Kezdőlap BELFÖLD Kiska alkotmánybírósághoz fordul a családvédők petíciója kapcsán

Kiska alkotmánybírósághoz fordul a családvédők petíciója kapcsán

22
MEGOSZTÁS

Az alkotmánybírósággal véleményezteti a Szövetség a Családért társulás népszavazásra szánt kérdéseit Andrej Kiska köztársasági elnök, amelyek a hagyományos család védelme mellett a melegházasság esetleges intézményének elutasítására irányulnak.
A kassai taláros testületre vár a feladat, hogy megítélje, a kezdeményezett népszavazás tárgya összhangban van-e az alkotmánnyal. Andrej Kiska államfői jogköreivel élve továbbította a szövetség által megfogalmazott petíciós kérdéseket az alkotmánybírósághoz. „Ha meggyőződünk róla, hogy a családvédő szövetség kérdései nem sértik az alapvető emberi- és szabadságjogokat, kihirdetem a népszavazást ez ügyben” – közölte a köztársasági elnök.
Mint ismeretes, a Szövetség a Családért által szorgalmazott népszavazáson arról kérdeznék a résztvevőket, egyetértenek-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolata minősüljön, illetve, hogy a homoszexuális és egyéb más kapcsolatok ne lehetnek a házassággal egyenjogúak. Ezentúl a szövetség arra is várja a választ, hogy az azonos nemű pároknak jogába állhat-e örökbe fogadni gyermeket, vagy az olyan érzékeny kulturális, etikai kérdésekben, mint a szexualitás vagy az eutanázia, beleszólhatnak-e a szülők az oktatásba.
A szlovák alkotmány értelmében, ha legalább 350 ezer állampolgár aláírásával igazolja, hogy népszavazást szeretne valamilyen kérdésben, az erre vonatkozó a petíciós ívek benyújtása után a mindenkori államfőnek 30 napja van arra, hogy azt kiírja . A törvény értelmében azonban olyan kérdések nem képezhetik referendum tárgyát, melyek alapvető jogokat sértenek. Ha nem egyértelmű eset áll elő, a köztársasági elnök normakontrollt kérhet az erre hivatott szervtől, az alkotmánybíróságtól.
A Szövetség a Családért civil kezdeményezés petícióját több mint 400 ezren látták el kézjegyükkel.

BA, Felvidék.ma