HAZA BELFÖLD Két terroristát is kiszűrt a rendőrség a migránsok ellenőrzése során

Két terroristát is kiszűrt a rendőrség a migránsok ellenőrzése során

429
hirdetés

Két terroristát is kiszűrt a szlovák rendőrség az illegális migránsok ellenőrzése során – tájékoztatott Hamran István országos rendőrfőkapitány, hozzátéve, hogy a rendkívüli helyzet miatt nem lehet őket kiutasítani.

Ideiglenes migráns tábor Nagykürtösön (FOTO TASR – Ján Krošlák)

Hamran megerősítette, hogy a rendőrség továbbra sem tapasztalt semmilyen bűncselekményt a Szlovákiában levő migránsok részéről. Sajnálatosnak nevezte, hogy a választási kampány részeként a politika visszaél az illegális migráció témájával.

Rámutatott, hogy az illegális migráció jelentősen megnőtt egész Európában, de a szlovák rendőrség monitorozza a helyzetet, és a migránsok személyazonosságát az adatbázisok segítségével is ellenőrzik. „Az egyetlen állam vagyunk, amely minden egyes illegális migránst nyilvántartásba vesz” – szögezte le. A folyamat végén a szír és az afgán állampolgárokon kívül adminisztratív módon mindenkit ki lehet utasítani. „Az ő kiutasításuknak adminisztrációs akadályai vannak, az Európai Unió döntése nyomán” – mondta.
Hamran kijelentette, hogy például a schengeni kódex miatt lehetetlen lezárni a szlovák-magyar határt, emellett a rendőrségnek megfelelő eszközei és kapacitásai sincsenek erre. A rendőrfőkapitány emellett változást sürget a migránsok itt-tartózkodásáról szóló rendőrségi igazolások kiállításával kapcsolatban, mert ez tovább bonyolítja a helyzetet. Hozzátette azt is, hogy a rendőrség már júniusban erősítést kért a fegyveres erők állományából, de eddig nem teljesítették ezt a kérését.
A rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a szlovák és a magyar rendőrség múlt héten aláírta az együttműködési megállapodás kiegészítését, mert a szlovák fél eddig nem vehetett részt Magyarország teljes területén a migráció ellen hozott intézkedések végrehajtásában.
Hamran megerősítette, hogy Robert Gucký távozik a Határ- és Idegenrendészeti Hivatal éléről, távozását már korábban jelezte. Cáfolta, hogy Gucký a határ lezárását követelte a migrációs helyzet miatt.
A védelmi minisztérium közölte, konzultál és egyeztet a kialakult helyzetről a belügyminisztériummal és más kormányzati tisztségviselőkkel, valamint a rendőrséggel is, hogy a kormány rendelkezésére álló lehetőségeket megfelelően alkalmazzák. A tárca emlékeztetett, hogy a fegyveres erők elsősorban az állam védelméért felelősek, és a biztonsági helyzettől függ a bevetés szintje.
„Szükség esetén a kormány dönthet arról, hogy a hadsereg tagjaival erősítse meg a rendőrséget, ahogy ez már több alkalommal megtörtént” – tette hozzá Mária Precner, a védelmi minisztérium szóvivője.

TASR

hirdetés
Previous articleA zsidó kultúra európai napja Komáromban: Litomericzky Nándor építész is Kehila-díjat kapott
Next articleÓdor a migrációról: a schengeni határokat kell megerősíteni