HAZA BELFÖLD Kiska fasisztának minősítette Kotlebát

Kiska fasisztának minősítette Kotlebát

920
hirdetés

kiskaFasisztának minősítette Andrej Kiska szlovák államfő újságírók előtt csütörtökön Marián Kotlebát, a márciusi parlamenti választásokon a harmadik legerősebb ellenzéki parlamenti párttá vált Mi Szlovákiánk – Néppárt elnökét – jelentette a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség.

    A március ötödikén tartott szlovákiai parlamenti választáson a 150 fős pozsonyi parlamentbe bekerült, Marián Kotleba vezette, a szlovák sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk – Néppárt (LS-NS) 8,04 százaléknyi szavazatot szerzett, ami 14 mandátumot jelent számukra.
    „Azon kívül, hogy egyenruhában masírozik (…) és (a fasiszta szlovák állam, no meg a náci Németország elen irányuló) Szlovák Nemzeti Felkelést a történelmünk legszomorúbb történésének minősíti, arról beszél, hogy az a csaknem hatvanezer zsidó, akiket elhurcoltak a szlovák államból, nem a mi nemzetünk problémája, mivel nem zsidó, hanem szlovák nemzet vagyunk. Kotleba fasiszta” – jelentette ki Andrej Kiska a szlovákiai Korponán (Krupina) a város vezetőségével tartott találkozó után.         Korpona abban a besztercebányai megyében van, ahol Marián Kotleba az előző megyei választásokon megyefőnöki posztot szerzett, és ahol pártja a márciusi parlamenti választáson az egyik legjobb eredményt érte el. Kiska hozzátette: azon lesz, hogy a szlovák politikába ne kerülhessenek be szélsőséges csoportok és ne válhassanak normális politikai partnerré.
    A pozsonyi törvényhozás összes pártja elzárkózott a Marián Kotleba vezette – erősen euro-szkeptikus, az európai uniós (EU) és NATO integrációt elutasító – politikai csoportosulással folytatandó együttműködéstől. A szlovák államfői posztot politikai újoncként – az Amerikai Egyesült Államokból hazatért vállalkozóként – 2014-ben megszerzett Andrej Kiska a márciusi parlamenti választások után – a szokásjogot felrúgva – egyedül Marián Kotlebát nem hívta meg a szlovák államfő központjaként működő Grassalkovich palotába konzultációra.


MTI

fotó: Jakab I., dunataj.sk

hirdetés
Previous articleEgy rejtélyes éjszakai vadász
Next articleSzáz érvényes pályázat érkezett Az érthető Dél-Szlovákiáért pályázatra