HAZA BELFÖLD Kisebbségi kérdésekről tárgyalt Szabadkán az EP két képviselője

Kisebbségi kérdésekről tárgyalt Szabadkán az EP két képviselője

789
hirdetés

A kisebbségeket érintő kérdésekről tárgyalt csütörtökön Szabadkán Gál Kinga és Schöpflin György, az Európai Parlament két néppárti, fideszes képviselője.

    A politikusokat a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői tájékoztatták azokról, a magyar közösség szempontjából fontos témákról, amelyek Szerbia európai uniós csatlakozásának előkészítésével kapcsolatban felmerülhetnek.
    A két magyar politikus pénteken az Európai Parlament és a szerb parlament európai uniós csatlakozást előkészítő munkacsoportjainak első találkozóján vesz részt Belgrádban.
    Gál Kinga elmondta, hogy az Európai Parlament figyelemmel kíséri a vajdasági magyarság történéseit, a Szerbiáról szóló éves jelentésekben a kisebbségek kérdése is helyet kap.
    A pénteki belgrádi találkozón mindenképpen téma lesz a nemzeti tanácsok jogköreinek kérdése, amelyeket a szerb alkotmánybíróság a közeljövőben csökkenthet. „A kisebbségi nemzeti tanácsok és ezen belül a Magyar Nemzeti Tanács egy olyan kváziautonómia, kulturális autonómia része ebben a közegben, ami példaértékű lehet, ha valóban működik, és ha megfelelően alkalmazzák a törvényt, amely egészen egyedi. Ha valami végre szerzett joga lett egy kisebbségi közösségnek, és elindul a működés útján, megtölthető tartalommal, akkor ezt nem csonkítani kellene, hanem útjára engedni, szárnyakat adni neki, például megfelelő költségvetéssel” – hangsúlyozta Gál Kinga.
    A képviselő Szerbia európai uniós csatlakozásával kapcsolatban elmondta: attól, hogy egy ország uniós tag lesz, még nem oldódnak meg automatikusan a kisebbségi kérdések – amire példa Szlovákia -, „de más dimenzióba kerülhetnek”.
    Schöpflin György aláhúzta, hogy Szerbiának lehetősége lesz arra a csatlakozás folyamán – amely Horvátország esetében például nyolc évig tartott -, hogy olyan szabályozást hozzon létre, amely „tényleg védi a kisebbségeket”. A környező, már uniós országok figyelemmel fogják kísérni a szerb csatlakozási folyamatot – emelte ki a politikus.
    Schöpflin György kijelentette, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolata soha nem volt még ilyen jó.
    A határon túli magyarsággal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy „az anyaország támogatása kormányfüggő”. „És amíg a Fidesz van hatalmon, addig magától értetődik, hogy nagyon komolyan veszi Magyarország és a határon túli magyarok kapcsolatát” – fogalmazott a képviselő. Schöpflin György hozzátette: „De sok függ attól is, hogy az a bizonyos határon túli kisebbség mit szeretne elérni, hogyan viszonyul Magyarországhoz, hogyan viszonyul a többséghez”.

MTI

hirdetés
Previous articleZúgott a vastaps a Csík Zenekar komáromi koncertjén
Next articleKomáromi autótesztelő: Dacia Logan 1.2 16V LPG: Új forma, új motor