HAZA Egyéb Kétnyelvű Dél-Szlovákia: Újra akcióba léptek az aktivisták

Kétnyelvű Dél-Szlovákia: Újra akcióba léptek az aktivisták

986
hirdetés

58808

Országszerte magyar-szlovák nyelvű táblákat helyeztek ki a kétnyelvűségi aktivisták szombaton, január 16-án. A rendőrség közbelépett, ezért a Kétnyelvű Dél-Szlovákia (KDSZ) tagjai ezennel felfedik kilétüket. A táblák még a helyükön vannak – olvasható szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményben.

Mint írják: „a hétvégén aktivistáink a Kétnyelvű Gömörért és Nógrádért társulással összefogva számos helyszínen hajtottak végre polgári engedetlenségi akciót. Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet a kétnyelvűség hiányára és az évek óta tartó politikai tétlenségre és félrebeszélésre. A dunaszerdahelyi és peredi helyszíneken szinte azonnal megjelentek a hatóságok is. Pereden 26 aktivistánkat igazoltatták, de az akciók menetét ez nem zavarta meg. A rendőrségi fellépés következményeként úgy döntöttünk, hogy kilépünk az anonimitásból, ezzel is támogatva azt a 26 társunkat, akik a tegnapi nap folyamán a terepen dolgoztak. Az alábbi videóban aktivistáink arccal és névvel vállalják, hogy ahogy a múltban is, ezután sem félnek kiállni és cselekedni közösségünk jogai érdekében.”

Mint jelezték, a hétvégi események az alábbi helyszíneken zajlottak:
• A Dunaszerdahely mellett elhaladó 63-as úton újra felállítottuk a 2011-ben már kihelyezett, de a közútkezelő vállalat által villámgyorsan eltávolított kétnyelvű közlekedési irányjelző táblát.
• Az ekeli vasúti megállóban immár hetedszer helyeztük ki a település magyar nevét, valamint pótoltuk a kétnyelvű menetrendeket és kitakarítottuk a megálló környezetét.
• a Pered település nevét jelző táblákat „Tešedíkovó”-ról második alkalommal újra „Pered” feliratúra cseréltük. A leszerelt táblát a helyszínen azonnal átadtuk Robert Kaliňák belügyminiszter úr kiérkező képviselőinek, az állami rendőrségnek.
• Gömörben kétnyelvűsítettük a gombaszögi cseppkőbarlang útjelező tábláit.

Az állami szervek gyors reakciói, különösen a peredi esetben (videó itt) bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a kormányzat kétnyelvűséggel kapcsolatos tétlensége és a helyi népszavazást semmibe vevő döntésének nemzetiségi alapja van. A reakcióidő sokkal lassabb volt akkor, mikor több hónap alatt sem voltak képesek elhelyezni a törvény által előírt kisebbségi helységnévtáblákat (link). Ez a kettős mérce alapvető problémákra világít rá: másodrendű állampolgárok vagyunk Szlovákiában. A másodrendűséget mindenki érzi, aki nem érvényesülhet Szlovákiában, vagy éppen képtelen a szűk régiójában munkát találni és a körülmények arra kényszerítik, hogy távozzon otthonról.

A kétnyelvűség igényének megtagadása már régen nem csak a magyar nyelvhasználatról szól, hanem a legalapvetőbb demokratikus értékek sárba tiprásáról (lásd Pered), mely ennek a köztársaságnak minden polgárát károsítja. A déli régiók gazdasági fellendülését ugyanaz a diszkrimináció gátolja, mint ami villámgyorsan eltávolít minden kihelyezett kétnyelvű táblát, büntetéssel fenyegeti az aktivistáinkat és semmibe veszi egy helyi népszavazás eredményét. A kétnyelvű tábláktól nem lesz olcsóbb a kenyér és nem lesz több munkahely. De ne várjunk áttörést a dél-szlovákiai polgárok jólétét illetően, ha egy ilyen, elsőre marginálisnak látszó kérdésben sem tudunk áttörést elérni! A kétnyelvűség szimbólumává vált azoknak az erőfeszítéseknek, melyet egy civilizált, élhetőbb ország megteremtése érdekében végzünk mi és sokan mások.

Többéves tevékenységünk alatt mozgalmunk mindvégig független mozgalomként működött. Munkánkat önerőből és támogatóink adományaiból végeztük. Az ügyben nap mint nap tapasztalható pártpolitikai látszattevékenység és az állami szervek rosszindulata arról győzött meg bennünket, hogy még többet kell tennünk a kétnyelvűség érdekében. Sorainkból többen indulnak a márciusi választásokon az MKP listáján: Orosz Örs, Zachar Pál, Bóna Zoltán és Bauer Ildikó évek óta aktív tagjaink. A KDSZ meggyőződése, hogy az országos politikában szerepet vállaló tagjai minden tőlük telhetőt meg fognak tenni a nyelvhasználati jogainkért. Közös értékeinket azzal a fiatalos lendülettel fogják képviselni, amely a jelenlegi szlovákiai magyar politikai elitből még hiányzik.

Legvégül szeretnénk köszönet mondani azért az óriás támogatásért és szeretetért, amelyet az interneten, a médiában és a közösségi portálokon tapasztaltunk az évek során. Ez a támogatás adott erőt a további munkához.

Tisztelettel, a KDSZ mindenkori aktivistái:
Bauer Dávid, Érsekújvár
Bauer Ildikó, Csilizradvány
Bóna Zoltán, Bátorkeszi
Csambal Tamás, Pozsonyeperjes
Czímer Gábor, Keszegfalva
Dolník Attila, Bátorkeszi
Fiala-Butora János, Pozsony
Földváry István, Sárosfa
Gál Andrea, Kamocsa
Gáspár Norbert, Kamocsa
Herencsár Viktória, Pered
Hortai Ferenc, Érsekújvár
Kabai András, Párkány
Kelemen András, Naszvad
Kocsis Édua, Komárom
Kocskovics Péter, Ógyalla
Kotiers Rebeka, Hetény
Kotiers Róza, Hetény
Kovács Balázs, Somorja
Kovács Krisztián , Csilizradvány
Laczkó Sándor, Pered
Lukács Eszter, Kistárkány
Matus Gergely, Lég
Melecske Ákos, Párkány
Melecske Zsuzsanna, Párkány
Németh Árpád, Tejfalu
Németh Péter, Tejfalu
Orosz Előd, Dunamocs
Orosz Örs, Dunamocs
Pokstaller Tamás, Lég
Ryšavý Pál, Perbete
Sebők András, Pozsony
Sólymos Karin, Komárom
Stubendek Attila, Komárom
Szabó Endre, Vágfüzes
Szabó Krisztián, Alsópokorágy
Szabó Tibor, Bátorkeszi
Sztankó Annamária, Kürt
T. Kovács Gergely, Rozsnyó
Tirinda Kata, Alsószeli
Tokár Géza, Marcelháza
Tóth Tibor, Somorja
Tuba Ádám, Somorja
Tuba Dániel, Somorja
Urbán Péter, Guszona
Velebný Csilla, Ipolyság
Zachar Pál, Ipolyság

és még sokan mások, akik az elmúlt években, akár csak egy lájkkal hozzájárultak a Kényelvű Dél-Szlovákia mozgalom munkájához, magyar közösségünk és anyanyelvünk megtartásához – áll a közleményben.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleENSZ Holokauszt emléknap és TuBiSvát Komáromban
Next articleAz MKP női parlamenti képviselőjelöltjei kiáltvánnyal reagáltak a kölni eseményekre