HAZA AUTÓVILÁG Kia Picanto 1.2 Gold: Jól sikerült a 3. generáció!

Kia Picanto 1.2 Gold: Jól sikerült a 3. generáció!

1569
hirdetés

A legutóbb tesztelt Rióhoz hasonlóan a pöttöm Picanto is régi, bevált bútordarab a Kia kínálatában. 2004 óta készül, idén már a 3. generációja került forgalomba. Az erősebbik motor és a második leggazdagabb szereltség kombinációjában kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Kezdjük azzal, hogy a Picanto – miniautó lévén – egyebek között a VW up!, a Škoda Citigo, a Peugeot 107 vagy a Toyota Aygo konkurense. S ezzel már tulajdonképpen a fazonját dicsérjük, mivel e téren határozottan veri pl. a német konszern modelljeit. Meredeken felfutó övvonala, karakteres tetőspoilere, látványos horpaszai-domborulatai dinamikus képpé állnak össze – de a családegyesítő maszkot itt még jobban meg kell morognunk, mint a Riónál tettük. Mert ennek az apróságnak az orrán már TÉNYLEG SOK, és erősen tankszerűvé (vagy egyes kollégáim szerint radiátornak rohant mopszlivá) teszi az egyébként igen vonzó formájú kiskocsit. Mindenesetre aki ezt a tigrispofát egy panoramatikus  belső visszapillantó tükörben látja, kb. 2 méretosztállyal nagyobb autót gyanít maga mögött; ha ez előny, akkor mégis jó valamire a családegyesítő fazon…

Belvilág

Rendhagyó módon a kofferrel kezdjük e fejezetet, mert – az autó változatlan hosszmérete mellett – több mint 50 literrel sikerült bővíteni. Ebben az a bravúr, hogy az a bizonyos „változatlan hosszméret” még 3,6 méter sincsen! Igen, ekkora padlólemezen is elérhető ilyesmi, jelesül a tengelytáv meghosszabbításával és a túlnyúlások átszabásával. Magától értetődő, hogy a málhatartó ezzel kategóriabajnokká avanzsált (Toyota Aygo: 168 l, Škoda Citigo: 251 l). Ezen túlmenően azonban nincs miért dicsérnünk: küszöbe magas, pakolhatóságát erősen lerontják a kerékdómok, bővítésekor pedig kapitális fenékküszöb keletkezik. Ám a 255 liter akkor is olyan méret, amely nemrég még a kiskompaktok átlaga volt…

Az utasok élettere már a minik átlagát képviseli, de hátul – némi empátiával – akkora lábtér is kialakítható, amekkorát a 16. ábra mutat. A műszerfal és az egész frontpanel egy osztállyal magasabb autóban is elmenne, sőt a szálcsiszolt alumíniumfülekkel díszített, atipikus formájú szellőzőrácsok akár luxuskivitelűnek is nevezhetők. A központi kijelző itt is áttekinthető és könnyen olvasható, mint a Rióban; hogy mit tud, az leolvasható az idevágó képekről. A nagyobb testvérrel való rokonságra utal még a váltókar előtti kétszintes boksz, és a középső kartámla alatti pakolóhely; utóbbi ritkaságszámba megy egy ilyen kategóriájú autóban. A klímaberendezés a tesztelt Gold szinten még tekerentyűs, az automata légkondi a legmagasabb GT-Line szint kiváltsága. Alap viszont az USB-s, Bluetooth-os rádió, a kétfunkciós tempomat, a fűthető volán, az elülső ülésfűtés, valamint a hátsó parkolóradar. Navigáció szintén csak GT-Line csúccsszinten jár, ott viszont standard.

Az országúton 

A Picanto egyliteres és 1,2-es benzines szívómotorokkal kapható, 66, illetve 84 lóerő teljesítménnyel. Tesztautónkat az erősebbik mozgatta, pont annyi temperamentummal, amennyit a dinamikai adatok mutatnak. Átlagos autózáshoz, közepes terheléssel ennyi erőpotenciál elég is a 950 kilónyi saját tömegű kocsinak, az előzéseket azonban eléggé meg kell fontolnunk.  S ha kell, akár 2 fokozat visszaváltásával kezdenünk. Meglepő viszont a kis masina rugalmassága, annak ellenére, hogy szívómotorról van szó. Pláne, ha a nyomatékcsúcs 4000-es papírértékét nézzük. A  falusi-városi 50 km/óra ötösben sem gond, ami egyben azt is bizonyítja, hogy az váltó végfokozatát sikerült a leguniverzálisabbra hangolni. A fogyasztás pedig – tkp. elfogadható. Mármint a teszt 5,5 literes reálértéke.

Ami pedig a kisgömböc menettulajdonságait illeti, nagyon jónak találtunk. Mindez együttesen köszönhető az új, feszesebb hátsó hídnak, a masszívabb elülső stabilizátornak, na meg persze a megnövelt tengelytávnak.  Szubjektíve is kellemes élmény az autó vezetése; ehhez az említetteken kívül a korábbinál közvetlenebb kormányáttétel is hozzájárul. Egy szó mint száz: soha rosszabb minimobilt ne kelljen kergetnünk,  mint az új Kia Picanto!

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1248 cm3
Teljesítmény: 62 kW (84 LE)@6000
Nyomaték:   124 Nm@4000
Sebességváltó: ötfokozatú kézi                       
Legnagyobb sebesség: 173 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 12 s
Gyári átlagfogyasztás: 4,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 104 g/km
H/Sz/M: 3595x1595x1485 mm
Csomagtér:  255–1010 l
Üzemanyagtartály: 35 l
A modellcsalád induló ára: 8840 €
A tesztelt típus induló ára: 12 060 €

hirdetés
Previous articleÁtadták a Külhoni Magyarságért Díjakat – Vadkerti Imre is a díjazottak közt!
Next articleJövőre megnyitják a naszvadi fürdőt