HAZA BELFÖLD Kilenc évvel ezelőtt történt a hejcei katasztrófa

Kilenc évvel ezelőtt történt a hejcei katasztrófa

882
hirdetés

Kilenc éve, hogy a magyarországi Hejce község melletti Borsó-hegyen lezuhant a Koszovóból hazatérő szlovák békefenntartó katonákat szállító repülőgép. A fedélzeten tartózkodó 43 fő közül egy élte túl a légi szerencsétlenséget, Martin Farkaš főhadnagy. A légi katasztrófa után az akkori védelmi miniszter, Juraj Liška lemondott a tisztségéről.
A szlovák katonák január 19-én, a légi katasztrófa évfordulóján hagyományosan a helyszínen emlékeznek meg az újkori Szlovákia történetének legnagyobb légi katasztrófájában szerencsétlenül járt társaikról.
Az AN-24-es katonai szállító repülőgép balesete akkor történt, amikor a repülőgép a kassai reptérre való leszálláshoz készülődött. A repülőgép lezuhanásakor alíg 20 km-re volt a kassai reptértől, és mintegy 3 km-re a szlovák–magyar határtól. A repülőgép ereszkedéskor a hegyen lévő fák koronáinak csúcsába ütközött. A Borsó-hegyen mintegy 800 m-es hosszúságban és 30–40 m-es szélességben letarolta a fákat, majd a földbe csapódott, darabjaira szakadt, kigyulladt és kiégett. A balesetet valószínűleg pilótahiba okozta. A hivatalos vizsgálat eredményei szerint, a gép egyrészt túl korán kezdte meg a süllyedést a kassai leszálláshoz, másrészt a lezuhanáskor 3 km-re keletre eltért a kijelölt, a Hernád folyó völgye fölött húzódó útvonaltól és a Zempléni-hegység fölé sodródott. A pilóta nem használta ki azokat a műszereket, amelyek a fedélzeten a rendelkezésére álltak, és nem tartottá be a terep feletti biztonságos magasságot. Az elemzés nem igazolta, hogy repülőgép-technika okozta volna a balesetet. Az objektív bizonyítékok hiánya miatt azonban a baleset okát egyértelműen nem lehetett megerősíteni.
A Borsó-hegyen a 2006. január 19-ei tragikus eseményekre egy emléktábla emlékeztet, az áldozatoknak 42 kopjafa állít emléket a repülőgép lezuhanásának helyén. A katasztrófa első évfordulóján Hejce központjában, a katolikus templom közelében is emlékművet állítottak az áldozatok emlékére. A fekete márvány talapzaton olvasható a megemlékező szöveg. A monumentális, bronz főalak egy szárnyak nélküli, zuhanó angyal, amelyet a letarolt fák vesznek körbe. Az obeliszk Szabó László galántai szobrászművész alkotása.
A mai hejcei megemlékezésen Andrej Kiska köztársasági elnök is részt vesz Martin Glváč védelmi miniszter kíséretében.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleRenault Clio LS Technofeel 1.5 dCi 90: A „perszonalizációk” egyike
Next articleA színfalak mögött