HAZA BELFÖLD Kiska: a menekültek befogadása nem veszélyezteti Szlovákiát, Fico mást gondol

Kiska: a menekültek befogadása nem veszélyezteti Szlovákiát, Fico mást gondol

796
hirdetés

kiska komárombanNéhány ezer menekült befogadása nem tudja veszélyeztetni Szlovákia biztonságát – állítja Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hétfői nyilatkozatában, amellyel a migrációs válsággal kapcsolatos szlovákiai vitákra reagált.

    „Meggyőződésem, hogy a lakosság egy százalékának töredék részét kitevő ember befogadása nem tudja veszélyeztetni az országunkat” – jelentette ki Kiska.
    Az elnök felhívta a figyelmet arra: amíg nem jelent meg az Európai Bizottság javaslata a menekültek kötelező befogadási kvótáira, addig a menekültügyet Szlovákiában sem a politika, sem a közvélemény nem kezelték problémaként.
    Szlovákiának mindig is meglesznek a maga problémái – mutatott rá Kiska. „Ez azonban nem jelentheti azt, hogy emiatt bezárkózunk, és nem leszünk hajlandóak segíteni másoknak” – húzta alá az államfő.
    Andrej Kiskának meggyőződése, hogy Szlovákiában folytatni kell a nyilvános vitát a menekültválságról. „Nem a kvóták és az Európai Unió országai közti szolidaritás miatt, hanem azon emberek miatt, akiknek segítségre van szükségük, és magunk miatt is” – mutatott rá az elnök. Meggyőződése, hogy különbséget kell tenni az ismeretlentől való félelem és a szélsőségesség, az idegengyűlölet között.
    „Harcunkat saját jellemünkért, Szlovákiánk szívéért elveszítjük, ha polgárként és politikusként nem teszünk különbséget az ismeretlentől való félelem, illetve a nyílt gyűlölet, az emberi élet megvetése, a szélsőségesség, az idegengyűlölet és a fasizmus között” – figyelmeztetett Andrej Kiska. Úgy nyilatkozni a menekültekről mint valószínű terroristákról vagy gazdasági spekulánsokról, az nem az ismeretlentől való félelem, hanem „az idegengyűlölet és a szélsőségesség jelszavai” – szögezte le a szlovák államfő.
    Arról, hogy a bevándorlók növelik a terrorizmus veszélyét, és sok köztük a gazdasági spekuláns, az elmúlt hetekben több ízben Robert Fico szlovák miniszterelnök is beszélt.
    „Ha mi többiek alkalmazkodunk ehhez, vagy elfordítjuk a szemünket, akkor csöndesen megtűrjük a fehér Szlovákiáról szóló jelszavakat” – figyelmeztetett Kiska.
    A szlovák miniszterelnök az államfő nyilatkozatára reagálva leszögezte: a menekültügyben a visegrádi négyek pénteki prágai csúcstalálkozóján elfogadott közös nyilatkozattal összhangban kíván cselekedni. A V4-ek kormányfői Prágában egységesen elutasították a menekültek kötelező befogadását előirányzó kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság javasolt, de az Európai Unió vezetői nem hagytak jóvá.
    „Ha valaki semmiért nem visel felelősséget, bármiféle nyilatkozatot tehet” – mondta Robert Fico újságíróknak Andrej Kiska szavaira reagálva.

MTI

fotó: J.I. dunataj.sk

hirdetés
Previous articleAz Erzsébet híd Fesztivál új fejezetet nyitott a két Komárom kulturális együttműködésében
Next articleA Zsidó Kultúra Európai Napja