HAZA RÉGIÓ Kiosztották a (Dél) Komárom Város Kultúrájáért Díjakat

Kiosztották a (Dél) Komárom Város Kultúrájáért Díjakat

551
hirdetés

Városunk képviselő-testülete minden évben elismeri azoknak a munkáját, akik Komárom kulturális életének évek óta aktív résztvevői. Január 23-án hétfőn este a telt házas Jókai moziban a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület és Legát István helytörténeti kutató vették át dr. Molnár Attila polgármestertől és Turi Bálint alpolgármestertől az elismeréseket.

A díj olyan személynek vagy szervezetnek adományozható, aki, illetve amely városunkban kiemelkedő tevékenységet folyatott vagy folyat a kultúra, a művészetek, a közművelődés, a közgyűjtemények és a magyar nyelv ápolása területén.

A Himnusz közös eléneklése után, a Komáromi Jókai Színház színművésze Béhr Márton, Petőfi Sándor A csillagos ég című költeményét adat elő, majd Hajnal Dóra önkormányzati képviselő, a Humán Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

2019. óta fiatal komáromi tehetségeket is jutalmaz a testület azzal a szándékkal, hogy tisztelegjen szorgalmuk, tudásuk, elkötelezettségük előtt, a kultúra területén tett kimagasló tevékenységüket pedig példamutatásként szerepeltesse a fiatal korosztály előtt. Idén két elismerés talált gazdára. Komárom Fiatal Tehetsége elismeréssel tüntették ki Bertalanits Enikőt, a Garabonciás Táncegyüttes táncosát és Benyó Andort, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola diákját.

A magyar kultúra ünnepén Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színésznő és Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész a Színes orchideák című zenés, irodalmi estjét tekinthették meg a résztvevők.

Legát István helytörténeti kutató

Végzettségét tekintve műemlékfenntartó szaktechnikus, az ORFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság nyugdíjas főtörzszászlósa, aki szabadidejét szívesen áldozza hagyományőrző programok, nyári táborok, bemutatók szervezésére. Helytörténeti kutatással és gyűjtéssel kapcsolatos eredményei közül kiemelten fontos a Monostori erődben bemutatott Duna Hajók Mesterségek című kiállítását, melyben a halászat, a kovács, a hajóács – asztalos, valamint a szekeresgazda anyagát is bemutatta az erődlátogatók örömére. Koppánymonostoron a Dózsa György Művelődési Házban állandó helytörténeti kiállítást hozott létre, mely kiválóan illeszkedik a városrész történelmi múltjához. Nevéhez fűződik az 1849. április 25-ről 26-ra virradó I. komáromi csata talp hídjának, annak hídfőjének, valamint az 1849. július 2-ai ütközet II. komáromi csata egyik helyszínének azonosítása és leletmentése, szabadidejét nem sajnálva jelentős időt töltött a Klapka hídfő és a csatahelyszín leletanyagának dokumentálásával. A Duna mellett, a gátépítés során sokszínű fellelt egyéb újkőkori és bronzkori érték került felszínre gyűjtő, kutató tevékenységének köszönhetően. A Csillagerőd felújítását is nyomon követte kincsek után kutatva. Gyűjteményéből 1700 darab tárgyat adományozott Komárom városának.

Részt vett a Monostori erőd 1848-49-es hadtörténeti kiállításának megalkotásában, az első világháborút lezáró centenáriumi kiállítás sorozata járt városunkon túl Ácson, Kecskéden, Tatán, Bicskén. Legát István a Komáromi Csapatmúzeum alapítója. A múzeum három helyszínen: a Vízirendészeti rendőrőrsön, a Városi Rendőrkapitányságon, valamint a kadétképző Kempelen Szakiskola épületében mutatja be a rendvédelemmel és a katonasággal kapcsolatos relikviákat és egyéb tárgyi emlékeket, nyilvánosságot teremtve Komárom egykori katonaváros mindennapjainak. Szerepet vállalt Észak-Komárom történelmi jelentőségű sírköveinek megóvásában, a Hősi temető megújításában és sikerrel kutatta az Árkásztábor parancsnoki épületét.
Közlekedéstörténeti állandó kiállítást hozott létre a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Főosztály Hajózási Hatósági Szolgálati és Ellenőrzési Pont komáromi épületében, a Szent István tér 3-as szám alatt. Az észak-Komáromi Dunamente Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve a Mezőgazdasági Múzeum számára jelentős tárgyi anyagot és dokumentumtárat adományozott.
Napjainkban városunk rendvédelmével kapcsolatos relikviák időszakos kiállításával vesz részt a budapesti Rendőrmúzeum Vízirendészet történetét bemutató kiállításában. Munkáját számos alkalommal elismerték, így többek közt büszkélkedhet 2018 óta Polgármesteri díjjal, Vitézi Rend Bronz Nemzetvédelmi kereszt kitüntetéssel, valamint 2021-ben a Budapestért Emlékérem tulajdonosa lett.

Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület

Az Egyesület 1982-ben alakult, több mint 10 szakágban, közel 60 tagot számlál, köztük több komáromi művészember is tevékenykedik. Az alkotók lakhely szerint lefedik a megye csaknem egész területét. Tagjai népművészek és népi iparművészek. Az Egyesület a Magyar Kultúra Napján, közösségi és hagyományápoló alkotói munkájáért 2011-ben minisztériumi elismerést, Csokonai Mihály díjat kapott. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagja.

Az egyesület kiemelt feladata, hogy elősegítse a megye közigazgatási területén működő, tárgyalkotó népművészettel foglalkozó alkotók, alkotó közösségek, civil szervezetek, közművelődési intézmények művelődési céljainak megvalósulását. 40 éves fennállásuk ideje alatt részt vettek a tárgyalkotó népművészettel összefüggésben számos nemzetközi, országos, megyei rendezvény szervezésében és lebonyolításában. Számos pályázat, kulturális projekt, fesztivál és megmérettetés megálmodói és lebonyolítói. Fontos szerepet vállalnak a tárgyalkotó népművészettel foglalkozó alkotók, közösségek vezetőinek és tagjainak továbbképzésében. Az egyesület tagsága lakóhelyén és környezetében különböző népi kézműves szakmákban tevékenykedik. A szakmák képviselői alkotóműhelyekbe tömörültek. Gyermek és felnőtt, néhol több generációs szakköröket működtetnek kézműves mestereik. 2017 óta az egyesület tevékenysége a Megyei Értéktár részét képezi. Több ezer gyermekkel, felnőttel ismertették meg a komáromi ládát, elkészült egy ismeretterjesztő kifestőkönyv és a láda bekerült a Komáromi és a Megyei Értéktárba.

A komáromi tagok: Nagy Tiborné foltvarró, Janka Ferencné babakészítő, Füriné Nagy Edit tűzzománckészítő. Vezetőjük az ugyancsak komáromi Nyikus Anna népi iparművész.

Komárom Fiatal Tehetsége elismerést vehetett át Bertalanits Enikő, a Garabonciás Néptáncegyüttes táncosa és Benyó Andor, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola egykori növendéke.

Enikő már egészen kis kora óta tagja az együttesnek, mondhatjuk, hogy a Garabonciásban nőtt fel. Sokrétű tehetsége példamutató szorgalommal párosul, több, mint egy évtizedes táncos múltja alatt már számtalan rendezvényen, fesztiválon és több szólótáncversenyen is eredményesen szerepelt. 2019-ben a székesfehérvári Mezőföld virágai versenyen Tóth Gáborral bajnai táncokkal indultak. Enikő nemcsak, mint a pár egyik tagja kapott elismerést a Mezőföld virágai cím elnyerésével, de a zsűri neki ítélte a legnőiesebb táncért járó különdíjat is. 2022-ben a X. Forgórózsa fesztivál szólótáncversenyén Muth Biankával tyukodi táncokat mutattak be, amit a zsűri arany fokozattal értékelt. 2022-ben új szerepkörben is megcsillogtathatta tudását – a Garabonciás Táncegyüttes hagyományos nyári táborában a 12-15 éves korosztálynak Csonka Barnabással együtt tanítottak egy héten keresztül gömöri táncokat.

A táncegyüttesen belül két csoportnak is oszlopos tagja. Ahogy a táncegyüttes vezetői vélekednek róla: Enikőre mindig lehet számítani, lelkiismeretesen jár próbákra és fellépésekre, nagy lelkesedéssel veti bele magát az elé állított feladatokba, melyeket mindig legjobb tudása szerint magas színvonalon végez el. Nemcsak táncosként, de oktatóként és a csapat közösségi életének egyik szervezőjeként is értékes tagja táncegyüttesünknek.
Komárom Fiatal Tehetsége elismeréssel tüntették ki Benyó Andort, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola egykori növendékét.
Benyó Andor a Komáromi Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola kitűnő tanulójaként ért el kiváló eredményeket az elmúlt 6 évben a zeneművészeti ágban, trombita szakon. Hangszeres tanulmányait 2014-ben kezdte Szilli Ákos tanár úr irányításával. Ez idő alatt mindvégig kiemelkedett lelkiismeretes munkájával, kitartó szorgalmával és tehetségével. Munkája mindig megbízható és magas színvonalú. A növendékhangversenyek lelkes fellépője. Szívesen vesz részt városunk ünnepi eseményein, rendezvényein is. Számtalan művészeti verseny aktív résztvevője, amelyeket komoly eredményekkel teljesít. Motivált egyéniség, az új ismeretek iránti kíváncsiság jellemző rá. Érdeklődése rendkívül széles körű, de mára egyértelműen kiderült, hogy a művészetek és azon belül a komolyzene áll hozzá a legközelebb. A zenei pályát választotta, jelenleg a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium jeles tanulója. Oszlopos tagja a Pro Urbe díjas Komárom Város Egressy Fúvószenekarának, kiemelkedő trombitajátékával folyamatosan segíti a zenekari munkát, szívesen vesz részt a közösség életében, zenekari utazásokon és zenei táborokban. Legkiemelkedőbb eredményei a közelmúltban: az I. Egressy Béni Nemzetközi Zeneiskolai Versenyen elért 1. helyezés 2019-ben, ugyanekkor a X. Jánossomorjai Rézfúvós Találkozó és Minősítő Versenyről nívó díjat, a XVII. Veszprémi Regionális Trombitaversenyről arany minősítést hozott. 2020-ban a Komárom- Esztergom Megyei Zeneiskolák Kamarazene Fesztiválján kiemelt arany minősítést kapott, 2021-ben a XV. Országos Lubik Imre Trombitaversenyben 1. helyezés ért.
komarom.hu
hirdetés
Previous articleTéli stadion építését tervezik Dunaszerdahelyen
Next articleKolíková: Csak parlamenti határozattal lenne lerövidíthető a választási ciklus