HAZA BELFÖLD Kiska alkotmánybírósághoz fordul a családvédők petíciója kapcsán

Kiska alkotmánybírósághoz fordul a családvédők petíciója kapcsán

834
hirdetés

Az alkotmánybírósággal véleményezteti a Szövetség a Családért társulás népszavazásra szánt kérdéseit Andrej Kiska köztársasági elnök, amelyek a hagyományos család védelme mellett a melegházasság esetleges intézményének elutasítására irányulnak.
A kassai taláros testületre vár a feladat, hogy megítélje, a kezdeményezett népszavazás tárgya összhangban van-e az alkotmánnyal. Andrej Kiska államfői jogköreivel élve továbbította a szövetség által megfogalmazott petíciós kérdéseket az alkotmánybírósághoz. „Ha meggyőződünk róla, hogy a családvédő szövetség kérdései nem sértik az alapvető emberi- és szabadságjogokat, kihirdetem a népszavazást ez ügyben” – közölte a köztársasági elnök.
Mint ismeretes, a Szövetség a Családért által szorgalmazott népszavazáson arról kérdeznék a résztvevőket, egyetértenek-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolata minősüljön, illetve, hogy a homoszexuális és egyéb más kapcsolatok ne lehetnek a házassággal egyenjogúak. Ezentúl a szövetség arra is várja a választ, hogy az azonos nemű pároknak jogába állhat-e örökbe fogadni gyermeket, vagy az olyan érzékeny kulturális, etikai kérdésekben, mint a szexualitás vagy az eutanázia, beleszólhatnak-e a szülők az oktatásba.
A szlovák alkotmány értelmében, ha legalább 350 ezer állampolgár aláírásával igazolja, hogy népszavazást szeretne valamilyen kérdésben, az erre vonatkozó a petíciós ívek benyújtása után a mindenkori államfőnek 30 napja van arra, hogy azt kiírja . A törvény értelmében azonban olyan kérdések nem képezhetik referendum tárgyát, melyek alapvető jogokat sértenek. Ha nem egyértelmű eset áll elő, a köztársasági elnök normakontrollt kérhet az erre hivatott szervtől, az alkotmánybíróságtól.
A Szövetség a Családért civil kezdeményezés petícióját több mint 400 ezren látták el kézjegyükkel.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleCsapadékos és meleg volt az idei nyár, de egy „forró” nap sem volt
Next articleEurópai Mobilitási Hét