HAZA HÍR-MIX Kikre hull majd a Nyitra megyei pénzeső?

Kikre hull majd a Nyitra megyei pénzeső?

400
hirdetés

A Nyitra Megyei Önkormányzat február 5-én tartotta 9. rendes ülését, amelynek a magyarlakta térséget is érintő, legfontosabb döntéseiről Farkas Iván, a Magyar Szövetség megyei frakcióvezetője tájékoztatta portálunkat.

A Nyitra Megyei Hivatal, ahol fontos döntések születnek…
„Korábban Komáromból jött egy arra vonatkozó kérés a megye felé, hogy mivel az ottani kajak-kenu klub számára új edzőközpont létesül, amire 700 ezer eurós támogatást remélnek az Állami Sportalapból, ahhoz megyei pénzeszközöket is adjunk.

Ma elfogadtunk egy arra vonatkozó szándéknyilatkozatot, hogy e célra 300 ezer eurós támogatást nyújtanánk. A tervdokumentáció elkészítése után ez a kiadás megyénk 2025-ös évi költségvetését érintené. Kiépülne egy 420 négyzetmétes nagyságú, kétszintes, akadálymentesített, korszerűen felszerelt központ” – mondta el a frakcióvezető, aki e szándéknyilatkozat kapcsán a képviselőcsoportjuk nevében rákérdezett arra, hogy érvényes-e az a támogatás is, amit a megye az EuroVelo 6 kerékpárút még hiányzó szakasza kapcsán korábban vállalt magára.

„E kerékpárút gazdája a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás, amely azzal a gonddal küzd, hogy bár a Csenkepuszta és Ebed közé tervezett utolsó útszakasz költségeinek 95 százalékát megszerzi uniós forrásokból, de hiányzik még 107 ezer euró, amit korábban a megyétől kérvényezett.

A megyevezetés mai válaszában megerősítette, hogy eleget tesz ennek a kérelemnek, tehát az elvi támogatás már megvan. A következő megyei ülésen pedig emiatt költségvetés-módosításra lesz szükség” – tudtuk meg a továbbiakban.

Informátorunk ugyancsak fontosnak nevezte a párkányi Műszaki, Szolgáltatások és Kereskedelmi Szakközépiskolát illető döntést: „A párkányi energiaszolgáltató, vagyis az Enerbyt Kft. vállalta azt, hogy ha a megye neki bérletbe adja az iskolaépületben található, 70 négyzetméteres területen levő kazánházat, akkor a cég vállalja, hogy ott 120 ezer eurós beruházásként még az idén kialakítja az új hőcserélő állomást. Annak köszönhetően a hőenergia-fogyasztás majd a jelenlegi felére csökkenhet. A képviselőtestületünk ezt a tervezett lépést jóváhagyta, bízva abban, hogy az említett állomás még ez évben megépül”.

Előtérben a Magyar Szövetség Nyitra megyei frakciójának tagjai

Azután arról szólt, hogy az Állami Számvevőszék Nyitra megyét még a tavalyi év második felében alapos átvilágítás alá helyezte. Az átfogó ellenőrzése decemberben lezárult, s a megyei önkormányzat ma örömmel vette tudomásul azt, hogy a megyei gazdálkodást és megyei vagyon értékesítését illetően semmiféle hiányosságot nem tártak fel az ellenőrök.

Majd a frakcióvezető azt is elárulta, hogy ma elfogadták az idei első költségvetés-módosítást, amellyel összhangban a Duna Menti Múzeum 50 ezer euróban részesül saját őrző-védő szolgálata biztosítására azért, mert a főépülete és az ingó vagyona felújítása megnöveli e megyei vagyon értékét, amire az eddiginél jobban kell majd vigyázni.

Továbbá a Komáromi Jókai Színház az épülete tetőzetének belső javítására mintegy 30 ezer, a vágsellyei Lótenyésztési és Szolgáltatóipari Szakközépiskola teljes tetőzete felújítására 120 ezer, az említett párkányi szakközépiskola tetőjavításra 10 ezer, a zselízi Perla (Gyöngy) szociális intézmény pedig felújítási munkálatokra 25 500 eurót kap.

Farkas Iván végül elmondta, hogy e megye is a saját gazdaság- és társadalomfejlesztési programjával (PHSR) kapcsolatban valamennyi választási, illetve uniós támogatási időszakban felállít egy monitoring bizottságot:

„Az új, 2024-2030 közti időszakban a megvalósuló fejlesztéseket értékelő, félévente ülésező bizottság elnöke frakciónkból Csenger Tibor alispán, további tagja pedig Gyarmati Tihamér megyei képviselő lett”.
Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk
képek: Farkas Iván albuma
hirdetés