HAZA HÍR-MIX „Keresztény értékeinkre építsük nemzeteink jövőjét”

„Keresztény értékeinkre építsük nemzeteink jövőjét”

151
hirdetés

Magyar szentjeink évfordulóján nemzetközi ünnepség Budapesten

Idén ünnepeljük Szent Kinga születésének 800., valamint Szent Hedvig születésének 650. évfordulóját. A kettős jubileum alkalmából magyar, lengyel, szlovák, litván összefogással és részvétellel rendezték meg a két szent ünneplését.
Március 22-én Esztergomból hajóval hozták el a fővárosba Szent Kinga csontereklyéjét, amelyet Török Csaba, az Esztergomi bazilika plébánosa bocsátott útjára.


Az ötórás zarándokhajón, utaztak, lengyel, magyar zarándokok, köztük Párkány környékéről is hárman. A hajón menet közben az imát Csorba Gábor diakónus vezette. A hajózás közben az utazók Piotr Stefaniak krakkói történész 30 perces előadását is meghallgathatták Szent Kinga életszentségéről, aki a lengyelországi Szent Hedvig lányai szerzetesekkel érkezett az ünnepségre.
A Budapestre érkezett Szent Kinga-ereklyét körmenettel vitték a Vigadó térről a pesti korzón át a Március 15. térre, a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomba. Csorba Gábor, a főplébánia-templom diakónusa a több mint százfős – magyar és lengyel egyházi énekeket éneklő – menet élén, lengyel népviseletbe öltözött fiatalok előtt haladt, kezében az ereklyével, majd a templom közelében megállt és a zarándokok felé fordulva kérte Szent Kinga közbenjárását azért, hogy Isten áldja meg Lengyelországot és Magyarországot.


A templomban Osztie Zoltán plébános várta a zarándokokat, Csorba Gábor diakónus az ereklyét a főoltárra helyezte, majd mellé tette Szent Hedvig csontereklyéjét, amelyet Paweł Baran, a krakkói Wawel-plébánia plébánosa ajánlotta fel a budapest-belvárosi templomnak.
Az ünnepi szentmisén, melyet Erdő Péter bíboros celebrált, a meghívott vendégek is jelen voltak, köztük a szlovák Podolín város küldöttsége, élen a város polgármesterével, amely városnak szintén van történelmi kötődése Szent Kingához és a lengyel fejedelemhez Boleszló herceghez.
A szentmisét megelőző ünnepi konferencián a meghívott vendégek egy nyilatkozatot is elfogadtak, melynek fő mondanivalója és üzenete:
„A Magyarországot, Szlovákiát, Lengyelországot és Litvániát ma is összekapcsoló Szent Kinga és Szent Hedvig arra ösztönöznek, hogy keresztény értékeinkre építsük nemzeteink jövőjét, védelmezzük kulturális örökségünket, s „együtt járjunk az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében” (vö. Ferenc pápa homíliája, Csíksomlyó, 2019. június 1.) térségünk és egész Európa javára.”


A nyilatkozat kelt a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban, az Úr 2024. évében, március hónap 22-én, aláírták:
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímása,
Marek Jedraszevski krakkói metropolita érsek
Őexcellenciája, František Trstenský szepesi püspök
Őexcellenciája Főtisztelendő Artúr Wažny tarnowi segédpüspöke
Főtisztelendő Kestutis Smilgevičius a Litván Katolikus Püspöki Konferencia főtitkára

Az ünnepség a belvárosi templom melletti rózsakertben lévő két szent szobrána koszorúzásával ért véget, ahol a szlovák podolíni küldöttség is elhelyezte koszorúját.

Dániel Erzsébet, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleKrémes fogások készülnek a Főmenü húsvéti konyhájában
Next articleEste kék megvilágítást kap a komáromi Monostori híd