HAZA KÜLFÖLD Kerry: Amerika ezután is vezető szerepre törekszik a világban

Kerry: Amerika ezután is vezető szerepre törekszik a világban

3236
hirdetés

Az Egyesült Államok a jövőben is vezető szerepet akar játszani a nemzetközi porondon – mondta külügyminiszterként első beszédében John Kerry szerdán.

A charlottesville-i Virginia Egyetemen mondott beszédében az újonnan kinevezett külügyminiszter leszögezte: Barack Obama elnökkel karöltve a következő négy év során azért fog dolgozni, hogy Washington ezután is vállalja a rá háruló felelősséget a világon. Amerika ugyanis nélkülözhetetlen tényező – tette hozzá. A befelé fordulás helyett az Egyesült Államoknak ezután is „le kell fektetnie a szabadság és a jólét alapjait” egy újabb „nagy amerikai évszázad érdekében” – fogalmazott Kerry.
A külügyminiszter a törvényhozási kompromisszum híján március 1-jén életbe lépő, automatikus költségvetési megszorításokra utalva kijelentette, hogy az amerikai külpolitika sorsa most nem a diplomaták, hanem a kongresszus tagjainak kezében van. Kerry, aki vasárnap egy kilenc országot érintő nyugat-európai és közel-keleti körútra indul – amelynek programjából meglepetésre kimaradt Izrael – a Szíriával, Iránnal, Észak-Koreával és az izraeli-palesztin tárgyalások újjáélesztésével kapcsolatos álláspontjának kifejtése helyett a külügyekre fordított kiadások megvédésére helyezte a fő hangsúlyt.
John Kerry elmondta, hogy az amerikai külpolitika költségei alig haladják meg a költségvetés 1 százalékát. Hangsúlyozta, hogy azok hozzájárulnak az ország biztonságának megerősítéséhez és a munkahelyteremtéshez.
„A külföldi segítségnyújtás nem osztogatás. Nem jótékonykodás. Az befektetést jelent az erős Amerikába és a szabad világba” – hangoztatta Kerry az első amerikai külügyminiszter, Thomas Jefferson által alapított egyetemen.
Rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak a világtól való elvonulása a „bukott államokat” segítené, amelyek aztán az Amerika elleni támadások bázisává válhatnak, a külföldi segélyek ezzel szemben elősegítik azt, hogy más országok az amerikai termékek fogyasztóivá váljanak és egyúttal rokonszenvezzenek az amerikai értékekkel.
„Ma diplomatákat felvonultatni olcsóbb, mint holnap csapatokat felvonultatni” – mondta a miniszter.
Az automatikus költségvetési megszorítások 2,6 milliárd dollárral csökkentenék az amerikai külügyminisztérium és amerikai segélyügynökség (USAID) büdzséjét.

MTI

fotó:illusztráció

hirdetés
Previous articleOGY – Semjén: töretlen lendülettel zajlik a honosítás
Next articleRECEPTEK: Konyakos kacsasült