HAZA RÉGIÓ Ki is Ivan Reitman?

Ki is Ivan Reitman?

740
hirdetés

A „csillagoké” a Megyeház utcája

1946. október 27-én, zsidó csal´ad sarjaként Komáromban született. Magyar édesanyja, Raáb Klára túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort, az Aranyosmarótról származó, szlovák édesapja, Ladislav „Leslie” pedig részt vett az illegális ellenállási mozgalomban. 1950-ben a család veszélyes körülmények között emigrált. Nagy titokban egy teherhajó rakterében megbújva messzi földre menekülhessenek. Viszontagságos utazás után érkeztek meg Kanadába.

A fiú odakinn sikeresen gyarapította ismeretit, és 1960-ban zenei diplomát szerzett az ontáriói Hamilton Egyetemen. Az első rendezői munkáját az új Torontói Városi Televíziónál, illetve a későbbi barátjának, Dan Aykroydnak köszönhette. Egy év munka után azonban onnan távoznia kellett, mert a televízió tulajdonosa kijelentette, hogy soha, semmi nem lesz belőle. 1973-ban rendezte a Canniball Girl című horrorvígjátékot Eugen Levyvel, majd a Bombázók című vígjátékot Bill Murray-val, és ugyancsak vele a Partizóna című filmet. Ezekkel a filmekkel produceri tapasztalatokat, elismerést, hírnevet szerzett. Később a Szellemirtók kultvígjáték óriási sikert hozott számára. Lelkesen folytatta munkáját olyan hírességekkel, mint Robert Redford színművész, akit a Törvényszéki héjákban rendezhetett. A nagysikerű Ikrek című filmben Arnold Schwarzenegger akcióhősből vígjátéki hős lett, ikerpárját pedig Danny DeVito alakította. Mivel a nézők rajongása lankadatlannak bizonyult, újabb közös sikerüknek számított az Ovizsaru című alkotás. 1997-ben rendezte Robin Williams és Billy Crystal kettősével az Apák napja, 2011-ben pedig a Csak a szexre kellesz című filmet, amely Natalie Portman és Ashton Kutscher főszereplésével ismét elnyerte a közönség tetszését. Ivan Reitman volt a producere a bernáthegyi kutya kalandjait bemutató, sikeres családi komédiának, a Beethoven I-II-nek is… Ivan Reitman 45 éve él házasságban Genevieve Roberttel, egy fiuk és két lányuk van. Közülük ketten folytatják édesapjuk hivatását: Jason már Golden Globe-díjas filmrendező (legismertebb munkái: Juno, Egek ura és a Köszönjük, hogy rágyújtott!), Catherine pedig sikeres színésznő, producer és író, egyebek mellett a CBC-s Dolgozó anyák című vígjátéksorozat alkotója, vezető producere, írója és főszereplője. Ivan Reitman, a Kanadai Filmakadémia alapító tagja Komárom szülötte, aki a sokrétű tevékenysége elismeréseként 2007-ben felkerült a Kanadai dicsőségek sétányára, 2009-ben pedig a Kanadai Rend tiszteletbeli tagjává avatták a munkásságáért, valamint a kanadai televíziós és filmipar támogatásáért. A Hollywoodban élő híresség 2011-ben szülővárosában Polgármesteri díjat, majd Komárom Díszpolgára címet kapott, most pedig emlékcsillag őrzi a nevét.


Ezentúl a mozilátogatók is még nagyobb tisztelettel és elismeréssel gondolhatnak a vélhetően nekik is már sok kellemes órát szerző „ragyogó csillagra”, mielőtt beülnek egy újabb jó filmre. A tervek szerint Reitman után a többi, komáromi születésű filmcsillag is emléktáblát kap.

 

DUNATÁJ HETILAP 44/2021

hirdetés