HAZA AUTÓVILÁG Kia Sportage 2.0 CRDi GT-line: Az új család legsportosabb tagja

Kia Sportage 2.0 CRDi GT-line: Az új család legsportosabb tagja

1278
hirdetés

01Ha egy autó 24 éve van a piacon, és jelenleg a 4. generációnál tart, az már vitathatatlanul sikersztori. Pláne, ha ezt nemcsak az életkor, hanem az eladási statisztikák is bizonyítják. Mert a Kia Sportage – nagyszerűen eltalált nevének is köszönhetően – nemcsak negyedszázados jubileumához közelít, hanem Európa-szerte viszik, mint a cukrot. Mi az új nemzedék legattraktívabb, GT-line sportverzióját kaptuk meg tesztelésre, a legerősebb motorral, hatfokozatú kézi váltóval és természetesen összkerékhajtással.

Alaktan

A legmarkánsabb külső változás az új maszk: óriásira nőtt a hűtőrács, magasabbra kerültek a fényszórók. Az egyedi megoldású – 4 LED-lámpából álló – ködfényszórók a GT-line verzió kiváltságai. Hátul a karcsúbbá vált lámpatesteket összekötő „híd” a leglátványosabb újítás: hihetetlen, mennyivel attraktívabbá tette a farrészt! A tetőspoiler is megnőtt, tovább erősítve a dinamikus összképet, mint ahogyan a GT-line arzenálból származó sportos lökhárítók, 245/45 R19-es kerekek és dupla kipufogó is. Az autó alapformája mindezzel együtt változatlan maradt, csupán a méretek nőttek valamelyest (hosszúság: +4 cm, tengelytáv: +3 cm).

Belvilág

Alapjában véve egy mai standard autó-enteriőrrel állunk szemben, amelyben azonban akad egy-két látványos megoldás – például a klímapult háromszintes billentyűzete, lásd a 13. ábrát. További domináns elem a nyolchüvelykes érintőképernyő, a szokásos funkciókkal és szolgáltatásokkal (bluetooth telefoncsatlakozás, hátsó parkolókamera, navigációs rendszer 7 éves térképfrissítéssel, 8 hangszórós JBL hifi). Külön szerencse, hogy e funkciók többsége gombokkal is vezérelhető. A GT-line csomag egy igen mutatós, alul csapott, háromküllős volánt is hozott az autóba; a rajta lévő, áttekinthetetlennek tűnő gomberdő 5 perc alatt megtanulható. Ugyancsak a GT-line csomag része a bőr ülőgarnitúra, elektromosan állítható elülső ülésekkel; az elülső/hátsó ülésfűtés, valamint a fűthető volán alacsonyabb szinteken is standard. Csakúgy, mint az aktív sávtartó asszisztens és a táblafelismerő rendszer (Platinum, GT-line vagyis a 2 magasabbik fok).  A kétfunkciós tempomat és a légkondi viszont mindenhol – sőt utóbbi az alapszintet kivéve kétzónás. A térkínálat pedig a legjobbak közé tartozik a kompakt szabadidősök kategóriájában: mint a 20. ábra mutatja, hátul is elég tisztességes lábtér alakítható ki, és itt is állítható az üléstámlák szöge. A koffer szintén veri a konkurensek többségét (Hyundai Tucson: 488–1478, Renault Kadjar: 477–1478, Nissan Qashqai: 401–1548 l).

Országúton, terepen

Tesztautónk, mint említettük, a kínálatban szereplő legerősebb motorral volt felszerelve, ami a kétliteres CRDi izmosabb verziója (a gyengébbik 136, a legerősebb benzines 177 lóerős). Jó beosztású hatfokozatú kézi váltó csatlakozott hozzá, de a kényelemszeretők 1800 euróért ugyancsak hatgangos automatát is választhatnak.   Az erős és nyomatékos motor kiváló dinamikával ruházza fel az autót (200 feletti végsebesség, 10 másodperc alatti százas sprint). A rugózás komfortos, de esetünkben ezt a komfortot nagyon sokszor felülírták az extrém kerekek: ezekkel tényleg csak hibátlan úton lehetett pattogások nélkül közlekedni. A kanyarstabilitáshoz és az úttartáshoz viszont sokat hozzátesznek, a karosszéria „bólogatását” is a minimumra csökkentik. A GT-line egy további többlete éjszakai vezetéskor teszi kellemesebbé az életünket, éspedig a kanyarba forduló bi-xenon fényszórók formájában.

Ami pedig a terepen véghezvihető mutatványokat illeti, nem nagyon szabad túlhajtani a dolgot. A hasmagasság alig több, mint 17 cm, a szabadidősök divattrendje nem ismeri a terepszögeket sem, úgyhogy ezt az arzenált egyedül az összkerékhajtás képviseli. Az viszont a fejlettebbek közül való, mert egyrészt fixre zárható, másrészt lejtmenet-vezérlővel is kiegészítették (15. ábra).  Homokba, hóba, sárba, sóderágyba, továbbá a szőlőhegyről való kényelmes és biztonságos learaszoláshoz ennyi tökéletesen elég; nagyobb terepbravúrokat tényleg ne várjunk az autótól…

ADATLAP
H/Sz/M: 4480/1855/1635 mm
Hengerűrtartalom: 1995 cm3
Teljesítmény: 136 kW (185 LE)@4000
Nyomaték:   400 Nm@1750–2750
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 201 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,5 s
Hasmagasság: 172 mm
Utánfutó: max. 2200 kg
Csomagtér:  491–1480 l
Gyári átlagfogyasztás: 5,9 l/100 km
Tesztfogyasztás:7,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 154 g/km
Üzemanyagtartály: 62 l
A modellcsalád induló ára: 19 490 €
A tesztelt típus induló ára: 32 690 €

 

dunataj.sk

 

hirdetés
Previous articleSzlovákiában minden nyolcadik ember a szegénységi küszöb alatt élt tavaly
Next articleÍgy köszöntötték az ezüstérmes kosarasokat Komáromban