HAZA HÍR-MIX Kimagasló sikerek a Selye János Gimnázium diákjaitól a budapesti Ankéten

Kimagasló sikerek a Selye János Gimnázium diákjaitól a budapesti Ankéten

1540
hirdetés

2017. október 30-31-én Budapesten került megrendezésre a KÖMAL Ifjúsági Ankét. A rangos eseményre a 2016-2017-es levelező pontverseny díjazottjai, a dicséretesek közül az első öt helyezett, valamint tanáraik kaptak meghívást. A Selye János Gimnáziumból 12 tanuló és 5 tanár vehetett részt a kiértékelésen. A szervezők az étkezést, szállást és érdekes előadásokat biztosítottak a résztvevők számára.

A Selye János Gimnázium tanárainak szívügye a tehetséggondozás, melynek gyümölcse a különböző versenyeken való sikeres szereplés. Ehhez elengedhetetlen a nem csupán tehetséges, de szorgalmas és kitartó diák. Rengeteg munka, idő és a szórakozásról való lemondás áll a sikerek mögött diák és tanár részéről egyaránt.

A pontverseny 2016 szeptemberében indult, és májusig tartott. A diákok matematikából, fizikából és informatikából kitűzött feladatcsoportok közül választhattak. A havonta megjelenő igényes feladatok megoldása nem kevés fejtörést és önálló tanulást igényelt. A részletesen kidolgozott megoldásokat levélben vagy elektronikusan küldték a versenyzők a szerkesztőségnek.

Magyarországi versenyzőkön kívül Szlovákia, Belgium, Izrael, Nagy-Britannia, Szaud-Arábia, Románia és Szerbia diákjai is bekapcsolódtak a levelezőversenybe. Ebben a rangos mezőnyben értek el kimagasló eredményeket a Selye János Gimnázium diákjai.

Külön kiemelnék három tanulót, Bukor Benedeket VII.N, Klučka Vivient III.A és Édes Lilit IV. A, akik matematikából és fizikából is kiváló teljesítményt nyújtottak.

C-jelű matematikai gyakorlatok versenye 9-10. osztályosok

Bukor Benedek VII.N 6. díj

Markó Anna Erzsébet III. A 8-10. díj

Dicséretben részesült: Pinke Andrea VI.N, Jánosdeák Márk VI.N, Klučka Vivien III.A

C-jelű matematikai gyakorlatok versenye 11-12. osztályosok

Édes Lili IV.A 5. díj

Dicséretben részesült Pszota Máté.

FIZIKA mérési feladatok versenye 9. osztályosok

Szakáll Lili 1-2. díj

Kozmér Barbara 4. díj

Dicséretben részesült Šárai Krisztina II.A, Lengyel Barbara II.A

FIZIKA elméleti feladatok versenye 10. osztályosok

Molnár Mátyás III.A 4. díj

Bukor Benedek VII.N 6. díj

Dicséretben részesült Morvai Orsolya III.C, Klučka Vivien III.A

FIZIKA elméleti feladatok versenye 11. osztályosok

Pszota Máté IV.A 10. díj

Édes Lili IV.A  13. díj

S-jelű informatikai feladatok versenyében dicséretben részesült a tavaly érettségizett Csenger Géza, aki idén Angliában, a Cambridge egyetemen folytatja tanulmányait.

A sikerek mögött egy irányító pedagógus csapat is áll: RNDr. Édes Erzsébet, RNDr. Bukor Emőke, Hevesi Anikó, Szabó Endre és Horváth Katalin.

Most következzen néhány gondolat az ankéton részt vevő diákoktól.

„Sok érdekfeszítő előadást hallgathattunk a gravitációs hullámokról, dimenziókról, de legérdekesebbnek azt találtuk, amikor korunkbeli fiatalok mutatták be alkotásaikat. Nagyon motiválóan hatott ránk az, hogy már ilyen fiatalon is milyen messzire el lehet jutni megfelelő szorgalommal. Az első előadó otthoni műhelyében készített hangfalat, lámpát és 3D-s nyomtatót, míg egy másik csapat a sztratoszférába juttatott fel mérőműszereket.

Pozitívum volt, hogy az előadások 30 percesek voltak, ezáltal több témáról hallhattunk. Természetesen voltak olyan előadások, amelyeknél ezt az időkeretet igencsak kevésnek találtuk, mivel olyan érdekesek voltak.”

Valamennyi diáknak szívből gratulálok, és hasonló sikereket kívánok az idei pontversenyben is.

Horváth Katalin

hirdetés
Previous articleBMW 220i Cabrio: Ékszerdoboz
Next articleEmelkedett a Szlovákiát úti céljuknak választó turisták száma