HAZA DUNATÁJ Kinek az érdekeit védi Konštantín Glič a városi képviselő-testületben?

Kinek az érdekeit védi Konštantín Glič a városi képviselő-testületben?

5764
hirdetés

Ez a kérdés az utóbbi években rendszeresen felötlött bennünk, mikor Glič képviselő szót kérve a szájához emelte a testületi mikrofont. Azt, hogy miért, most megpróbáljuk elmagyarázni:

Néhány éve kezdődött, mikor Glič képviselő (több más társával együtt) vehemensen védelmébe vette a KOMVaK akkori, Olláry Viktor nevével fémjelzett vezetőségét és dicsérte munkájukat, sőt örömét fejezte ki, hogy a cég jelentősen növelte vagyonát. Érdekes módon az, hogy közben vészesen eladósodott, nem érte el ezen derék képviselő ingerküszöbét. Hozzáállása még akkor sem igazán változott, mikor kiderült, hogy a cég, a városvezetés (és természetesen a képviselők) tudta nélkül elzálogosította vagyona jelentős részét. Itt jegyezzük meg, ha esetleg valaki nem tudná, a KOMVaK 100%-ban városi tulajdonú cég!
Az egyszerű, sokat próbált komáromi polgár azt gondolhatta volna, hogy mikor később kiderült, hogy a KOMVaK évtizedekig fogja nyögni a Hass céggel kötött előnytelen szerződés terheit, Glič képviselő végre kritikával fog élni a városi vagyon elherdálóival szemben. Azonban ismét nem hazudtolta meg önmagát és továbbra is foggal-körömmel védte a védhetetlent és a mélyreható átvilágítást sem szavazta meg. Az, ami múlt héten csütörtökön történt a testületben, már nem lepett meg senkit, ám néhány józan gondolkodású komáromi lakosnál bizonyára kiverte a biztosítékot. A cég mélyreható átvilágítását végző cég és a vele együttműködő ügyvédi iroda képviselői igaz visszafogottan, de elmagyarázták, hogy a cég előző vezetése a városi víz- és csatornaműveket a csőd szélére sodorta és az a végrehajtástól csak az utolsó pillanatban menekült meg. A Hass céggel kötött szerződéseket pedig egyenesen „toxikusnak” nevezték. Ezen mondatok után a KOMVaK régi vezetőségét már az őket akkor helyzetbe hozó (és sokáig ott tartó) képviselők sem tartották jó ötletnek védeni, ezért inkább lapítottak. Nem így Glič képviselő, aki ismét szót kért. Azt nehezményezte, hogy a mélyreható átvilágítás költségének a felét miért a KOMVaK-nak kell fizetnie, hiszen azt a város kezdeményezte. Hogy miért éppen Glič képviselőt emeltük ki a testület KOMVaK-ot védő tagjaiból? Csupán azért, mert évek óta a KOMVaK felügyelőtanácsának tagja!
Glič képviselő valószínűleg nem érti – vagy nem akarja megérteni –, hogy az ő dolga a felügyelőtanácsban  a cég gazdálkodását felügyelni, védve elsősorban a város érdekeit és nem a cégét. Annak eldöntését, hogy ezt eddig miért pontosan fordítva tette, olvasóink megítélésére bízzuk.

Súlyos kérdés, hogy ilyen hozzáállással ez a városi képviselő, hogyan lehet még mindig a cég felügyelőtanácsának a tagja? Ezért felszólítjuk Komárom polgármesterét, alpolgármesterét és a város képviselőit, hogy vegyék a bátorságot (Komáromban tudjuk, hogy ez sok mindenhez elég) és hívják vissza Glič képviselőt a felügyelőtanácsból. Természetesen azt tartanánk a legbecsületesebb megoldásnak, ha Glič képviselő önkritikát gyakorolna és magától lemondana. Komárom városának pedig kimondottan jó szolgálatot tenne azzal, ha a képviselői mandátumát is visszaadná.

Mivel azonban jól ismerjük testületünket, borítékolható lesz az „Istertájozás”, a sértődöttség, a beszólogatás. Higgyék el, minket ez nem zavar, nyugodtan tegyék. Ne feledjék azonban, hogy a városi céget nem mi vezettük a szakadék szélére. Nem mi vezetjük a többi városi céget sem, melyek más városokkal ellentétben nem képesek önellátóvá válni és csak nyelik a város pénzét. Lapunkban csak felhívjuk ezekre a visszásságokra a figyelmet. Ha odafigyeltek volna évekkel ezelőtti szavainkra, a KOMVaK sem jutott volna oda, ahol most tart. Ez tény.

Szóval kedves képviselők próbáljanak végre hallgatni a lelkiismeretükre és ne feledjék, hogy vétkesek közt cinkos aki néma!

Morovič Lajos
főszerkesztő

DUNATÁJ HETILAP 13/2018

hirdetés
Previous articleTöbb újdonsággal érkezik a 27. Komáromi Napok
Next articleMazda MX-5 RF 2.0: Élvezeti cikk