HAZA RÉGIÓ Kincses Pince Kárpát-medencei Borfesztivál Párkányban

Kincses Pince Kárpát-medencei Borfesztivál Párkányban

215
hirdetés

„Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk” ( Goethe)

A Goethe idézet a Párkányban megrendezett Kincses Pince Kárpát-medencei Borfesztiválon hangzott el-mintegy felhívásként. Minél több borfesztivál, annál jobb borok kerülnek az asztalra, és annál fejlettebb lesz hazai, és a Kárpát medencei borkínálat. A Párkányban megrendezett borfesztiválnak előzményei is voltak. A Magyar Agrárminisztérium kezdeményezésével, és támogatásával öt évvel ezelőtt került sor az első vándor borfesztiválra.

Kolozsvárról indult, majd Csíkszeredán, Nagykárolyban, s legutóbb pedig a horvátországi Crikvenicában, s ezen ötödik lett a párkányi sétáló utcán.
A kétnapos fesztivál, a város ez évi legszínvonalasabb nemzetközi találkozóhelye volt a borászok, bortermelők részvételével. Harminc hazai és külhoni magyar borász kínálta termékét, kóstolásra, ill. vásárlásra.
A nyilvános fesztivál program mellett némely olyan, kizárólag a borászoknak szóló eseményre is sor került, melyek során a Kárpát -medence legjobb borvidékekről érkezett vendégek megismerhették a felvidéki borvidékeket, borokat, beszélhettek egymás munkájáról, kapcsolatokat építhettek egymással a két nap folyamán.
A hivatalos rendezvény megnyitására péntek délután került sor, melyen a meghívott vendégek is megjelentek. A színpadon a találkozó fő támogatója a Magyar Agrárminisztérium nevében Mészáros Balázs a Kárpát- medencei kapcsolatokért felelős főosztályvezető, Forró Krisztián a Szövetség elnöke, Szabó Eugen a város polgármestere és Geönczeöl Attila főszervező, a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásnak az elnöke vonult fel.


Mészáros Balázs üdvözölte a hét országból (Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna) érkezett borászokat. Ezen általuk elindított vándor borfesztivál célja is a közös találkozások, szakmai kapcsolatok, létrehozása volt, melyet az Agrárminisztérium fontosnak tartott támogatni. Örömét és köszönetét fejezte ki a Párkányban ily szép létszámban létrejött találkozó megszervezésért.
Forró Krisztián is üdvözölte a hazai viszonylatban is egyedi fesztivált, s a fenti Goethe idézettel, jellemezte a rendezvényt.
Szabó Eugen a város polgármestere is örömét, köszönetét fejezte ki, hogy a sétáló utca ezúttal egy színvonalas nemzetközi „borutca” lett, másfél napra, s üdvözölte a minden országból ideérkezett vendégeket és a közönséget.
Geönczeöl Attila szintén köszönetet mondott valamennyi támogatónak, részt vevőnek akik hozzájárultak a szervezéshez. Külön megköszönte a város támogatását, az igen pozitív szervezéshez való hozzáállását.
A fiatal Geönczeöl Attila neve egyre ismertebb a bortermelők, szakértők körében, nemcsak hazai, de Kárpát-medencei viszonylatban is. Ő előbb szakmai ismereteket szerzett a gödöllői egyetemen, 1999-ben, itt kapta meg gazdasági mérnöki diplomáját, majd Kecskeméten elvégezte a szőlész- borász szakmérnöki szakot. A Geönczeöl pincészet legjobb borait a garamkövesdi szőlőhegyen kínálja. Számtalan hazai, nemzetközi szakmai konferencia szervezője, részt vevője, előadója.


2018 őszén megalapította a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulását, melybe valamennyi déli bortermelő vidék regisztrált borászai kapcsolódnak. Ennél a társulásnál háromféle tagság létezik: regisztrált egyéni tagok, szervezeti társulások, és intézményi, – s ez utóbbiból a Karvai Szakközépiskola az egyedüli társulás tagja. Mintegy 35-40 hivatalosan bejegyzett borászt tudhat soraiban.
Ő általuk nyílt meg Párkányban 2022-ben az egyre népszerűbb programokkal, a tagok borait kínálva a Borok Háza. Működtetője a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulás.
Az intézmény a Kárpát-medence borászati kultúrájának fejlesztése érdekében megindított Schams Ferenc Terv részeként jött létre. E terv ötlete a 2018-as Kárpát-medencei Borszerződés kapcsán fogant meg, melyet az Agrárminisztérium és a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete írt alá.
A párkányi sétáló utcán mintegy harminc borász mutatkozott be két napon keresztül, köztük több ismert hazai és Kárpát-medencei nevekkel. A legrégebbi helyi borászokon kívül (Drozdík József, Becse József) ott voltak az erdélyi, horvátországi, vajdasági borászok, de ott voltak a hazai legismertebbek: a kürti, fűri borászok, a Palík Pincészet Peszektergenyéről, a Világi Winery, a Muzslai Zalaba Pincészet- akik napközben a muzslai hegyen látták vendégül a borászokat, – és más hazai borászok.
A vendég borosgazdák közül a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének képviseletének vezetőjével Bereczky Istvánnal váltva szólt, kaptam információt a már több mint két éve rendkívüli helyzetben lévő bortermelők sorsáról. Civil szervezetük 2018-tól működik a történelmi Bereg-vidék legjobb bortermelő tájain. Tíz éve foglalkoznak szőlőtermeléssel. Legjobb boraikkal eljutottak belföldi és nemzetközi rendezvényekre, versenyekre. Céljuk a szőlészet és borászat fejlődésének elősegítése Kárpátalján, a történelmi borvidékre jellemző fajtákkal.
Bereczky István elmondta, a jelenlegi politikai helyzet nagyon megnehezítette munkájukat, főleg az ilyen rendezvényeken való szigorú elírások miatt a részvételt. Ő is, és több borász gazda is több mint két éve Magyarországon keresi meg a család kenyerét. Kérdésemre, hogy ki dolgozik a szőlészetben, a részt vevők elmondták, hogy az otthon maradt családtagok: feleség, nagyszülők, s aki munkaképes, bérelt munkások. Három hektáron gazdálkodnak teljesen kézi erővel dolgoznak, mind a szőlészeti munkákban, mind a bor feldolgozási munkálatokban.
Mellettük kemencés lepény sütők, sajtkészítők árulták portékáikat. S köztük helyet kapott még a városban a legjobb, és egy éve működő Pálinka Háza is.


A kísérő programok is sokszínű kínálatot ajánlottak. A hangulatot az ismert és kedvelt DALLAMVILÁG duó adta meg. Volt gyermek program. A két esten közreműködtek még: a Bagossy Brothers Company, Funk You, Aranyalma Páros gyermekműsorral, és bordalaikkal, a Rudán Joe Akusztik, az Ismerős Arcok- Papp Gyula.
Mint a főszervező Geönczeöl Attila a társulás céljairól elmondta: „a magyar borvidék fejlesztése a fő cél, mellyel közösség építő szerepet is vállaltak.”
Ez a rendezvény méltó jelképe volt igyekezetüknek. Köszönet mindezért a Magyar Agrárminisztériumnak, amely e vándor fesztivált öt évvel ezelőtt elindította.
A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, az esti órákra zsúfolásig megtelt a sétáló utca poharazgató ifjakkal, idősebbekkel, s az est hangulatát az Ismerős Arcok legkedveltebb dala a Nélküled tömeges éneke fokozta.

Dániel Erzsébet, dunataj.sk

hirdetés