HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Készítsd el a legfinomabb csalamádét télire!

Készítsd el a legfinomabb csalamádét télire!

4165
hirdetés

Bár sok idő elmegy a csalamádé hozzávalóinak felszeletelésével, de mindenképpen megéri, mert na házilag készített finomságnak a boltban nincsen párja.

csalamade1

A saját kertünkből szedett – vagy megbízható termelőtől szerzett – alapanyagokból, és saját ízlésünk szerint ízesített csalamádé minden boltit, és máshonnan beszerezhetőt felülmúl. Ha másért nem, ezért érdemes dolgoznunk vele. Így elkészíthetjük a felülmúlhatatlanul finom csalamádét télire!
Hozzávalók: 1,5 kg káposzta, 1,5 kg hagyma, 1,5 kg uborka, 1,5 kg paprika, 1,5 kg zöld paradicsom, 6 dl 10%-os ecet, 10 dkg só, 40 dkg cukor, 1 kk. Na-benzoát, 1 csapott evőkanál. citromsav.
Elkészítése: az összes zöldséget vékonyra szeleteljük: a káposztát és a paprikát csíkokra, a hagymát, uborkát, paradicsomot pedig vékony karikákra (a káposztát gyalulhatjuk is, de nekem valahogy jobban megy a késsel vékonyra szeletelés), és egy nagy fazékba tesszük jól elkeverve.

A léhez az ecetet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot és a citromsavat. A Na-benzoátnak fél deci vizet langyosítunk, ebben elkeverjük, és így öntjük a léhez. Az egészet addig kevergetjük, amíg még serceg benne a cukor, és amikor teljesen felolvadt, akkor a levet a csalamádéra öntjük. Kézzel jól átgyúrjuk, majd lefedve állni hagyjuk 1 teljes napig. 2 óránként átgyúrjuk, majd visszafedjük. Éjjel nem szükséges felkelni miatta, ha délelőtt kezdünk hozzá, és ebéd körül már a lében van a csalamádénk, akkor bőven elég, ha estig 2 óránként átgyúrjuk, és éjjel már csak lefedve állni hagyjuk.

csalamade2

Másnap az üvegeket tisztára mossuk és sterilizáljuk, majd amikor megszáradtak, a csalamádét tisztára mosott kezünkkel szorosan az üvegekbe gyúrjuk. Lezárjuk a fedőkkel és már tehetjük is a kamrapolcra. (A megmaradt levet a végén kiönthetjük.)

Ebből a mennyiségből 8-9 darab  6,5-7 dl űrtartalmú üveg csalamádénk lesz.

Forrás: fozzunk-egyutt.blogspot.hu

SOKSZINUVIDEK.HU

hirdetés
Previous articleLemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter
Next articleOktatásügyi demonstráció lesz Komáromban