadta el az állampolgársági törvény újabb módosítását a szlovák parlament
Next articleEP szakbizottsági állásfoglalás: tovább kell vizsgálni a Benes-dekrétumokat