HAZA KÜLFÖLD Királyi utód – Kórházba szállították Katalin hercegnőt (megindult a szülés)

Királyi utód – Kórházba szállították Katalin hercegnőt (megindult a szülés)

869
hirdetés

Kórházba szállították hétfő reggel Katalin cambridge-i hercegnőt, Vilmos herceg várandós feleségét.

    A Kensington-palota – a házaspár londoni rezidenciája – közölte, hogy a hercegnő „a vajúdás korai szakaszában van”.
    A közlemény kiadásának idején a hercegnő már másfél órája az észak-londoni Paddington kerület St. Mary’s kórházának Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján tartózkodott, ahová férjével együtt autón érkezett.
    Az újszülött világra jövetele pillanatában a harmadik helyet foglalja el a brit trónutódlási sorban, és édesapja után az Egyesült Királyság uralkodója lesz, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy leánynak születik.
    A gyermek saját nagybátyját, Harry herceget, Vilmos öccsét utasítja egy hellyel maga mögé a trónöröklési sorrendben.
    A hercegi utód a jelenlegi uralkodó, a 87 esztendős II. Erzsébet királynő harmadik dédunokája lesz, de az egyetlen, aki reális eséllyel követi majd őt a trónon. A királynő után elsőszülött fia, Károly trónörökös, Károly után Vilmos, Vilmos után pedig a hercegi házaspár elsőszülöttje ülhet majd az Egyesült Királyság trónjára.
    A Kensington-palota hétfőn közölte, hogy Katalin orvosai természetes szülésre készülnek, ugyanakkor a gyermek megszületéséig további hivatalos információ nem várható.
    Ugyanebben a londoni kórházban született 1982. június 21-én Vilmos herceg is, aki 16 órával az után jött a világra, hogy édesanyját, Diana hercegnőt beszállították a szülészeti klinikára.
    Katalin szülését Marcus Setchell professzor és Alan Farthing, II. Erzsébet királynő volt és jelenlegi nőgyógyásza vezeti.
    Amint az újszülött világra jött, Vilmos herceg értesíti nagymamáját, vagyis a királynőt a majdani uralkodó megszületéséről kódolt telefonon. A kórházból küldönc is elindul a Buckinhgam-palotába, az első számú londoni rezidenciára a trón majdani várományosának világra jöttét igazoló hivatalos okmánnyal.
    A hercegi házaspár személyi titkára, Jamie Lowther-Pinkerton ugyanekkor külön értesíti David Cameron brit miniszterelnököt és Justin Welbyt, Canterbury érsekét, az anglikán egyház első számú vallási méltóságát.
    Az udvari illetékesek ezzel egy időben tájékoztatják az eseményről az 54 tagállamot számláló – jórészt az egykori brit gyarmatok és függő területek alkotta – Nemzetközösség országainak vezetőit. A hercegi utód világra jötte nyilván abban a tizenöt nemzetközösségi tagországban kelti majd a legnagyobb érdeklődést, amely ma is a mindenkori brit uralkodót ismeri el államfőjének. Ezek között vannak olyan parányiak, mint Tuvalu és olyan földrésznyi országok is, mint Kanada vagy Ausztrália.
    A brit alattvalók hivatalosan akkor szerezhetnek tudomást majdani uralkodójuk megérkezéséről, amikor – a hagyományoknak megfelelően – az erről szóló írásos hirdetmény megjelenik a Buckingham-palota kapuján.
    A hercegi elsőszülött világra jöttét emellett 62 ágyúlövés is hírül adja a londoni Tower ősi erődjénél.
    A palota hivatalos álláspontja a terhesség során végig az volt, hogy Vilmos és Katalin nem tudja, fia lesz-e vagy leánya.
    A majdani trónutódlás szempontjából azonban ez immár mindegy, hiszen Vilmos herceg után mindenképpen a házaspár első gyermeke lesz az Egyesült Királyság uralkodója. A brit kormány által tavaly elindított törvénymódosítási folyamat ugyanis felszámolta azt a korábbi diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint a mindenkori brit uralkodó legidősebb fia előnyt élvezett a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvére.

MTI

hirdetés
Previous articleEnnek a rendezvénynek nem örültek a kakasok… a keszegfalvaiak és vendégeik viszont igen!
Next articleVannak még, akik másokra is gondolnak…