HAZA HÍR-MIX Kétszeri kényszerű kihagyás után végre ismét András-napi vásár Komáromban

Kétszeri kényszerű kihagyás után végre ismét András-napi vásár Komáromban

1101
hirdetés

Ahogy a gyerekek, amikor hosszú idő után visszakapják a korábban elvett kedvenc játékukat, e hétvégén úgy örül sok komáromi és a távolabbról érkező érdeklődő a koronavírusjárvány miatt kétszer elmaradt, hagyományos András-napi vásárnak. A közkedvelt helyszínen, az Újvár előtti parkolóban péntektől három napig tartó eseményen mi is körülnéztünk, s a kellemes időjárásban, ínycsiklandó illatorgiában készített, kedvcsináló fotóinkon kívül a tapasztalatainkat is megosztjuk az olvasóinkkal.

Az erődfalnál a Kőszűz őrzi az árusokat és a vevőket

Bár a vásárosok naptárában már régebben piros betűvel szerepel a hagyományos András-napi vásár, annak megrendezését a Komáromi Városi Hivatal ez alkalommal nyolcadszor vállalta. Az erődfal közelében helyet kapott, színes kavalkádban 101 kézműves, 68 étel-ital-, valamint 84 további árus kínálja a portékáit, illetve a vidámparki hinták és az adrenalinfokozó attrakciók sem hiányozhatnak. Mindez azonban mit sem érne a vidáman sétálgató-vásárolgató-cseverésző látogatók tömkelege nélkül.

Székely gyöngyékszerek, népviseletes babák és ruhakiegészítők

Ki-ki a pénztárcája vastagsága szerint kóstolgathatja (vagy sem) a diós mézbort (2 euró/dl), forralt bort és/vagy puncsot (1,5-2 euró(dl), kürtőskalácsot (4 euró/db), gofrit (5,5-6,5 euró/db), kemencéslepényt (4 euró/db), marhagulyást és/vagy pacalpörköltet (7 euró/0,33 l), kacsamájat (17 euró/10 dkg)… Közben a gondűző rokoni-baráti eszmecserékre és a bátorságot próbára tevő, magaslati körhintázásra s a céllövöldei vásárfia megszerzésére is jut idő.

Egy csallóközaranyosi kézműves világító manói, karácsonyi párnái, terítői, angyalkái, babafészkei…

Úgy tűnt, hogy most kevesebb az ócska bóvli, és több a szemgyönyörködtető népművészeti – kézműves termékeket kínáló árus. Közülük az örök kedvenceim a székely gyöngyékszereket, magyaros ruházatot és kiegészítőket, ízléses szőnyegeket, népviseletes babákat… árusító mesterek, akik közeléből szinte lehetetlen vásárlás nélkül távozni. Ismét jelen vannak a dél-amerikai csecsebecséikkel és fülbemászó zenéjükkel hódító indiánok, akikkel a kalapozó utcazenész kölykök próbálnak versengeni. „Bármit csinálsz, azt csináld jól!“ – tűnik a szemembe egy méretes felirat, amely alatt a vásárunkba visszajáró Ambrus Attila kerámiái és könyvei találhatók. Mellette pedig a Szervető magyar ruházati márkával ellátott ruhák, pólók, fejfedők, táskák egyedi tervezésű díszítései dobogtatták meg a szívemet, hiszen azok az ősi magyar jelképtárunkból, népművészetünkből merítettek.

Vélhetően mindenki talál a kedvére való portékát a sok ruha, kabát, bunda, lábbeli, lakberendezési tárgy, fabútor… között, s a helyszínen 30-200 euróért akár már a karácsonyra szánt műfenyő is beszerezhető. Sőt, egy cég állásajánlatokkal is szolgál! Sajnos, csak szlovák nyelven, s a magyar nyelvű felirat sok stand esetében is hiányolható… Érdemes időzni egy nagykéri árus természetes anyagokból készített 3D képei, egy diószegi kovácsmester fém dísztárgyai és egy csallóközaranyosi kézműves világító manói, karácsonyi párnái, terítői, angyalkái, kötényei, babafészkei… előtt is. Egyebek mellett ezek is szép karácsonyi ajándéknak valók, hiszen már azokat is érdemes folyamatosan megvásárolni.

Egy nagykéri árus természetes anyagokból készített, színpompás 3D képei

Aki mindezt nem hiszi, járjon utána – akár még ma, hangulatos esti kivilágításban vagy holnap, őszi napsütésben!

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés