HAZA BELFÖLD Két elítéltet részesített elnöki kegyelemben az államfő

Két elítéltet részesített elnöki kegyelemben az államfő

433
hirdetés

Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteken két elítéltet részesített elnöki kegyelemben: elengedte egy 31 éves férfi büntetésének hátralévő részét, akit marihuána birtoklásáért ítéltek el. Kegyelemben részesített továbbá egy 53 éves férfit, akit egy 30 évvel ezelőtt elkövetett vagyon elleni bűncselekmény miatt ítéltek el – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Illusztráció, Pixabay

A 31 éves férfi három tő marihuánát ültetett, de nem árulta a drogot. Hét év börtönbüntetésre ítélték, ebből két évet és nyolc hónapot leült.
Strižinec elmondta, hogy a kegyelmi kérelem elbírálásakor az elnök asszony figyelembe vette, hogy az elítélt nem kereskedett a droggal, korábban nem volt büntetve, és rendezett életet élt. Azzal a feltétellel kapott kegyemet, hogy szabadulásától számított négy éven belül nem követ el bűncselekményt.
Strižinec tájékoztatása szerint az államfő teljes mértékben egyetért azzal, hogy a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőire arányos büntetést kell kiszabni. „A jogszabály három tő marihuána elültetését is különösen súlyos, a társadalomra rendkívül veszélyes bűncselekménynek minősíti, amelynek legenyhébb büntetési tétele tíz év. Paradox módon számos erőszakos bűncselekményt, még azt is, amelyik valakinek a halálával végződik, a büntető törvénykönyv enyhébb bűncselekményként kezeli” – mondta, és hozzátette, a büntetési tételek és a büntetőpolitika átfogó felülvizsgálatára van szükség.
A másik, kegyelemben részesített elítélt öt gyerek apja, közülük három kiskorú. „A legkisebb gyerek komoly mentális betegségben szenved, amit nagyban súlyosbít, hogy fennáll a veszély, hogy kiutasítják abból az országból, ahol régóta rendezett életet él” – magyarázta a szóvivő.
A férfit korábban vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt jogerősen három év hat hónap börtönbüntetésre ítélték. A bűncselekményt 30 évvel ezelőtt követte el, és korábban nem volt büntetve. „Esetleges kiadatása súlyos következményekkel járna a családjára nézve. Ráadásul a bűncselekmény elkövetése óta eltelt hosszú idő után kiszabott börtönbüntetés sem felel meg a büntető törvénykönyvben meghatározott célnak” – tette hozzá a szóvivő. Az államfő azzal a feltétellel engedte el a börtönbüntetést, hogy másfél évig nem követ el bűncselekményt.

TASR

hirdetés
Previous articleUkrajnai háború – Wagner-alapító: Bahmutnál bezárult az ostromgyűrű
Next articlePár csapat még jelentkezhet a közösségkovácsoló Komáromi Kvízre